Земљаци у потрази за дадиљама у Српској

Понуде из иностранства у којима које траже дадиље из БиХ и региона преплавиле су огласе, а шансу виде и становници РС који одлазе да раде бар на три мјесеца колико им важи туристичка виза.

Република Српска 14.09.2015 | 12:40
Земљаци у потрази за дадиљама у Српској

Оглашивачи су углавном из Њемачке, Аустрије и Швајцарске, али понуда има и из Енглеске, Француске, Шпаније и Русије. Дадиље најчешће траже породице поријеклом са подручја бивше Југославије. Нуде им плате од 300 до 450 евра, али осим бриге за малишане веома често се захтијева и обављање кућних послова.

Да постоји и велики број заинтересованих показују и огласи путем којих дјевојке и жене из РС траже посао чувања дјетета у иностранству. Дадиље које су већ радиле у иностранству имају и добрих и лоших искустава.

Код једне породице поријеклом из БиХ у Њемачкој сам радила више од 15 сати дневно, а нисам била плаћена како су ми обећали. Посебно је било понижавајуће што сам, када је храна у питању, добијала оно што остане од њиховог оброка - навела је дадиља из Градишке.

Са недостатком дадиља највише кубури Француска због чега је сатница порасла на просјечно 8,65 евра. Главни кривац за то су измјене школског система, односно термина наставе и мањак стручњака за бригу о дјеци.

Међутим, проблем је долазак до радне дозволе што потврђују и у Агенцији за рад и запошљавање БиХ. Истичу да нису добили ниједну радну понуду из иностранства која се односи на послове чувања дјеце. Због тога немају ни податак колико људи из БиХ ради као бебиситер у иностранству.

У тим земљама постоји реална потреба за дадиљама, али ови послови се не налазе на листи дефицитарних занимања па је за њихово обављање јако тешко ангажовати људе путем јавних служби запошљавања - казали су у Агенцији за рад и запошљавање наводећи да због тога грађани БиХ ове послове углавном раде до 90 дана колико им траје туристичка виза, те се не одјављују са евиденције незапослених у БиХ.

У бањалучком Удружењу грађана "Добри медо", које едукује дадиље, кажу да млађе дјевојке често траже посао дадиље у иностранству, али ни они немају тачан број запослених.

Чак и да пронађу посао тешко могу добити папире како би и остале - кажу у "Добром меди" и додају да њихови сертификати важе само у БиХ, али ипак могу бити добар додатак биографији за иностранство.

Плате дадиља у РС крећу се између 350 и 400 КМ, а раде сваким радним даном од 6.30 до 16.30 часова и често за тај новац кухају и обављају послове у кући.

Плате дадиља по сату (евро)
Швајцарска   14,92
Енглеска 13,50
Француска  8,65
Белгија 8,44
Њемачка 8,26

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Француз

14.09.2015 15:11

Храна , Купање и издрзавање дневно 20 еура и плату од 450 еура то је 1000 еура мјесецно ! Боље да ми зена сједи куци и цува дјецу инаце дзабе ради ако да овој другој . Вецина дадиља раде додатне послове кад додју вамо на запад ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

14.09.2015 16:26

Бас су смијесни,цуј 14,92 по сату хахаха,да се уписас од смијеха. 800 франака цијели мјесец ,стан и храна плацени и то не само дадиља него и цистацица и кухарица.А негдје ваља и попусит за те паре.То је истина.

Name

Бранка

28.01.2017 16:03

Гдје се мозе пријавити на оглас

ОДГОВОРИТЕ