Како је Лијановић дијелио подстицаје

Пред институцијама Федерације БиХ наћи ће се поново информација о расподјели подстицаја за пољопривредну производњу у времену док је федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства био Јерко Иванковић Лијановић.

Босна и Херцеговина 09.09.2015 | 12:10
Како је Лијановић дијелио подстицаје

Овај извјештај направила је комисија за расписани конкурс у 2012. години и он упозорава на бројне пропусте, док издвојено мишљење тројице од петорице чланова указује на стравичне размјере криминала и отворена свједочења људи који су добили подстицаје како им је нуђено мито или су сами хтјели да подмите комисију, пише “Вечерњи лист” у бх. издању.

Актуална Влада Федерације БиХ је припремила закључке према којима се тражи прихватање извјештаја о раду и наставак даљих инспекција.

Тројица од петорице чланова комисије Ивица Младина, Енвер Мехмедовић и Хајрудин Бећиревић навели су низ "бисера" како се дијелио новац од подстицаја, који указује на драстичне случајеве злоупотреба.

Према извјештају "приоритете у избору у Министарству пољопривреде имали су подносиоци пријава који су чланови НСРзБ-а и рођачко-пријатељско-територијалне везе”.

Анализом одлуке да се закључити како су главни подноситељи пријава (њих 31), који су добили 100.000 КМ и више, добро укомпоновани у овај наведени износ, а они с мањим износима, испод 100.000 КМ, попуњавају празнину до 13,755.302,89 КМ".

Од тога, четири компаније су узеле готово 45% од овога износа, односно 7,3 милиона марака.

Међу њима Бунтић&Ецо и Гајевине Душићи Купрес истог власника који је добио 1,66 милиона марака.

Хепоку из Мостара су додијељена 2,4 милиона, Фарми Спреча и Телеоптицу истог власника 1,1 милион, те компанији Бајра из Травника 2,99 милиона марака.

Шокантна су свједочанства оних који су својом искреношћу вјеројатно и насмијали чланове комисије, али и расвијетлили ниво криминалних активности.

Венцо Анђелић из Кисељака је 650.000 марака добио за два бика која води на кориде, а објекти које је пријавио да ће изграђивати су направљени прије десет година. Због тога је начелник Младен Рамљак изразио спремност да свједочи о криминалу.

Омер Јајић из Калесије добио је 136.000 марака за сточарски објект, а када је инспекција дошла на његов ранч, "радници су се разбјежали јер им се не плаћају доприноси". Посједује објект направљен много година раније.

Недим Зајчевић из Челића добио је за изградњу фарме за тов јунади и складишног објекта за сточну храну 104.331 КМ, али вјештаци тврде да је објект стаја направљена прије 15 година и да се из ње кријумчаре говеда.

Хусејин Салиховић има базен, али у њему нема риба, а добио је 162.000 КМ и планира "некада направити рибњак и хладњачу".

Извор: НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЉУДИ, ЈЕ ЛИ МОГУЋЕ??

09.09.2015 11:03

Зар и ти брате Перо (Бунтићу)?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСТЕНО

10.09.2015 06:01

Ха, ха ха, мозда је Венцо Андјелиц из кисељака планирао да своја два бика уписе на факултет у инострансву......коста то!

ОДГОВОРИТЕ