Агенција за државну службу кршила закон

Транспаренцy Интернатионал БиХ успио је поништити запошљавање у Републички хидро-метеоролошки завод Републике Српске особе која није испуњавала услове, те утврдио да је Агенција за државну службу Српске прекршила прописе ослобађајући кандидате полагања стручног испита, иако за то није имала основа, саопштила је ова организација.

Република Српска 14.09.2015 | 20:26
Агенција за државну службу кршила закон

На основу пријаве коју је добио у оквиру свог Центра за пружање правне помоћи, Транспаренцy Интернатионал БиХ је утврдио да је Агенција за државну службу Републике Српске прекршила закон приликом провођења конкурсне процедуре за запошљавање у Републичком хидро-метеоролошком заводу Републике Српске.

Осим што је расписан конкурс за запошљавање у Републичком хидро-метеоролошком заводу Републике Српске како би се као државни службеник запослила особа која је већ радила на тој позицији, ТИ БиХ је утврдио да је Агенција за државну службу поменутог кандидата ослободила полагања стручног испита, иако за то није имала законско упориште.

У току конкурсне процедуре, ТИ БиХ је од Завода тражио записник комисије која је провјеравала пријаве кандидата, те је утврдио да је кандидат, који је већ био запослен у поменутој установи, рјешењем Агенције за државну управу Републике Српске ослобођен од полагања стручног испита за рад у органима управе.

Стручни испит је један од услова за запошљавање у државну службу, и полаже се пред Агенцијом, а само у одређеним случајевима Агенција може кандидата ослободити полагања - нпр. уколико је кандидат положио правосудни испит, уколико је магистар права, или ако је положио стручни испит у оквиру неке друге струке. Овај кандидат није испуњавао те услове, па је ТИ БиХ тражио од Агенције објашњење по ком правном основу је исти ослобођен од полагања испита, а посебно због сумњи да ће управо тај кандидат бити изабран на конкурсу.

Из Агенције је стигао одговор да је кандидат ослобођен полагања стручног испита на основу положеног јавног испита на нивоу државе Босне и Херцеговине. Ово не представља основ за ослобађање од стручног испита и ТИ БиХ је на то упозорио Агенцију. Упркос упозорењу, Агенција је именовала кандидата за државног службеника у Републичком хидро-метеоролошком заводу Републике Српске.

ТИ БиХ је ово пријавио Управном инспектору Републике Српске, који је извршио надзор и утврдио неправилност, те наредио Агенцији да поништи рјешење о ослобађању кандидата од полагања стручног испита.

Агенција није хтјела да поступи по налогу инспектора, него је изјавила жалбу Министарству управе и локалне самоуправе, настојећи да по сваку цијену заштити изабраног кандидата. ТИ БИХ се обратио и Министарству, а упоредо и Институцији омбудсмана за људска права БиХ, указујући да је на конкурсу изабран кандидат који, не само што је већ био запослен у институцији, него нема ни положен стручни испит, а уједно су одбијени кандидати који испуњавају све законом предвиђене услове.

Након ових обраћања, Агенција је поништила рјешење о ослобађању од полагања стручног испита за спорног кандидата, чиме је коначно признала да се ради о преседану који није имао правно утемељење.

ТИ БиХ је сматрао да није довољно да се случај заврши на томе, већ је тражио од Управног инспектората да се поништи спорно запошљавање, јер би било неправедно да кандидат који није ни испуњавао услов да конкурише на радно мјесто на крају остане запослен накнадно полажући стручни испит, а на уштрб осталих кандидата који су испуњавали све услове.

Поступајући по захтјеву ТИ БиХ, Управни инспекторат Републике Српске је наредио Републичком хидро-метеоролошком заводу Републике Српске да спорном кандидату прекине радни однос.

Такође, Институција Омбудсмана за људска права БиХ је у овом предмету донијела Препоруку којом налаже Републичком хидро-метеоролошком заводу и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да пониште спорно рјешење о заснивању радног односа.

Републички хидрометеоролошки завод је на крају обавијестио ТИ БиХ да је поступио по налогу инспектора и утврдио престанак радног односа државном службенику.

Извор: Истинито

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

XY

14.09.2015 19:44

БРАВО ТИ! СВАКА ВАМ ЧАСТ! ИМАТЕ ВИ ОВДЈЕ ПОСЛА ПРЕКО ГЛАВЕ! СВЕ СЕ ТАКО РАДИ У ОВОЈ ДРЖАВИ. О ДИПЛОМАМА СА ПРИВАТНИХ ФАКУЛТЕТА ДА И НЕ ГОВОРИМО. СВЕ ТРЕБА ПРЕКОНТРОЛИСАТИ. НАПРЕД ТИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спрдачина од државе

14.09.2015 19:52

Влада највише крши закон. Нпр прошле године је Жељка затражила бланко оставке свих директора јавних предузећа. То је било драстично кршење закона, незамислив притисак на директоре односно кривично дјело. Ни у једном закону не пише да влада има право на то. Директоре постављају конкурсни услови а смјењују слаби резултати рада. Медјутим, није Жељка тада скоро никога смијенила, била је то још једна од Додикових превара народа. Да прогура ту годину. Ове године замлаћују народ са некаквим новим законом о раду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

YYYYYYYYYY

15.09.2015 06:26

Браво, хвала богу да једном неко реагује, вјерујте у Дервенти је таква врста запошљавања масовна,људи сједе скрштених руку,падају на радне позиције као падобранци преко ноци а на конкурс одлазе проформе ради,свака част.Напријед!

ОДГОВОРИТЕ