Ел Салвадор: Затвор којег се чувари клоне

Њихова лица и тијела прекривена су тетоважама које причају причу о злочинима које су починили. А, они су криминалци, нарко-дилери и дилери оружјем, чланови банде Мара Салватруха, која је толико опасна да јој се склањају сви у Ел Салвадору.

Свијет 09.09.2015 | 10:05
Ел Салвадор: Затвор којег се чувари клоне

Заправо, колико су брутални њени чланови, свједочи и то да их се клоне и затворски чувари, па је тако затвор у којем се налазе препуштен њима самима. У затвору "Пенас Сијудад Бариос" чланови Мара Салватрухе контролишу сопствено минијатурно друштво од 2.500 чланова, гдје су пекара, радионице, болница и рехабилитациони центар, пише Даилy Маил.

Затворски чувари, заједно с војском Ел Салвадора, налазе се ван затвора, пазећи да затвореници остану иза решетака, али ријетко се мијешају у унутрашње афере. Затвор, који се налази у пријестоници Сан Салвадору, је онај с максималним обезбјеђењем, намијењен искључиво за смјештај чланова ове опасне банде.

Прве фотографије из овог затвора објављене су тек прије двије године, баш због чињенице да је приступ затвору забрањен свима који нису чланови банде. Иако је направљен за 800 затвореника, у њему се налази чак 2.500, углавном припадника Мара Салватруха банде. Подручје око затвора насељавају искључиво њихове породице, како би били близу једни другима.

"Ови људи немају никакав циљ у животу осим убијања, што се некада чини као бескрај испуњен минутима, сатима, данима", каже Адам Хинтон, фотограф из Лондона, који је имао прилику да забиљежи затворски живот припадника ове опасне банде.

Највећи дио ових криминалаца потиче из Бариоса или околних сиротињских четврти. У Ел Салвароду ови крајеви су мјеста гдје нема никакве наде нити могућности, па су тако банде једина реална опција за младе. Ако их власти и успију ухапсити, једноставно их баце у овај затвор и забораве на њих. Скоро сви затвореници имају тај осјећај безнађа.

Насиље у овој земљи је у константном порасту још од 2012, али је највећи пораст забиљежен посљедњих годину дана када је прекинуто примирје између двије највеће банде: Мара Салватрухе и Барио 18. Процјењује се да је чак 80 одсто убистава у земљи углавном резултат "чишћење рачуна" између те двије групе.

Насиље међу бандама је у знатном порасту и само прошлог мјесеца у Ел Салвадору је забиљежен највећи број убистава још од времена 12-годишњег цивилног рата који је окончан 1992. године.

Национални форензички институт (ИЛМ) објавио је извјештај у којем стоји да је само током августа забиљежено 911 убистава, с тим да се 23. августа десило чак 52 убиства. Ово је свакако најсмртоноснији мјесец у Ел Салвадору посљедњих 25 година.

Од јануара до августа, у Ел Салвадору је извршено 4.246 убиства, што је у просјеку 17,5 убистава дневно. Ово је пораст од чак 67 одсто у односу на исти, осмомјесечни период прошле године.

Ел Салвадор тако спада у ред најнасилнијих земаља свијета, гдје је 2012. године забиљежена стопа убистава од 41,2 убиства на 100.000 становника. С обизром на посљедњи пораст убистава, Ел Салвадор је врло вјероватно преузео неславни рекорд од Хондураса, гдје је стопа убистава износила 90,4 убиства на 100.000 становника, што је Хондурас чинило најнасилнијом земљом на свијету и уједно најопаснијим мјестом за живот.

Извор: НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БиХ

09.09.2015 10:31

Па што их се не ријеше?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

09.09.2015 14:13

Направити малу нуклеарну само за њих и љуљнути им да се та болест не шири наоколо.

ОДГОВОРИТЕ