Нису ни сви Арапи одушевљени са БиХ

Примјетно је све веће присуство Арапа у главном граду Босне и Херцеговине. Док једни нису баш одушевљени Сарајевом и земљом уопште, други не жале одријешити кесу при куповини кућа у БиХ.

Босна и Херцеговина 15.09.2015 | 12:19
Нису ни сви Арапи одушевљени са БиХ

Нема сумње да ће туристичке заједнице и друге надлежне службе у Босни и Херцеговини, посебно у Сарајеву, 2015. године забиљежити значајан пораст броја посјетитеља из арапских земаља. Међу Арапима који су ове године одлучили посјетити бх пријестоницу, има и оних који су заинтересовани за куповину некретнина. Други су "на пропутовању" или "на одмору". Многе смо затекли у центру Сарајева, али највише их је на подручју сарајевске општине Илиџа. Код хотела Аустрија срели смо двојицу Либијаца. У Сарајеву су "на медицинској рехабилитацији". Кажу да су противници режима бившег либијског вође Муамера Гадафија.

"Волимо БиХ и овдје нам је добро", истичу. Ипак, не желе рећи своја имена и не пристају на фотографирање.

Недалеко од хотелског комплекса на Илиџи, затичемо млађи брачни пар из Кувајта. Мушкарац нам на лошем енглеском језику објашњава да су на годишњем одмору. У разговор се радо укључује његова супруга, говорећи како је БиХ "лијепа земља" и како "уживају" у боравку у Сарајеву. На питање колико дуго намјеравају остати, услиједиле су консултације на арапском језику, након чега нам је мушкарац, помало љутитим тоном, казао да више неће говорити с новинарима.

Много је отворенији Египћанин Халид Абделбаки. Каже да живи у Сарајеву. Има 39 година и "учи босански језик". "Овдје сам већ годину дана, јер сам ожењен Босанком", прича с осмијехом на лицу. Напомиње да Арапи у БиХ долазе углавном из земаља Перзијског залива. "Мислим да 90 одсто њих долази овдје због лијепе природе и чистог ваздуха", каже Абделбаки. Радо је стао испред нашег објектива, помало разочаран што је његова супруга Босанка одбила фотографисање.

Али, има и оних који не дијеле одушевљеност Босном и Херцеговином. Хусеин Ал Масади из Абу Дабиа је у БиХ дошао на годишњи одмор. Каже да познаје много Арапа из Уједињених Арапских Емирата који су заинтересирани за куповину кућа у БиХ, али да им неће препоручити долазак у ову земљу.

"Ушао сам у такси, а возач није хтио укључити таксиметар. Рекао ми је 'нема таксиметра'. Путовао сам по свијету, био у Француској, студирао у Великој Британији, али нигдје нисам доживио оно што сам доживио овдје. У мојој земљи живе припадници 160 нација, али нико нема проблем са возачима таксија. Ако таксиста не користи таксиметар, то рјешава полиција. Овдје то није случај", каже Ал Масади.

Понижавали их на улицама

Није му се допало ни понашање појединих грађана. "Ми смо Арапи, вјерници и моја жена је покривена. Дешавало нам се да нам у ресторанима добацују, да нас вријеђају уз упите 'шта ћете ви у Сарајеву'? У једном хотелу, овдје на Илиџи, нисам могао обавити молитву. Било је вријеме акшам-намаза. Питао сам могу ли обавити молитву у једној забаченој просторији, дијелу ходника гдје никога није било, али ми особље то није допустило. Доживјели смо и друга понижења. Једна пролазница је пљунула моју жену пред нашом дјецом, јер јој се очито није свиђало то што је покривена", каже Ал Масади.

Додаје како зна да су многи Арапи заинтересирани за куповину некретнина у БиХ, посебно у близини Сарајева. "Ја сам овдје дошао на годишњи одмор, са петочланом породицом. Да, моји пријатељи су ме замолили да испитам какво је стање овдје, какве су цијене кућа. Босна је заиста лијепа земља, клима је фантастична, природа лијепа, али након свега што смо доживјели, никоме не могу препоручити долазак овдје. Жао ми је, али мислим да никада више нећу доћи у БиХ", каже он.

Власници некретнина, углавном Срби, радују се купцима

Срби се радују Арапима, јер лакше продају имовину, тврди Јово Јањић

За куповину некретнина у главном граду БиХ очито су спремни издвојити доста новца. Многе куће и викендице у Сарајеву већ су у власништву Арапа. Према подацима агенција за некретнине у Сарајеву, Арапи углавном купују објекте и имања у околини града, углавном у власништву Срба. Оснивач Демократске иницијативе сарајевских Срба Јово Јањић каже да Арапи куће купују преко специјализираних агенција.

Јањић истиче да у цијелом том процесу нема никакве присиле, да Срби који продају своја имања и објекте Арапе доживљавају "веома позитивно".

"На крају, мање је важно коме продајете кућу или стан, а наш свијет нема толико новца. Многи Срби, али не само они, већ годинама безуспјешно покушавају продати своје куће, викендице или имања. Сада су дошли Арапи који имају новца и то је спас за оне који желе продати своју имовину", каже Јањић.

(НН/ДW)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мало По Мало

15.09.2015 11:08

И ни један Србин не оста у Сарајеву. Тузно ста паре данас раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

15.09.2015 11:15

Тако је то. на Косову је била слична ситуација. Нису питали за цјену јер је то значило њихово ширење за своју нову државу. Имам пријатеља који је муку мучио са Шиптарима и и на крају одлучио да прода кућу и мање имање. За те исте паре купио је у сред Крагујевца двоспратну кућу са пословним простором,радно мјесто мјесто у царинској служби и остало му новца. Празан стомак и људи под сталном пријетњом попусте поготово када државом влада мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

15.09.2015 11:31

Баш су сви лијепи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вила

15.09.2015 11:51

Сценаријум Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј

15.09.2015 16:33

Јањицу туго моја ста ти прицас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балканац

15.09.2015 22:47

Шта долар уради од њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микић

16.09.2015 06:56

Пара врти гдје бургија неће. Тако су и Срби на Косову и Метохији најприје по доброј цијени имања продавали а сада дај што даш. Кад се једном земља прода она више није твоја!

ОДГОВОРИТЕ