Анализа: Србија - Чешка...Побједа на суви квалитет!

Стегнут почетак, инспирисан противник, али меч опет на време преломљен без драматичне завршнице.

Кошарка 17.09.2015 | 11:00
Анализа: Србија - Чешка...Побједа на суви квалитет!

Србија је пребродила још једну препреку у свом походу на медаљу, у четвртфиналу Евробаскета пала је Чешка – 89:75.

Улога апсолутног фаворита није нимало лака, она доноси додатни притисак, што се и видело у игри наших момака, поготово у првом полувремену. Урадили смо тачно оно што нисмо смели – дозвољавали смо олако пробијање прве линије и много примљених поена из рекета, као и две-три контре на старту.

Захваљујући томе Чешка је стекла сигурност, после лаких поена погађани су и шутеви који иначе можда и не би улазили, а проток лопте био је много бољи него код Србије, па су кошеви давани после израђених акције. Ипак, индивидуалним квалитетом и генијалним решењима Теодосића ’Орлови’ не само да су се држали, већ су и водили на полувремену.

У наставку је и даље било пропуста у одбрани, а Саторански се разиграо упркос томе што је рано ушао у проблем са личним грешкама. Ипак, наши нису били без енергије као у првом полувремену, па су и грешке муњевито исправљане и одбрана је била чвршћа, нарочито у последњој деоници.

Шилб је после доброг почетка одсечен, Весели и Саторански играли су маестрално, али нису могли сами – једноставно, одлучио је већи број квалитетних играча, Србија је утакмицу играла до краја и натерала је Чешку да у финишу падне и да тако дефинитивно преломи меч, мада је прилику за то имала и раније.

Још победа дели ’Орлове’ од директног пласмана на Олимпијске игре и осигуране медаље – супарник ће бити Литванија.

4 Милош Теодосић Поново није имао шутерски дан (0-6 за три), мада су му три лопте несрећно исцуриле из коша. Међутим, уписао је чак 14 асистенција, излуђивао је противничку одбрану ’бек-дор’ пасовима и поново био генератор игре нашег тима, нарочито у првом полувремену када није све ишло као подмазано. Још једном је показао колико разуме кошарку и какву визију поседује, оно додавање за Ерцега сигурно ће се наћи у најлепшим потезима Шампионата.

5 Марко Симоновић Идеалан играч задатка у нашем тиму – прошли меч преломио је са две тројке, а сада је по уласку у игру закључао Блејка Шилба и заслужио јавне похвале селектора Ђорђевића. Увек је био будан на страни помоћи.

6 Огњен Кузмић Петорка са Ерцегом и Бјелицом испоставља се као пун погодак, па су зато и Кузмићеви минути смањени. И сада је за пет минута деловао неодлучно и промашио је зицер.

7 Богдан Богдановић Очигледно је да је несигуран при продору због повреде леђа и да не може да пружи максимум. Није имао свој дан, али је у финишу дао важне поене – прво баш продором, а онда је погодио и тројку.

8 Немања Бјелица Правио је некарактеристичне грешке – у одбрани, где је два-три пута закаснио на помагање нпр, као и неке брзоплетости у нападу, али је погодио буквално сваки пут када је нашем тиму било потребно. Доказао је карактер великог играча када је после великог пропуста и поклоњене тројке Саторанском одмах у следећем нападу узео лопту и из степ-бека вратио тројку. Истиче кандидатуру за идеалну петорку ЕП.

9 Стефан Марковић Његова можда и најбоља партија на Евробаскету – у нападу се карактеристично шуњао иза леђа одбране, стигао је да погоди и једну тројку, а имао је и четири асистенције. Уз то, био је један од ретких у овом мечу који је све време држао ниво у одбрани.

10 Никола Калинић После доброг почетка и поентирања на посту беспотребно је зарадио техничку грешку. Играо је 17 минута, али није био много видљив као на неким претходним мечевима.

11 Немања Недовић Неколико пута поентирао је после продора и генерално је одиграо солидну утакмицу, мада он може и боље.

12 Драган Милосављевић По обичају, ушао је са искључивим задатком да игра одбрану и свој део посла одрадио је задовољавајуће.

13 Мирослав Радуљица Још једна бриљантна нападачка партија – сада је за своје кошеве морао више да ради (није добио много лопти на зицеру) и на прави начин искористио је физичку супериорност у односу на директне ривале. Радуљица се потпуно пробудио и сада је у оној форми у којој нам је потребан за завршницу такмичења.

14 Зоран Ерцег Најбољи играч Србије на утакмици. Често статистика не илуструје адекватно учинак неког играча, али сада то није случај – 20 поена, 3-3 за два поена, 3-4 за три поена и 5-5 пенали, уз 3 скока, 2 асистенције, без изгубљене лопте. Сваки пут када помислите “мора нешто и да промаши“, Ерцег је убацивао, и то по правилу у важним тренуцима. Чиста десетка.

15 Никола Милутинов Добио је шансу у самој завршници.

Коментари / 0

Оставите коментар