ЛШ: Дебакл "српског" Макабија, Милер као Дејо, брука Арсенала у Загребу!

Славиша Јокановић и Предраг Рајковић нису се прославили на дебију у Лиги шампиона, поражени су са 4:0 од Челсија у Лондону, док је највеће изненађење приредио Динамо Загреб, победивши Арсенал у Хрватској са 2:1. Рома и Барселона ремизирали су са 1:1, док је гол Томаса Милера у победи Бајерна над Олимпијакосом (3:0) подсетио на један спектакуларан погодак Дејана Савићевића.

Фудбал 16.09.2015 | 23:15
ЛШ: Дебакл "српског" Макабија, Милер као Дејо, брука Арсенала у Загребу!

Група Е: Гол са пола терена виђен у Риму, погодак Милуновића недовољан БАТЕ Борисову

Српски трио гостовао је Бајеру на старту Лиге шампиона, Милуновић и Младеновић су одавно стандардни, док је новајлија Александар Јевтић са клупе чекао шансу, а није добро почело по тим који је без елите оставио наше шампионе, екипу Партизана.

Капитулирао је БАТЕ већ у 4. минуту због смушености у одбрани, неспретно су реаговали Алексијевич и Младеновић, што је Мехмеди искористио, а узвратио је дефанзивца Милуновић првенцем у елитном такмичењу. Бивши штопер чачанског Борца и Младости из Лучана био је највиши у скоку, што није било довољно за повољан резултат.

Од старта наставка Бајер је притиснуо Белорусе, после гола Чалханоглуа Ернандез је побегао дефанзивцима за 3:1, да би им судбину у мечу запечатио Чалханоглу још једном затресавши мрежу.

Барселона је најавила исписивање историје, желе Каталонци да постану први тим који је одбранио титулу Лиге шампиона, а први корак морао је да се направи у Риму против Роме.

"Вучица" је храбро дочекала госте, они су класу показали голом из прве праве шансе, Суарез је лукави лоб пас Ракитића претворио у рутински погодак, да би се 31. минут постао тренутак за историју.

Флоренци је са око 50 метара приметио колико је голман Тер Штеген удаљен, са десне аут линије послао је параболу од које застаје дах, а лопта је од стативе отишла у мрежу за делиријум на трибинама и неверицу међу играчима Луиса Енрикеа. Ипак, нових голова није било у наставку, па је све окончано поделом плена, а Лионел Меси поставио је нови рекорд. Постао је најмлађи играч са чак 100 мечева у Лиги шампиона, са 28 година и два месеца старости.

Група Ф: Арсенал се обрукао у Загребу, Милер тресао мрежу као Дејо

Динамо Загреб се после 2012. вратио у Лигу шампиона и већ на старту успео је да нанесе болан пораз Арсеналу, а већ у 25. минуту почела је агонија "тобџија". Након шута Пиварића лопта се одбила од Чемберлена у мрежу, а Жиру је лошу реализацију "крунисао" црвеним картоном мало касније, за потпуни револт гостујућих навијача.

Гол је Арсенал дао само из офсајда, поништен је Озилу један, док су се пред голом Оспине ређале шансе, Судани их није реализовао, но Фернандез јесте у 58. минуту после корнера. Био је приморан Арсен Венгер да освежи тим, убацио је Кокелана, Кембела и Волкота, који је побегао одбрани и вратио наду очајним гостима да могу избећи бар пораз.

Било је то кратког даха, Арсенал Венгер неће по лепом памтити почетак 19. сезоне у Лиги шампиона, чиме је престигао легендарног шефа Манчестер јунајтеда, Алекса Фергусона.

Загрепчани су први пут у Европи победили енглеску екипу, а уједно су прекинули низ од чак 15 утакмица Лиге шампиона без тријумфа. Последња је забележена давне 1999. године.

Пеп Гвардиола знао је да Бајерн не чека лако гостовање у Грчкој, Олимпијакос уме да игра као у трансу на Караискакију, али их је утишао Томас Милер голом сличним поготку Дејана Савићевића за Милан, својевремено у финалу Лиге шампиона.

