Барак Обама напада Доналда Трампа

Републикански председнички кандидат Доналд Трамп обрушио се поново на илегалне имигранте и рекао да су Сједињене Америчке Државе "депонија за остатак света".

Свијет 15.09.2015 | 00:00
Барак Обама напада Доналда Трампа

Упркос позивима републиканаца да ублажи реторику по том осетљивом питању, Трамп је јуче рекао да су међу имигрантима који илегално живе у САД припадници банди, за шта је добио овације на скупу у Даласу који је привукао око 15.000 људи, јавио је АП.

"Ви људи патите. Ја сам у Њујорку, а и они су у Њујорку. Они се налазе на сваком месту. Одвратно је то што се дешава у нашој земљи", рекао је Трамп на митингу у оквиру своје предизборне кампање.

Питање имиграције је главна тачка Трампове кампање покренуте кад је у јуну најавио своју кандидатуру и том приликом назвао неке мексичке имигранте који у САД бораве илегално "силоватељима и криминалцима".

На јучерашњи говор реаговао је амерички председник Барак Обама који није директно поменуо име Доналда Трампа, али је осудио изјаве против имиграната из редова републиканаца.

"Све те њихове анти-имигрантске изјаве у супротности су с оним што смо ми и шта представљамо", рекао је Обама на једном скупу у Ајови, пренео је АФП.
"Само уколико нисте Индијанац, ваша породица је однекуда дошла", рекао је Обама.

"Медјутим, када чујем да неко говори о томе да су нека деца другачија од моје деце, или да мање вреде, да су мање вредна нашег поштовања и бриге, мислим да то није амерички. Не верујем у то. Мислим да је то погрешно", рекао је Обама.

Трамп је прошлог месеца на телевизији Ен-Би-Си нашироко објаснио своју визију обезбедјења америцких граница, а као једну од мера предложио је укидање Уставом загарантованог права на држављанство деци људи који у САД живе илегално, пренела је агенција АП.

"Они морају да оду", истакао је контроверзни америцки милијардер и додао: "Оно што они раде јесте да добију бебу. И онда изненада, беба је ту и нигде не иде."
Деца родјена у САД од родитеља миграната, чак и оних који у САД живе илегално, аутоматски добијају америчко држављанство откад је 1868. усвојен 14. амандман на Устав.

Шансе за укидање тог амандмана о држављанству су мале, будући да захтевају гласове две трецине представника у Конгресу и Представничком дому, као и подршку парламената три четвртине америцких савезних држава.

Републиканци у Конгресу од 2011. безуспешно покушавају да прогурају предлог закона о укидању тог амандмана.

"Они су овде илегално", рекао је Трамп за децу родјену у САД од родитеља који су илегални мигранти и додао: "Или имате земљу или немате."

Сматра се да око 11 милиона људи, већина Мексиканаца, живи и ради илегално у САД.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

15.09.2015 11:32

Да вам није миграната код вас би увелико владала бијела куга. Толико сте застранили да само половина становништва рађа дјецу. Остали су све ЛГБТ популација (а не пишем како их ја зовем) који се не могу "размножвати" а веома су утицајани...

ОДГОВОРИТЕ