Мађарска војска у обрачун са избјелицама

Мађарска војска започела је с вјежбама како би се припремила за могућу интервенцију на јужној граници која је најчешћа мета избјеглица који преко Мађарске покушавају доћи до богатијих европских земаља, пише "Би Би Си".

Свијет 10.09.2015 | 20:45
Мађарска војска у обрачун са избјелицама

Будимпешта планира послати војску како би полицији помогла на граници гдје се већ поставља нова бодљикава жица.

Иако је дуж цијеле границе са Србијом већ постављено 175 километара ограде, дуж цијеле границе граде се додатне баријере. Градњу убрзава и сам премијер Виктор Орбан јер досадашње мјере нису спријечиле хиљаде људи да уђу у земљу.

"Сви морају бити спремни на тежак рад у надолазећим седмицама", казао је Орбан мађарским медијима.

Према Мађарској из Србије дневно креће и по неколико хиљада избјеглица.

"Наш је посао обранити Мађарску", рекао је мађарски генерал Тибор Бенко. Понашање мађарских власти наишло је на осуду удружења за заштиту људских права.

Комесар Савјета Европе за људска права Нилс Муизниекс рекао је како је "милитаризација границе погрешан одговор".

Очекује се да би мађарски парламент већ овог мјесеца требао изгласати строже граничне контроле које би смањиле улазак избјеглица у земљу.

У међувремену, власти у Будимпешти саопштиле су како сљедећих дана очекују 40,000 нових избјеглица.

Мађарско министарство унутрашњих послова предложило је проглашавање "кризног стања због масовних миграција" које би ступило на снагу 15. септембра, а које би било у основи на законима донешеним прошле седмице, објавио је у четвртак шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана.

Овај приједлог бит ће прва тачка дневног реда на састанку владе 15. рујна, казао је Јанош Лазар на овонедјељној прес конференцији.

Према новим законима прелаз преко жичане ограде коју Мађарска инсталира на граници представља кривично дјело и омогућује властима брзу процјену захтјева за азилом на самој граници. Та ће ограда, по Лазаровој најави, бити готова почетком октобра, раније од рока који је требао бити 31. октобра.

"Та ограда висока 3,5-4 метра бит ће одговарајућа за заштиту земље, посебно ако ће полиција вршити патроле с друге стране", рекао је Лазар.

На другој мађарској граници, оној с Аустријом, преко 3500 избјеглица током протекле ноћи ушло је у споменуту земљу, пише "Би Би Си".

Подсјетимо, велик број избјеглица бјежи из земаља као што су Сирија и Либија те кроз Мађарску покушавају доћи до Њемачке, Аустрије и Шведске. Богатије европске државе привлачне су избјеглицама и због либералнијих закона о азилу.

Европска комисија јуче је изнијела приједлоге одлучних мјера путем којих намјерава одговорити на избјегличку кризу. Мјере укључују расподјелу више од 100 хиљада додатних тражилаца азила међу земљама чланицама Европске уније.

Државе чланице размотриће законодавне приједлоге Комисије на ванредном засједању Савјета за унутрашње послове о миграцији 14. септембра.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Они су Били избјеглице

10.09.2015 19:54

Мислим да је пуно боље користити расељена лица с Блиског истока. Они су такодје и емигранти који долазе да насељавају Европу. Бас процитах малоуман текст излизаног политицара о 'Моја Европа не прави зидове'. Да опросте даме, курац је твоја. Ти си дузан и гаце, а ови нису. Ти си матор и сам они су млади у племенима. Ја залим гладне старце.

ОДГОВОРИТЕ