Дали му погрешну крв - сад се бори за живот

Пацијент В. В. (30) примио је прекјуче на Клиници за гастроентерологију у Нишу погрешну трансфузију, због чега је у тешком здравственом стању.

Србија 10.09.2015 | 09:47
Дали му погрешну крв - сад се бори за живот

Лекари и техничари нишког Завода за трансфузију крви за пацијента су припремили две плазме крвне групе Б, иако је он крвна група А.

- Ово је катастрофална грешка др Предрага Ђорђевића и медицинских техничара Дејана Радосављевића и Јова Грубача. То је нешто најгоре што може да се догоди у лечењу пацијената. Младић је животно угрожен, сада има тешку упалу плућа. Више му се не раде плазмаферезе. Ради се о пацијенту који болује од хепатитиса, код кога су се радиле процедуре плазмаферезе, и за њега смо тражили замрзнуту свежу плазму. Зато смо морали да му дамо плазму која је требало да му побољша коагулацију. Међутим, дежурни доктор из Завода нам је издао плазму без криа у којој уопште нема чиниоца коагулације. Кад смо позвали дежурног доктора Ђорђевића и рекли му да је припремио погрешну плазму, он је дошао до Гастро-клинике и рекао како је све у реду - наводи група лекара КЦ у Нишу.

Директорка Завода за трансфузију др Весна Кнежевић одбацује ове оптужбе и тврди „да се ради о грешци која није угрозила живот пацијенту“.

- Тачно је да је дошло до грешке и зато је опоменом, са најавом отказа, кажњен техничар Радосављевић. Међутим, иако је пацијент примио плазму крвне групе Б, а он је крвна група А, то није ништа опасно. У тој количини плазме има јако мало антитела и то не може да буде опасност, ризик и да прави компликације. Да је примио еритроците, то би могло да буде кобно. С друге стране, зашто лекари са Гастро-клинике нису проверили коју плазму дају свом пацијенту - пита докторка Кнежевић и додаје да није тачно да на било који начин штити Ђорђевића и Грубача.

- Како ја могу да их заштитим од здравствене испекције и ванредног стручног надзора - каже др Весна Кнежевић.

Директорка штити лекара


Лекари КЦ у Нишу тврде да су покушали да на овај пропуст упозоре директорку Завода др Весну Кнежевић.

- Рекла нам је да све зна, и да није ништа страшно. Опет је заштитила др Ђорђевића и техничара Јова Грубача. Једино је опоменом кажњен техничар Радосављевић, иако је он издао једну плазму Б. Али, он нема леђа и морао је да буде једини кривац - констатују забринути доктори.

Директор Клинике за гастроентерологију др Саша Нагорни није желео да коментарише јер је био на годишњем одмору и није упознат са овим случајем.

Група лекара додаје да је о овој катастрофалној грешци обавестила министра здравља др Златибора Лончара, али да он није реаговао.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ссс

10.09.2015 09:26

Врана врани оци не вади обоје у самицу и одузети му дозивотно бављење овим послом.

ОДГОВОРИТЕ