Прву трансплантацију главе обавиће у Кини

Италијански доктор Серђо Канаваро заједно са кинеским колегом Рен Ксиаопингом ће у децембру 2017. године извести прву и револуционарну операцију - трансплацију главе над тридесетогодишњаком из Русије који пати од ријетке болести зване "Вердинг-Хофман" синдром.

Свијет 12.09.2015 | 21:30
Прву трансплантацију главе обавиће у Кини

Овај пројекат први пут је најављен 2013. године а човјек који је волонтирао да буде први пацијент је Рус Валериј Спиридонов.

Канаваро се раније нашалио да ће ово бити рани божићни поклон за пацијента, али чини се да ће то бити реалност за нешто више од двије године.

"Најважније од свега јесте да ће се десити након низа тестова и додатних експеримената прије него што се уђе у операциону салу", казао је Спиридонов за "Раша Тудеј".

Канаваро је објаснио због чега укључује и кинеског колегу.

"Кина жели да буде дио пројекта зато што хоће Нобелову награду. Желе се закуцати на врх научне галаксије, тако да је ово нова 'свемирска трка'", казао је италијански хирург.

Много медија је раније спекулисало о датуму и тиму који ће радити операцију, али ништа није било потврђено. Оно што је непознаница јесте одакле ће долазити донатор торза, једино се зна да донатор мора бити исте расе као и Рус.

Операција ће коштати вртоглавих 11 милиона долара, а одржат ће се на Харбин Универзитету медицине у Кини, а трајаће 36 сати.

Након окончања оперативног периода, пацијент ће се успавати и ставити у вјештачку кому на мјесец дана. Послије буђења, у тијело ће му бити убризгани материје које ће спријечити да ново тијело и глава одбијају једно друго.

Што се осталих детаља тиче, назначено је да ће нови торзо и глава Руса бити спојене биолошким љепилом и концима.

Извор: Н1

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

покојни цаца

13.09.2015 01:16

Људи ту прицу ми је прицао покојни отац јос прије тридесет година.Посто је он био много заљубљен у Русе ,он је рекао да су то они вец урадили,али цовјек кад се пробудио је отисао тамо одакле је досла глава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

13.09.2015 06:06

Мало језиво на први "поглед", али кад човјек мало "олади", јако добра ствар, свака част и да успије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геогтапхy

13.09.2015 11:01

Други пацијент Душанка Мајкић која жели да јој главу пресаде на тијело једне 25-огодишње манекенке

ОДГОВОРИТЕ
Name

........

13.09.2015 16:23

хахахахахаха свака цаст за коментар