Европа затвара границе

Аустрија ће увести привремене граничне контроле, саопштила је данас министарка унутрашњих послова Аустрије Јохана Микл-Лајтнер. Она је истакла да ће Беч, као и Њемачка, усљед актуелне избјегличке кризе, увести “привреме граничне контроле”.

Свијет 14.09.2015 | 18:05
Европа затвара границе

Микл-Лајтнер, која борави у Бриселу, објаснила је да је о томе обавијестила Европску комисију.

"Ми ћемо дјеловати као и Њемачка", рекла је она.

"Ради се о томе да се наредних дана прво овдје уведу контроле", прецизирала је Микл-Лајтнер, мислећи на прелазе са Мађарском.

"Ово је једноставно сигнал да постоји велики заједнички европски одговор", нагласилаје Микл-Лајтнер додајући да је неопходно да се постигне договор, јер ниједна држава сама не може самостално да се суочи са таласом миграната.

Она је изразила наду да ће ускоро доћи до Самита ЕУ, јер су, према њеним ријечима, с тим у вези “потребна рјешења боље данас, него сутра”.

Микл-Лајтнер је указала да хиљаде избјеглица долази у Аустрију, и да је тренутно око 18.000 у земљи. Од када је је Њемачка ставила ван снаге Даблинска правила за Сиријце, према њеним ријечима, хиљаде људи је кренуло на пут у ту земљу.

Због оштријих мјера на граници Мађарске и Аустрије према избјеглицама посљедњих дана је све више случајева да избјеглице за пут према Аустрији и Њемачкој користе обилазак преко Словеније.

Како наводе словеначки медији, словеначка полиција је у суботу рано ујутро непосредно пред граничним пријелазом Шентиљ према Аустрији, при покушају илегалног уласка у сусједну државу, зауставила комби румунске регистрације у којем је открила 21 особу, држављане Ирана и Авганистана.

Комби је возио 43-годишњи Румун, а утврђено је да је илегално с возилом и избјеглицама ушао у Словенију из Мађарске.

Истовремено, аустријске власти су објавиле да су у суботу на подручју Шентиља на својој страни зауставили 43 избјеглице из Ирака и Сирије који су у Аустрију ушли из Словеније.

Аустрија и Словенија имају билатерални споразум о враћању особа које недопуштено пређу границу, али је словеначка полиција у вези са поменутим случајем навела да их аустријске колеге нису обавијестиле о особама које су илегално прешле границу нити за то дали материјалне доказе па је изручење ових избјеглица упитно.

Словеначка полицијска управа у обавјештењу медијима навела је како и даље изводи пооштрене контроле и друге оперативне мјере на заједничкој граници с Аустријом и да ће то и даље проводити.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

А СРБИЈА

14.09.2015 16:12

НЕКА СРБИЈА НЕ ЗАТВАРА БИЋЕ СКОРО МИЛИОН СИРИЈАЦА У СРБИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда

14.09.2015 17:11

али не дуго веруј ми кад виде да нисмо ниста бољи има брзе да се врате у Сирији него сто це остат у Србију. Они јос мисле да је Рат у БиХ хахаха

Name

Смјесно

14.09.2015 19:07

Смјесни сте, ево отвореног срца гледајте, ако и један остане у Србији или БИХ онда знајте да сам ја луд, остат це само на силу и гледат цим прије да скембају за Њемацку ко и ја сто сам нагулио.