Пековић: Двије године рововске борбе до Евролиге!

Први пут у улози председника КК Партизан за Б92 је говорио Никола Пековић, кошаркаш Минесота Тимбервулвса који је у веома деликатном тренутку преузео одговорност и на врху некадашњег европског шампиона заменио Предрага Даниловића.

Кошарка 12.09.2015 | 23:40
Пековић: Двије године рововске борбе до Евролиге!

Да је Никола Пековић остао близак КК Партизан и после одласка у НБА спомињало се почетком године, када се спекулисало да је донирао новац клубу који се и тада налазио у веома тешкој финансијској ситуацији. Оставка Предрага Даниловића оставила је упражњено председничко место, а као први и једини кандидат кормило “црно-белих“ преузео је актуелни кошаркаш Минесота Тимбервулвса. У интервјуу за Б92 говорио је о будућности Партизана, плановима и амбицијама.

“О преузимању Партизана размишљао сам једно три минута... Више сам времена провео у вагању када сам одлазио из Грчке у Америку, а ову одлуку сам донео муњевитом брзином. Није могло да ми падне на памет до пре десет дана да ћу постати председник Партизана пре 30. године. Уопште, нисам о томе размишљао, као што се зна, доста касно сам почео да тренирам кошарку, са 15 година, а већ после четири, пет сам био у Партизану, што ми је звучало веома нереално. Ствари су се даље веома брзо развијале, све је ишло неким убрзаним током“, рекао је Пековић.

С обзиром на то да је и даље активан кошаркаш поставља се питање колико може да се посвети функционерском послу, међутим црногорски репрезентативац нема дилему око тога.

"Нема може, сад ће морати да се упакује, ја волим да играм кошарку, мало су ме повреде успориле, али сигурно да обавезе могу да се упакују, то је кошарка, читав мој живот је у вези са кошарком. Мени је драго што сам наишао на одобравање менаџера и саиграча што сам преузео важну функцију у Партизану, поготово у оваквом стању које је врло озбиљно и где ја имам јако мало времена да пробам да организујем тим људи који ће се 24 сата бавити само Партизаном. Био сам свестан да имам јако мало времена, али потрудићу се, већ се сада виде неки помаци, међутим ништа се не може преко ноћи. Имамо јако тешко стање које ћемо пробати да поправимо", истакао је Пековић.

Према његовим речима, Партизану следи комплетна реорганизација у наредне две године која би од Партизану вратила стари сјај, утврдила као значајан бренд и вратила на пут којим иду озбиљни клубови.

"Трудио сам се ових дана да организујем неке ствари којима се није давало много значаја претходних година, наравно никако не желим да умањим све што су урадили и Саша Даниловић и Дуле Вујошевић, али мислим да је време да почне нова ера Партизана, да окренемо други лист. За то ће нам бити потребно времена, много ствари ће морати да се промени, свега тога сам свестан, али би за мене био успех да се Партизан за две године врати учешћу у Евролиги. У том тренутку би могао да кажем, ево виде се неки помаци, али сигурно је да ће две године да нам предстоји рововска борба јер Партизан је “испао“ из много ствари последњих неколико година", оценио је Пековић.

За пет година колико је у НБА лиги, Пековић каже да је много научио о функционисању клуба и начину рада у озбиљно организованом систему.

"Доста сам близак са људима који воде клуб и видео сам да је то велика организација и највећи европски клубови ће тешко, за не знам колико година, моћи да стигну до тог нивоа, можда чак и никад. Наравно да могу и да хоћу да покушам да применим те ствари које сам видео тамо, што се тиче и маркетинга и свега, али једина ствар која ме у овом тренутку спречава је време кога имам јако мало. Већ сам поставио неке људе који ће да буду моја продужена рука. Ту ћу моћи да координирам неким стварима и да покушам да применим што више ствари које будем могао, али морамо да сагледамо и другу ствар, наше могућности. Ту би било много идеја, али наше могућности нису баш велике", истакао је Пековић.

Из Партизана је отишао готово комплетан тим, остали су млади кошаркаши пред којима стоји лепа будућност, међутим навијачима “црно-белих“ је садашњост битна. Пековић каже да проблем са саставом може да се реши.

"Постоје огромна дуговања према играчима, за нашу ситуацију то је велика цифра, али сигурно је да има играча са којима смо обавили разговоре и који су вољни да нам у овом тренутку помогну, да изађу у сусрет. Последњих неколико година играчи су заобилазили Партизан, ја хоћу да то вратим, да долазе да играју са неком жељом, да се осећају као код куће, као што смо се ми осећали кад смо играли... Обавили смо доста разговора, и даље се ради на томе и сигурно је да нам је то један од приоритета. Нећемо моћи да направимо тим који ће да се бори за врх табеле, покушаћемо да направимо тим који ће моћи нешто да уради", истиче Пековић.

По доласку Пековића у јавности су се појавиле спекулације да ће сада главну реч у табору вишеструког српског и регионалног шампиона водити његов менаџер, Мишко Ражнатовић. Пековић је то за Б92 одлучно демантовао.

"Одмах да разграничимо, Партизан је државни клуб и не може да буде ни у чијем власништву, до неког тренутка када држава одлучи. Видео сам да се ту свашта повезује, да ће Мишко да се пита, да ће бити овако или онако... Биће искључиво само онако како ја, Мића Берић и наш Управни одбор будемо захтевали и како будемо хтели и мислимо да је то прави пут Партизана због целе ситуације. Ја ћу да изнесем предлоге, у мом одсуству ће то да ради Берић, а чланови Управног одбора ће да одобравају или не одобравају. Што се тиче Мишка Ражнатовића, као и сваки менаџер може нама много да помогне и наравно да ћу ја да искористим сваку његову помоћ у разговорима са играчима, али да ће он да води главну реч, о томе нема говора, нити је он ишта рекао. Ми смо дошли до закључка да је он човек који може да нам помогне, али о томе да је ово његов клуб о томе не треба говорити... Ја сам у ово ушао срцем и ту ће бити мало другачије сад", подвукао је Пековић.

Као велико изненађење одјекнула је вест да нова управа Партизана не жели да понуди нови уговор дугогодишњем тренеру Душку Вујошевићу...

"Да се разумемо, Дуле је урадио невероватан успех, Партизан је толико година доминирао... Ми смо на УО разговарали и одлучили да не продужимо сарадњу са њим. Као што смо рекли у саопштењу, ово је његова друга кућа, њему ће врата увек бити отворена. Тешко ће бити у главама навијача да се привикну на нову ситуацију, али их ја молим за мало стрпљења за нас. На клупи ће вероватно бити млади тренер, на терену млади играчи и пред нама је период у ком ће нам од навијача бити потребна подршка. Да истрпе поразе и да буду уз нас док побеђујемо, док не дођемо опет на неки пут успеха на ком смо били до пре две, три године", апеловао је Пековић.

Последње две године у каријери су за Пековића биле једнако тешке као за Партизан. Многобројне повреде су га избациле из такмичарског ритма, а према прогнозама биће му потребно још времена за потпуни опоравак.

"Имам још сигурно два месеца до почетка тренинга пуним интезитетом. Нисам био на паркету дуго времена, следе ми терапије, које сам и овде радио. Одлазим одавде, где је ситуација каква јесте у средину где је изграђен нови тренинг центар у који су уложене стотине милиона долара... Питаћу људе из клуба за савете и помоћ, нама је свака помоћ неопходна“, закључио је Пековић за Б92.

Коментари / 0

Оставите коментар