Мађарска: Сниматељка Ласло под истрагом

Мађарско тужилаштво покренуло је кривичну истрагу због ремећења реда против сниматељке која је са камером у руци снимљена како саплиће и шутира избјеглице.

Свијет 10.09.2015 | 19:00
Мађарска: Сниматељка Ласло под истрагом

Тужилаштво је добило пријаве да је жена запослена за телевизијски канал Н1 код мјеста Реске, физички напала неколико миграната, међу којима је било дјеце, рекао је за МТИ заменик главног тужиоца за округ Чонград Шандор Торо.

Опозиционе странке Демократска коалиција (ДК) и Дијалог за Мађарску (ПМ) поднијеле су кривичне пријаве против сниматељке, док је из телевизије Н1 саопштено да је она отпуштена и да сматрају "случај затвореним".

"У склопу истраге, званичници ће, такође, испитати да ли постоји основ за...озбиљнија кривична дјела", казао је Торо, а пренио АФП.

На снимку који се проширио Интернетом, сниматељка Петра Ласло је ухваћена како саплиће човјека који трчи са дјететом у рукама, а затим шутира друго дијете које трчи код мјеста Реске близу границе са Србијом.

Накнадно је објављено да је она радила за телевизију Н1, станицу блиску екстремно десничарској странци Јобик.

Страница на Фејсбуку насловљена "Зид срама" са сликама, видео снимцима и коментарима инцидента, до данас је добила више од 30.000 лајкова.

"Ово су шокантне слике. Ви сте дио новинске агенције. Својом руком снимате, а ногом поврјеђујете неког", рекла је Анико Бакоњи из мађарског Хелсиншког комитета, додајући да "то никако није било случајно".

Ласло се за сада није јавно огласила поводом инцидента.

Извор: Прес РС

Коментари / 0

Оставите коментар