Њујорк Тајмс о Новаку: Како постати шампион?

Угледни амерички дневник Њујорк Тајмс објавио је чланак о Новаку Ђоковићу под насловом “Новак Ђоковић је број један, свидело вам се то или не“.

Тенис 11.09.2015 | 19:45
Њујорк Тајмс о Новаку: Како постати шампион?

Новак је говорио о многим темама – о својој безглутенској дијети, почецима на АТП туру, медитацији...

“На почетку каријере посматрали су ме као бунтовника, као некога ко је ушао у причу и почињао да представља изазов двојици момака који су били доминантни. ’Ко је овај момак из Србије, мале земље, који долази ниоткуда и говори да може да победи најбоље и постане број један?’ Наравно, разумем реакцију на то, али осећао сам да је једини начин да покажем да заслужујем своје место“, рекао је Ђоковић и додао да су га Федерер и Надал учинили бољим играчем.

Аутор текста Дејвис Шафтел констатује како Ђоковић зна да публика није увек на његовој страни, а истакао је и ситуацију у којој га је дочекала скоро празна сала са новинарима у Монтреалу.

Новинар даље пише да је Ђоковић постао шампион захваљујући, између осталог, строгом режиму који подразумева дијету, вежбе, јогу и медитацију. Спомињу се и Новаков ранији имиџ момка који олако тражи медицинске тајм-ауте, као и његове имитације Марије Шарапове и Рафаела Надала.

“Безглутенска дијета често се наглашава у текстовима о мени већ дуже време, истиче се тај део мог живота као највећа тајна мог успеха, а то није тачно. То је велика промена која ми је помогла да постанем бољи, али нисам одједном почео да добијам све мечеве зато што нисам узимао глутен“, објашњава Ђоковић.

У тексту даље пише да ни Ђоковић ни његов тим не откривају детаље његових тренинга, а наводи се и да су неки новинари пренели да су сви чланови тима потписали уговор о поверљивости, као и да се спекулисало да Ђоковић користи машину за коју се сматра да помаже у опорављању мишића, тзв. ЦВАЦ (Цyцлиц Вариатионс ин Адаптиве Цондитионинг).

Новак истиче да је његов приступ оно што је најважнији састојак успех – “док описује свој ментални приступ, он више звучи као гуру за самопомоћ него спортиста“, пише новинар Њујорк Тајмса.

“Волим да све време будем у креативном расположењу. Или напредујеш или назадујеш, или идеш горе или идеш доле. Све се помера, људи, наша планета, тако да и ти држиш корак или остајеш где си. Али ако остајеш где си, заправо назадујеш“, рекао је Ђоковић и потом објаснио шта за њега значи медитација:

“Не медитација са намером да се побегне од проблема, већ визуализација. Мислим да је визуализација велики део живота свакога од нас, не само спортиста, и јако верујем у њу. Верујем да постоји закон привлачности – догађају ти се оне ствари које производиш у мислима. Живот функционише на такав начин“.

Српски тенисер истиче и да му је важно како изгледа на терену.

“Док сам одрастао, имао сам много дресова из различиих спортова. Волео сам Мајкла Џордана и Пита Сампраса, покушавао сам да их копирам, али стил облачења Андреа Агасија на терену био је јединствен, тако да сам у ормару имао доста живописних ствари. Ако се осећаш добро у својој одећи, то некако психолошки утиче на тебе некако, било да играчи признају то или не“.

У тексту је споменут и утицај Новаковог првог тренера Јелене Генчић у његовом одрастању и сазревању, а истакнута је и чињеница да Ђоковић говори неколико језика.

Ипак, упркос медитацији и јоги, Новак каже да је и даље далеко од нирване.

“Има дана када бацам рекет, када вичем или када се посвађам са супругом. Ти дани постоје и лажу сви који кажу да они не постоје или да неће постојати ако радиш одређене вежбе“, закључио је најбољи тенисер света.

Коментари / 0

Оставите коментар