Вријеме за уједињену борбу против ИД!

Исламска држава (ИД) има планове за свете градове Меку, Медину и Јерусалим и угрожава Европу и Русију, истакао је данас руски председник Владимир Путин на самиту Организације Споразума о колективној безбедности (ЦСТО) у Таџикистану.

Свијет 15.09.2015 | 21:48
Вријеме за уједињену борбу против ИД!

Путин је ситуацију око ИД оценио као "веома озбиљном" и изразио забринутост због евентуалног повратка џихадиста из многих земаља Европе, Заједнице Независних Држава (ЗНД) и Русије, након што су прошли "идеолошки и војни тренинг" ИД, преноси Раша Тудеј. Путин истиче да је време да се оставе по страни геополитичке амбиције да би међународна заједница ујединила снаге за борбу против претње какву представља ИД.

Руски председник апелује да се напусти и политика двоструких стандарда, као и директног и индиректног коришћења терористичких група за остваривање сопствених циљева, укључујући и оне да се скину с власти неке владе и режими. Путин је нагласио како Русија подржава сиријску владу у борби против тероризма и наставиће то да чини.

"Ми пружамо техничко-војну помоћ Дамаску" изјавио је Путин и позвао и друге земље да се у томе придруже Русији. "Морамо да ујединимо напоре сиријске владе, курдских снага самоодбране и тзв. 'умерене опозиције', као и других држава (блискоисточног) региона да би се изборили са претњом сиријској државности и са тероризмом", рекао је руски председник.

Истичући како се активност џихадиста протеже и ван Ирака и Сирије, Путин је као пример навео Авганистан - земљу разорену сукобима, у којој се ситуација знатно погоршала после повлачења највећег дела медјународних трупа, у којој постоји реална претња од инфилтрације терористичких група из суседних држава.

Путин је поново одбацио оптужбе како је Русија, подржавањем режима у Дамаску, одговорна за појачан прилив избеглица у ЕУ. Он је истакао како људи беже од војне ескалације и зверстава терориста.

"Да Русија није подржавала Сирију ситуација у тој зермљи би била гора него у Либији и доток избеглица би био још већи", напомиње руски председник.

Путин је истакао како није Русија дестабилизовала ситуацију у земљама као што су Либија, Ирак, Јемен и Авганистан и у другим регионима света.

"Нисмо ми ти који су тамо уништили владине институције, стварајући вакуум власти у који су се одмах инфилтрирали терористи", рекао је руски председник.

 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јулио

15.09.2015 19:55

Не прди,и ти си исти ко исил,цим подрзавас резим у Сирији и ова го..а у Украјини,а отео си Крим од Украине .Видис да те нико не воли у свијету осим тог сириског тиранина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипак није тако

15.09.2015 20:23

Крим није отет него је врацен у састав Русије, треба мало историју познавати па онда писати. Србија нпр не мозе да отме Косово него мозе само да га врати у састав своје земље. Тако је и са Кримом.

Name

Србин

15.09.2015 20:43

Јулио немас појма, ти си мајмун!

Name

За јулиа

15.09.2015 20:44

Немас појма ти го..о обицно!

Name

моки

15.09.2015 20:49

Немаш ти Јулио појма шта се ради на светској политичкој сцени.Сј..алити Амери мозак,па не вреди ни цвоњак!

Name

јул

15.09.2015 21:51

Овај јулио је обицни прдоња! Јебо те црнац Обама!

Name

Мали

16.09.2015 12:08

Исил је направио ЦИА даби свргнула асада са власти и преузела луке где су руси! Крим је отето а косово није ма немој

Name

...

16.09.2015 06:06

...Јулио нема Јулиу па увек сања да га Путин гања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микић

16.09.2015 06:29

Е мој Путину. Незнаш ти још увијек са киме желиш тикве да садиш. Пази зато само да не прође попут Садама и Гадафија! Ко са ђавол8м тикве сади о главу се оне њему лупају прије или после!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

16.09.2015 11:16

Косово и Крим нису исто,Косово је био саставни дио Србије,а Крим Украјине.Подрском одцјепљења Крима,аутоматски подрзавамо одцјепљење Косова.Не мозе се ици хиљаду година уназад у историју,кад би то био принцип правде онда би све дрзаве на свијету морале границе мијењати.Руси су у саставу бивсег СССР-а прихватили да је Крим саставни дио Украјине и ако је њихов,засто нису распадом СССР-а га присвојили себи.Некад је Кијев био главни град Русије,по васој логици би трбао бити и сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

16.09.2015 12:26

Запад као и много других људи не могу да процјене правилно Путинову тактику. То се доказало посебно одкако је почео конфликт у Украјини и враћање Крима. Припреме су почеле много прије. Доказ за то је већ посрнула ЕУ због својих санкција које су је пуно коштале и могу још више, осим Њемачке која мудро прави баланс. Не треба никако заборавити да је Путин био официр КГБ-а па прве реакције треба бацити у воду и мало сачекати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре јулио

16.09.2015 19:20

Да не планирас помоци браци Исил па те трта ако и Руси поцну да млате твоју брацу

ОДГОВОРИТЕ