БиХ против изградње Хрватског одлагалишта

Министар иностраних послова Босне и Херцеговине и предсједавајући Комитета министара Савјета Европе Игор Црнадак учествовао је у раду 59. редовне сједнице Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) која се од 14. до 18. септембра 2015. одржава у Бечу.

Босна и Херцеговина 15.09.2015 | 11:20
БиХ против изградње Хрватског одлагалишта

Црнадак је присуствовао јучерашњем отварању годишњег засједања Генералне конференције и у послијеподневним сатима говорио у оквиру генералне дебате Генералне конференције.

Током свог обраћања нагласио је да Босна и Херцеговина као чланица ИАЕА испуњава све обавезе које произилазе из међународних инструмената који се односе на сигурну употребу извора јонизирајућег зрачења, као и да испуњава све међународне обавезе у вези с непролиферацијом нуклеарног оружја, а у складу с важећим међународним споразумима.

Такођер, рекао је да Босна и Херцеговина кроз постојеће институционалне капацитете настоји да унаприједи систем који је установљен у складу с највишим међународним стандардима ИАЕА, али и стандардима Европске уније.

Министар Црнадак је изразио забринутост због активности сусједне Републике Хрватске које се односе на изградњу одлагалишта радиоактивног и нуклеарног отпада у близини границе с Босном и Херцеговином код Новог Града.

Истакао је да се Босна и Херцеговина снажно противи изградњи наведеног одлагалишта и изразио увјерење да Република Хрватска може пронаћи прикладније рјешење за наведене активности, које не би довело у опасност добросусједске односе двију земаља.

Предметна изјава министра иностраних послова БиХ и предсједавајућег Комитета министара Савјета Европе Игора Црнатка представља прво званично исказивање става БиХ о наведеној теми, и то на највишем нивоу, у сједишту Међународне агенције за атомску енергију.

Обраћање министра Црнатка, укључујући и дио који се односи на одлагалиште нуклеарног отпада у Хрватској на граници с БиХ, бит ће уврштено у званичне документе Генералне конференције, чиме ће став БиХ о наведеној теми бити документиран од Међународне агенције за нуклеарну енергију.

- Увјеравам вас да ће Босна и Херцеговина наставити с активностима које се односе на јачање нуклеарне сигурности и испуњавање међународних обавеза у овој области. Такођер, жељели бисмо да се укључимо у активности међународне заједнице које се односе на сигурно кориштење нуклеарне енергије и осигурање сигурности за њену употребу - истакао је министар Црнадак на крају обраћања.

На маргинама Генералне конференције ИАЕА у Бечу министар Црнадак се састао с извршним директором Уреда Уједињених народа за дрогу и криминал (УНОДЦ) Yуријем Федотовим, саопштено је из Уреда за односе с јавношћу Министарства иностраних послова БиХ.

(НН/Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар