Владика Георгије блокирао 700.000 $

Епархија Српске православне цркве у Канади од јуна нема ни „жуту банку“ јер је Епархијски савет одан бившем епископу Георгију Ðокићу ставио вето на епархијски банковни рачун, сазнаје Курир.

Република Српска 09.09.2015 | 22:58
Владика Георгије блокирао 700.000 $

Иако је Епархија канадска на рачуну тад имала око 700.000 канадских долара, због поменуте забране не може ни да их пипне, јер је банка одлучила да замрзне рачун до даљњег. Управо та „беспарица“ Епархије канадске један је од проблема чијим ће се решавањем позабавити патријарх СПЦ Иринеј током посете Америци и Канади од 4. до 24. септембра.

Свештеници у проблему

- Епархијски савет који је изабран за време бившег епископа Георгија оспорио је располагање са око 700.000 долара, колико је Епархија канадска имала на рачуну у Канади. Због тога ни свештеницима ни новој привременој епархијској управи коју је поставио привремени патријархов заменик прота Василије Томић канадска банка не дозвољава приступ новцу - каже извор Курира из СПЦ.

То је потврдио и свештеник Александар Црногорац, секретар Епархије канадске у Милтону, који каже да иза забране коришћења рачуна стоји бивши епископ Георгије Ђокић, који, пак, то негира.

Замрзли рачун

- Кад је патријарх Иринеј у јуну долазио у Канаду, у договору с банком овластили смо тројицу људи - патријарха, благајника и секретара епархије да могу да подижу новац с рачуна. Следећег дана бивши владика Георгије оспорио је у банци промене које је црква направила у епархији. Из банке су контактирали са мном и рекли да су принуђени да до даљњег замрзну рачун. Схватили су да је патријарх Иринеј овлашћени администратор епархије, али им није јасно због чега људи који себе називају легитимним саветом епархије тврде да рачун хоће да преузму људи из епархије који немају право на то - каже Црногорац и додаје да је банка препустила свом адвокату да се тиме бави.

ЕПАРХИЈА ТУЖИ БАНКУ

Секретар Епархије канадске, свештеник Александар Црногорац, тврди да та епархија, због забране коришћења рачуна, није могла да измири текуће обавезе према држави, па ће морати и да плати затезну камату на дуг:

- За прва два месеца приспеле обавезе за осигурање и друге дажбине износиле су око 20.000 канадских долара. Мислим да ће патријарх дати благослов да тужимо банку.

ИРИНЕЈ ЋЕ РЕШИТИ ПРОБЛЕМ

Да у епархији СПЦ у Канади постоји „море проблема“ Куриру је потврђено и у Патријаршији СПЦ у Београду, али нису хтели ни да потврде ни да демантују сазнања Курира.

- Свака црквена општина у Канади Хамилтон, Торонто... има своје банковне рачуне, тако да немају проблем с финансирањем. Проблем има само Епархија канадска. Патријарх Иринеј као администратор Епархије канадске до избора новог архијереја решаваће све проблеме епархије, па и тај - речено нам је у Патријаршији.

 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

борац

09.09.2015 13:04

Одавно познато и вјера је за паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

10.09.2015 04:45

Само паре су вам битне...лопови у бозијој одори...

Name

Михаило М.

10.09.2015 05:56

Какав је народ такви су и попови. Све се око пара врти а тај новац којег сада има канадска Епархија захваљујући труду Владика Георгија, по свим црквеним и државним законима припада канадској Епархији а не београдској Патријаршији. Док је Владика Георгије редовно плаћао СПЦ харач већим и моћнији од себе нико му ништа није могао, а када је Владика Георгије своју снагу преценио а црквених бегова подценио и престао харач да плаћа одмах је постао непожељан и зато је настрадао!

Name

за михајла

10.09.2015 09:01

То паре вјерника. Црква и народ су добри, али многи попови, владике и како се сви зову су обични лопови. На свадбе, крштења, сахране долазе пијани и само им је важно да што више стрпају у стомак и џепове. У цркву идем али код попа никако.

Name

РЕ

10.09.2015 09:30

Није све ни у новцу. Имату и накита, злата, сребра и дуката. Некретнина има, а вриједан је и грађевинск материјал, почев од опеке, грађе, столарије и цемента, до мермера, бакра, ростфраја и још којечега.

Name

Аврам

09.09.2015 13:51

Ако патријарх Иринеј будео руководио новцем теско вама,њега и овако само то интересује.Унистити све сто ваља и одузети црквени новац то његова парола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

09.09.2015 14:10

Немају ни банке , ајд да скупимо мало па посаљемо у далеки свијет .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