Са десне стране дугом лоптом лобовао је Немац Хименеза, чиме је најавио победу, коју је потврдио из пенала након поготка Гецеа пред сам крај дуела. Марију је мало минута било довољно да се "упише", у 79. је заменио Видала, а пред почетак надокнаде је матирао Шпанца.

Група Г: Рајковићева трема отворила пут Челсију ка тријумфу од 4:0
Мало је 19-годишњака који су, попут Предрага Рајковића, имали тако тежак задатак на дебију у Лиги шампиона. Са Макабијем из Тел Авива, у улози аутсајдера, био је гост првака Премијер лиге. Гост на чувеном Стамфорд бриџу, против екипе чувеног Жозеа Муриња, који је после серије лоших резултата у првенству решио да на клупи остави и Банета Ивановића, и Немању Матића, не увевши их у игру до краја меча.

А трема је учинила своје. Рајковић, који је недавно прешао у израелски тим из Црвене звезде, већ у шестом минуту је приликом истрчавања ка усамљеном Вилијану скривио једанаестерац, а то што је Еден Азар са беле тачке послао лопту небу под облаке, није био довољно да самопоуздање порасте.

Јер, само девет минута касније Вилијан је матирао нашег младог интернационалца, и то на начин на који нико није очекивао. Извео је Бразилац слободан ударац са левог крила, био је удаљен преко 30 метара од гола, а оштро упућена лопта збунила је Рајковића. Очекивао је да ће неко у простору између петерца и места одакле се изводе пенали реаговати, но "бубамара" је одскочила пред њим и одсела у даљем углу гола за вођсто Челсија.

Вилијан је недуго затим морао ван игре због повреде, одменио га је Дијего Кошта који се и сам уписао у стрелце, но пре њега Рајковића је савладао Оскар. У четвртом минуту судијске надокнаде времена у првом полувремену, Тел Бен Хаим, саиграч нашег голмана и Николе Митровића који је такође био у стартној постави Макабија, скривио је једнаестерац који је Оскар реализовао за 2:0.

На 3:0 Кошта је повисио у 58. минуту, мајсторским волеј-ударцем са 15 метара, после додавања Фабрегаса. За ту промену резултата, као и претходну, Рајковић не сноси никакву кривицу јер је нападач "плаваца" неодбрањиво послао лопту у сам горњи угао гола гостију. А чак и када би наш голман успевао да заустави ударце ривала, уследила би казна. Тако је одбранио шут Ремију у 78. минуту, и то у контри Челсија 4-на-2, но лопта се одбила право пред ноге Фабрегаса који је повисио на четири разлике, поставивши коначан резултат.

У другом мечу групе Г, кијевски Динамо и Порто одиграли су 2:2. Домаћин је повео после контранапада који је у 20. минуту "школски" окончао Гусев, а само три минута касније Порто је узвратио преко Винсента Абубакара, који је искористио центаршут Лајуна са левог крила да главом изједначи.

Абубакар се није на томе зауставио. У 78. минуту је нова "деветка" португалског тима поново матирала голмана Кијевљана, који је лоше проценио лет лопте после центаршута Переире, па је шпицу гостију остао лакши део посла да кикс "претвори" у 1:2. Међутим, меч је окончан без победника, јер је Виталиј Бујалскиј у 89. минуту ударцем главом успео да надмудри голмана Касиљаса и тако подели плен на два дела.

Група Х: Мајсторије Хулка у Валенсији, бод храбром дебитанту
Мајсторски потези Хулка донели су Зениту вођство од 0:2 на гостовању Валенсији, но домаћин је у наставку успео да узврати ударац, не и да избегне пораз - 2:3, за први, историјски тријумф клуба из Санкт Петербурга на шпанском тлу.

