Фехим купио робињу, па је хранио као пса

Абдија Османовић, звани Фехим, из Живиница, који је прије пет мјесеци ухапшен због сумње да је купио робињу и тјерао је да проси, оптужен је за заснивање ропског односа.

Босна и Херцеговина 16.09.2015 | 20:20
Фехим купио робињу, па је хранио као пса

Тужилаштво БиХ оптужницу је објавило данас и ово је уједно прва оптужница у историји ове правосудне институције када је ово кривично дјело у питању.

На тререт му је стављено да је током 2013. и 2014. године, супротно одредбама Европске конвенције о људским правима, у ропском односу држао оштећену А.С., особу са благом ретардацијом.

"Њу је за новчану надокнаду преузео од свог брата, након чега јој је ограничио свако кретање, држао је затворену у кући те је одводио на различита мјеста на подручју Живиница и Бихаћа и тјерао да за њега проси и доноси му новац", речено је у Тужилаштву.

Са друге стране, како наводе, Османовић је своју робињу вишеструко злостављао на изузетно суров начин, а уколико није био задовољан износном новца који је испросила, сурово ју је тјелесно и психички злостављао, што је оставило трајне физичке повреде и посљедице по здравље оштећене.

"У више наврата држао ју је у условима недостојним за људско биће, тјерао је да спава и једе на поду и злостављао на изузетно тешке начине, да би јој у новембру 2014. године на улици пришао полицајац, након чега је смјештена у сигурну кућу, гдје јој је пружена адекватна њега и здравствена заштита", саопштили су из Тужилаштва.

Иначе, оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање, а у плану је да током судског процеса буде позвано и испитано 17 свједока, међу којима и шест вјештака, а прикупљен је и приложен обиман доказни материјал.

Подсјећамо, припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Османовића су ухапсили 2. априла ове године на подручју Бихаћа.

Иначе, како смо сазнали, А.С. је пунољетна, а неколико посљедњих мјесеци робовала је и "радила" највише на подручју Бихаћа и Цазина, као и на неколико других мјеста у Унско-санском кантону.

Њен робовласник је увијек био у њеној непосредној близини и готово никада се није одвајао од ње.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЈА

16.09.2015 18:55

ТО ЈЕ БОСНА,И БОСАНСКИ ЗАКОН!!!ЈБС.ИСЛАМСКИ ЗАКОН БЕЗ ИКАКВИХ ПРАВА!ПРАВА У ИСЛАМУ ПРАВЕ ЉУДИ БЕЗ 4 РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ!(СЕЉАЦИ СУ ОАМЕТНИЈИ ОД ЊИХ)!!!ТОТАЛНО ЗАОСТАО НАРОД,НЕМА ДРУГЕ!!!ПОЗЗЗ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

16.09.2015 20:20

Са опростењем ,али си брате теле.... У коју сколу си исао или да ли си исао.

Name

ЗЕРО

16.09.2015 21:36

ОВОГ ЈЕ КАЦЕВАНДА СКОЛОВАО.

Name

око

17.09.2015 07:18

Зашто га комшије нису пријавиле , па нису Живинице метропола?!

Name

Ратко

17.09.2015 09:59

ре,ЈА... Еее брате, ја ово нисам ништа разумио... Ајде још једном ово напиши, али полако, немој журити... Обавезно великим словима... Ако будеш мијешао велика и мала слова, онда више ни Клеопатра то неће моћи дешифровати... САМО ПОЛАКО БЕЗ ТРЕМЕ,СЛОВО ПО СЛОВО

Name

xy

17.09.2015 02:54

Хеј, глупи "Фехиме", оснуј какву фирмицу, па онда, легално држи робове!

ОДГОВОРИТЕ