Повећан извоз из БиХ

Савјет министара БиХ усвојио је Анализу Министарства спољне трговине и економских односа о спољнотрговинској размјени Босне и Херцеговине за првих шест мјесеци 2015. године, у којој се наводи да је трговински дефицит смањен за 5,24 одсто у односу на исти период претходне године и износио је 3,26 милијарди КМ.

Босна и Херцеговина 16.09.2015 | 15:10
Повећан извоз из БиХ

Према Информацији, укупан обим спољнотрговинске размјене у овом периоду износио је 12,02 милијарде КМ, што је за 189,6 милиона КМ или 1,6 одсто више у односу на исти период прошле године. Увезено је робе у вриједности од 7,6 милијарде КМ, што је за 0,06 одсто више у односу на исти период прошле године. Истовремено, укупан извоз износио је 4,38 милијарди КМ и биљежи раст од 4,4 одсто у односу на првих шест мјесеци прошле године.

Покривеност увоза извозом износила је 57,35 одсто, што је за 2,38 одсто више у односу за исти период прошле године.

Европска унија је и даље главни спољнотрговински партнер БиХ и у укупном обиму робне размјене учествује са 64,9 одсто, слиједе земље потписнице споразума „ЦЕФТА 2006“ с 13,3 одсто те остале земље с 21,8 одсто.

У првих шест мјесеци ове године БиХ је највише извозила у Њемачку, Италију, Хрватску, Србију, Аустрију, Словенију, Турску, Црну Гору, Мађарску и Румунију. Извоз у ове земље чини 76,6 одсто укупног извоза.

Највише се увозило из Њемачке, Италије, Србије, Хрватске, Кине, Русије, Словеније, Турске, Аустрије и САД-а. Увоз из ових земаља учествује са 72,58 одсто у укупном бх. извозу.

Производи који су највише доприњели расту извоза у првом полугодишту ове године су говеђе месо - свјеже или расхлађено, изолирана жица, каблови и остали изолирани електрични водичи кокс и полукокс од каменог угља, мрког угља или тресета, ретортни угаљ, топло ваљана жица од жељеза или нелегираног челика, те шипке од жељеза или нелегираног челика, саопштено је из Савјета министара БиХ.

(НАП)

Коментари / 0

Оставите коментар