09.09.2015 14:41

Канадска епархија је цветала док ЦИА није убацила свог агента србкињу која је зивела у америци а у Србији себи даде монаско име-презиме ЛАЗАР- иоме Ангелина, која има своју веб страницу, прво су је Сефови послали у Србију да се замонаси,а наси згодној образованој прелепој младој девојци која је досла из Америке да се замонаси сиром отворисе сва светосавска врата и показасе многе црквене тајне, ту се сам озвана монахиња испракса и удје у сустину. Она је изузетно згодна вербално и интелектуално узвисена. кад пева у хору милина је слусати али као антихрист она долази назад у Канаду скаце пред народом на Владику Георгија и са груди му откида Крст прозивајуци га најпогрднијим именима и оптузбама као хтео је да ју силује итд. Наравно да су то изрезиране измисљотине које забелезисе спремне камере све и тако се Канадска епархија разбила и разводнила ослабила и осиромасила несто као и 1963 год када се догодио у дијаспори црквени раскол. После је Ангелина досла у вегас код попа уроса са Озрена и тамо је оргијала са богатим старцима и певала у црквеном хору па је осла по новом задатку у Русију итд.Овај раскол владика је несто као и онај 1963 само благо и прикривено да србство духовно не васкрсне, ту је кумовала мајка црква из Београдске патријарсије под патријархом Павлом. Направљено је црквено помирење од раскола 1963 народ се помирио а попови и владике нису на боголузењима једни расколници спомињу блазенопоцивсег визда Дразу Михаиловица, а федералци војводу ДЈујица остало је исто итд.итд.итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

09.09.2015 14:43

Свака вам цаст! Срамота. Ни ви не знате за границу. Изгубили сте јос једног који је вјеровао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

није вазно...

09.09.2015 14:49

За владике Георгија и Артемија, да су паметни и мудри, као сто нису, најбоље би било да су расцињени и смијењени, да се повуку у миран зивот, знамо да су далеко зивјели од онога сто пропагирају "истинским Христовим водјењем"... Срамно, и за поједине људе око владике Георгија, који су у све ово уплетени ....("Саутерн Онтарио")

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

09.09.2015 15:31

Наш Патријарх Иринеј мислим да треба да се угледа на Папу Бенедикта XИ и да поднесе оставку.Опрости ми Боже ако гријешим , али "ствари" у СПЦ су одмакле од нормалног понашања. Ми се јесмо навикли на величину покојног Патријарха Павла и тешко је ту границу људске и свеколике величине достићи. Међутим не би било лоше да Иринеј у овим временима да тежак задатак другоме човеку. Мало је проблематично и правило којим се поставља Патријарх. Тај начин постављања Патријарха је био добар у комунизму и тако се вјешто избјегло да комунисти утичу на цркву 100 %. То је било добро за та времена, али сад би ваљало да се питају мало и вјерници. Вјерници су се мало вратили цркви и бојим се да их ова трвења "не отерају".Требало би мало "прозрачити" устројство СПЦ и православна вјера да поврати потпуну љепоту. Мени је рецимо бањалучки Јефрем изузетан по свим питањима, а нарочито по духовном држању и свештеном погледу, Владика Јефрем је свеколика величина. Ја у СПЦ нисам видио већу људскост и свештеност од Владике Јефрема. Ово је моје мишљење, Бог нека ми опрости ако гријешим. Свим људима желим свеколико лично и породично добро без обзира на вјеру и нацију. Желим вам МИРАН САН. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО. Ђорђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свештеник Михаило Микић

09.09.2015 22:06

По Уставу канадске Епархије и закону државе Канаде Владика Георгије као Епископ и по своме службеном положају Предсједник Епархијског Савјета није могао самоицијативно да замрзне новчана средства Епархије чију одлуку у банци и пред државним органима власти требају да потпишу поред Владике Георгија као духовног вође најмање још два или три цивила. Банка такође сама може да змрзне новчана средства ако сматра да његовим подизањем са банке може да дође до новчане малверзације или злоупотребе. Поједини свештеници СПЦ све више се постављају својим осионим понашањем изнад црквени и државних закона сматрајући да су они Богом дани да буду изнад народа коме служе и државе у којој живе. Такав став је погрешан, јер новац са којим располаже канадска Епархија није власништво Јерархије већ вјерујућег СРБског народа који живи у Канади. Зато Његова Светост Патријарх СРБски Г. Иринеј, ни један проблем материјално новчане природе не може решити без сагласности СРБског Народа у Канади коме припада по свим Божјим и људским законима споменути новац. Исто тако сулудо је очекивати да ће Патријарх дати свој Архипадтирски благослов за нова суђења у дијаспори јер СРБима у туђини је доста суђења која су однела милионе долара док су нам душе припадале. Зато СРБи своје прилоге не даје Цркви за вођење скупи судски спорова већ да она може своју божанску мисију међу СРБима у туђини што лакше и успешније да обавља. Сам Господ је казао у Светом Писму "да само безумници на суду правду траже!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Непознатом

10.09.2015 12:11

Зато у Бога вјеруј живећи по Закону Божјем, а Владике и попове проверавају да ли су они од Бога послати или од ђавола, и добро пази кад мислиш да стоји да не паднеш, јер дух је срђан али тело је слабо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

11.09.2015 10:30

Најприје, Георгија није требало смјењивати. То је поштен човјек, човјек из фамилије која је много и највише посвећена вјери, али не одговара Ватикану! Затим, ко то полаже право на епархијски новац кад није изабран нови епископ? Шта се десило? Смијењен Георгије, па Василије, ... а сви оставили силан новац у својим благајнама, нису га однијели?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило М.

14.09.2015 21:16

После је... нема кајања.Смјеном Владике Артемија и Георгија Црква је грешку направила а народ ће испаштати због туђих грешака!