Бразилац је најпре у деветом минуту искористио добар продор Данија, од једног до другог шеснаестерца, да искоса са леве стране, неочекивано добро упути дијагоналу за вођство руског клуба. А онда је у 45. минуту постигао погодак који ће вероватно ући у избор најефектнијих у овој сезони Лиге шампиона: Дзјуба му је вратио лопту на око 25 метара од гола Валенсије, одакле је Хулк упутио прави пројектил, а лопта тик испод пречке ушла у мрежу немоћног голмана Доменека. Ту, међутим, овај меч није био готов. Уопште.

Консело, који је на самом старту сусрета погодио стативу, вратио је почетком другог полувремена наду домаћој екипи да може да избегне пораз. Изненадио је све на Местаји када је са десног крила, када су и његови саиграчи очекивали центаршут, оштро упутио лопту у ближи угао и преполовио резултатски заостатак.
Публика је била у трансу када је у 73. минуту Андре Гомеш извео праву малу мајсторију у левом делу казненог простора Зенита, а онда из тог, "мртвог угла", поравнао на 2:2, но тим из Санкт Петербурга је смога снаге да узврати. Вицел је само три минута касније добио лопту од Шатова, а онда и он оштро, по земљи, послао "дијагоналу" у гол ривала, за 2:3.

Са друге стране, дебитант у елитном такмичењу, Гент, сјајно се супротставио Лиону. Чак и када је домаћин остао без Дежегереа, који је добио црвени картон у 41. минуту, чак и када је Жале у 58. довео Французе у вођство, главом на Валбуенин корнер, Гент је играо храбро.

За то је награђен у 68. минуту, и то лукавим ударцем Швајцарца Данијела Милићевића, који је усред контранапада одлучио да са десне стране изненади голмана Лопеса - у чему је и успео.

Лион је имао шансу за победу у 89. минуту, и то најбољу могућу јер је пенал досуђен за госте уз црвени картон још једном домаћем играчу, Фокету. Александре Лаказет је извео најстрожу казну, а одлични голман Мац Селс зауставио је његов шут, у паду, подигнутом руком, чиме је обезбедио историјски бод за белгијску екипу.

Лига шампиона, прво коло:

Среда

Група Е
Леверкузен - БАТЕ Борисов 4:1 (1:1)
(Мехмеди 4, Чалханоглу 48, 75, Ернандез 59 - Милуновић 13)
Рома - Барселона 1:1 (1:1)
(Флоренци 31 - Суарез 21)

Група Ф
Динамо Загреб - Арсенал 2:1 (1:0)
(Окслејд-Чембрлен 24аг, Фернандеш 58 - Волкот 79)
Олимпијакос - Бајерн Минхен 0:3 (0:0)
(Милер 52, Милер 90п, Геце 89)

Група Г
Динамо Кијев - Порто 2:2 (1:1)
(Гусев 20, Бујалски 89 - Абубакар 23, 81)
Челси - Макаби 4:0 (2:0)
(Вилијан 15, Оскар 45+3п, Кошта 58, Фабрегас 78)

Група Х
Валенсија - Зенит 2:3 (0:2)
(Кансело 55, Гомез 73 - Хулк 9, 45, Витсел 76)
Гент - Лион 1:1 (0:0)
(Миличевић 68 - Жале 58)

Уторак

Група А
ПСЖ - Малме 2:0 (1:0)
(Ди Марија 4, Кавани 61)
Реал Мадрид - Шахтјор 4:0 (1:0)
(Бензема 30, Роналдо 55 пен., 63 пен., 81)

Група Б
Волфзбург - ЦСКА Москва 1:0 (1:0)
(Дракслер 40)
ПСВ - Манчестер јунајтед 2:1 (1:1)
(Морено 45, Нарсинг 57 - Депај 41)

Група Ц
Галатасарај - Атлетико Мадрид 0:2 (0:2)
(Гризман 18, 25)
Бенфика - Астана 2:0 (0:0)
(Гаитан 51, Митроглу 62)

Група Д
Манчестер сити - Јувентус 1:2 (1:0)
(Кјелини 57 а.г. - Манџукић 73, Мората 81) Севиља - Борусија Менхенгладбах 3:0 (0:0)
(Гамеиро 47 пен., Банега 62 пен., Зомер 84. а.г.)

Коментари / 0

Оставите коментар