УСО - финале: Ђоковић на Федерера - Који су кључни фактори?

Новак Ђоковић и Роџер Федерер од 22 сата по средњоевропском времену (16.00 по локалном) играју финале УС опена.

Тенис 13.09.2015 | 19:40
УСО - финале: Ђоковић на Федерера - Који су кључни фактори?

Српски тенисер јури своју јублиарну, десету титулу, док Швајцарац настоји да са 34 године освоји 18. Грен слем трофеј, први од Вимблдона 2012. године.

Биће то реприза финала Вимблдона у којем је Новак славио и повео са 7-6 у међусобном скору на Грен слем турнирима, а 2-1 у финалима. Укупно, Федерер води са 21-20, а последњи тријумф остварио је недавно у Синсинатију. На УС опену су играли пет пута, Федерер води са 3-2, али је Новак добио последња два меча, 2010. и 2011. пошто је спасао по две меч лопте.

Ђоковић игром није одушевио на америчкој турнеји, али је био у два финала, у Монтреалу и Синсинатију, а на путу до финала у Њујорку елиминисао је Соусу, Хајдер-Маурера, Сепија, Баутисту Агута, Фелисијана Лопес и Марина Чилића.

Новак је изгубио укупно два сета, док Федерер није изгубио сет још од споменутог финала Вимблдона – у међувремену је освојио Синсинати и на доминантан начин стигао до финала у Њујорку победама над Леонардом Мајером, Дарсисом, Колшрајбером, Изнером, Гаскеом и Вавринком. То је први пут од Вимблдона 2008. године да Федерер до финала ГС долази без изгубљеног сета.

Највише ће зависити од основа игре – сервиса и ритерна. Федерер фантастично сервира, али Ђоковићев ритерн у мечу са Чилићем био је спектакуларан. У финалу Вимблдона Новак је добрим делом победио захваљујући сјајном сервису, а то ће бити значајно и сада, поготово дубина и варијације при другом сервису како Федерер не би добијао прилику да моментално преузме иницијативу. Ђоковић не би у континуитету смео да се позиционира иза основне линије и да чека грешке противника, већ да стоји на линији и да покушава да одузме Федереру време и да му даје што мање лоптица по средини, које се могу искористити за напад.

Роџер ужива у агресивној игри, неће желети да улази много у дуге размене и користиће сваку прилику да изађе на мрежу – зато ће од велике важности бити Новаков ’пасинг’. Ако успе на старту неколико пута да прође Федерера на мрежи, то ће Швајцарца учинити за нијансу несигурнијим и увешће поене у шаблон који Новаку одговара.

Далеко од тога да Федерер нема адуте и са основне линије – бекхенд му је био стабилан током целог турнира, а и сâм Ђоковић истакао је кретање и дефанзиву као два елемента које је Швајцарац нарочито побољшао.

Упркос супериорној игри у овом делу сезоне, Федереру неће бити свеједно што са друге стране има Ђоковића. Новакове сезона већ је више него успешна, али би титула у Њујорку била шлаг на торти. Од Ђоковића можемо да очекујемо нападе и сервисе у форхенд противника у раној фази меча, а после тога више варијација и пребацивање притиска на Роџеров ипак лабилнији бекхенд.

Оба тенисера имају по ситницу која ће им стајати у задњем делу мозга и сметати – Федерер није освојио Грен слем трофеј већ више од три године, а Ђоковић у финалима УС опена има сиромашан скор 1-4.

Једна неугодна серија сигурно ће бити прекинута, а која, сазнаћемо после новог судара двојице великана – Ђоковић на Федерера, финале УС опена, 22 часа по средњоевропском времену.

Коментари / 0

Оставите коментар