Ливерпул - Јунајтед: Ривалство без рока трајања!

У суботу ће ови ривали одиграти и 193. међусобни сусрет. Он сигурно неће одлучити првака Енглеске, али је и даље највећи догађај који Премијер лига има да понуди.

Фудбал 12.09.2015 | 00:00
Ливерпул - Јунајтед: Ривалство без рока трајања!

То мајско вече Мајкл Овен никада неће заборавити.

Одавно проглашен за ветерана, овај 31-годишњак стоји поред новинара клупске телевизије Манчестер јунајтеда, са медаљом Премијер лиге око врата. Његовом првом у досадашњој каријери.

"Какав је осећај?", питао га је новинар.

"Ако не можеш да их победиш, придружиш им се", одговорио је Овен.

Чак и у стању потпуне збуњености која је узрокована навирућим емоцијама овај фудбалер није заборавио на клуб у којем је поникао – Ливерпул. Велико ривалство ова два клуба му је на памети. Зна да је у Ливерпулу било тешко освојити Премијер лигу, није ни успео у осам покушаја, а онда је неколико година касније то успео у дресу Јунајтеда. Играјући као резервиста.

"А да можеш да се вратиш у један од клубова чији си дрес носио у току каријере, који би то клуб био?", питали су га прошле године.

"Ливерпул!", одговорио је без много размишљања.

Е такво је читаво ривалство Манчестер јунајтеда и Ливерпула. Исто би одговорио и Немања Видић да је понео дрес Ливерпула прошле сезоне.

И није то до тога да се у једном клубу освајају трофеји, а други има срце. Не, битно је правило првог дреса, васпитање које носиш из клуба. Само те они први науче важности меча Јунајтеда и Ливерпула, то после не може да се промени. Крв ти је већ добила нијансу ливерпуловске или манчестерске црвене.

Није Мајкл Овен једини фудбалер који је носио дрес оба клуба, али сваком од играча ипак онај први у коме је играо "дарби" – остаје свети до краја.

У суботу се игра највећи дерби Енглеске, а два виновника овог меча и нису кандидати за титулу. Како то?

Ривалства се не гасе преко ноћи, а ни за двадесет година.

Ривалство се не мери ни фунтама, а ни у атрактивности фудбалске игре. Она се мере у дуговечности, броју навијача које интересују и броју дана колико се о том мечу прича. Пре и после меча.

Уколико узмемо у обзир начин на који ова два тима играју у досадашњем току сезоне – сигурно да не можемо да очекујемо спектакуларну утакмицу, али можемо спектакуларан доживљај. Управо је то оно што привлачи навијаче широм света да дођу и погледају меч Премијер лиге, па их је прошле сезоне управо највише било на Енфилду и Олд Трафорду.

Два тима су много трошила током лета, а ко је био бољи у томе показаће суботњи меч на "Театру снова".

Луј ван Гал поново у својој екипи има Давида де Хеу, новог нападача Ентонија Марсијала. После лутања у првој сезони са неколико система игре (чак је једно време играо са три штопера), усталиа се стандардна постава Јунајтеда са Рунијем као нападачем, али је далеко од тога да је то "пун погодак". То се лепо видело у последњој утакмици са Свонсијем, првим озбиљним тимом са којим је играо Јунајтед.

Подједнако лута и Брендан Роџерс. Продаја Рахима Стерлинга, па довођење играча на истим позицијама без јасне визије како ће тим изгледати, постао је у неку руку и манир овог менаџера. Без Коутиња, а вероватно са Лаланом, сигурно неће покушати да се брани против Јунајтеда – јер његов тим и није добар у томе. Нокаутирао их је Вест Хем у последњем колу 3:0.

Више нема ни Стивена Џерарда и Рајана Гигса, рекордера по броју голова и рекордера по броју утакмица у овом дербију, па је време да се стварају неки нови хероји.

И како после свега овога очекујемо да два потпуно неуиграна састава пруже добру утакмицу? Зашто једва чекамо овај меч? Зато што су то Манчестер јунајтед и Ливерпул.

А Овен? Он је сигурно заборавио ону мајску ноћ када је са Јунајтедом освојио Премијер лигу, али није ону мајску ноћ у Истанбулу, годину дана након што је напустио Ливерпул.

ИСТОРИЈА
Два тима су се до сада састала 192 пута. Успешнији је Јунајтед са 77 победа, 64 има Ливерпул, а 51 пут је "дарби" завршен без победника.

Коментари / 0

Оставите коментар