Терзић: Побједа у дербију за мир у кући, али и титулу!

Генерални директор Црвене звезде у оставци није желео да уочи дуела са Партизаном много прича о клупским изборима, али је рекао да ће отићи без обзира на то ко дође на власт.

Фудбал 10.09.2015 | 08:00
Терзић: Побједа у дербију за мир у кући, али и титулу!

Фудбалери Црвене звезде уочи 149. "вечитог дербија" мир и концентрацију траже у својој старој бази, Термама Чатеж, где бораве још од петка.

Турбуленције које су протеклих недеља потресале стадион Рајко Митић донекле су спласле, али и даље је далеко од тога да је све како треба, па су у клубу решили да изолују фудбалере од свакодневних дешавања везаних за предстојеће изборе.

То је у разговору са групом београдских новинара који су на пар дана посетили црвено-беле потврдио и одлазећи генерални директор Звездан Терзић.

"Овај дерби нам много значи због атмосфере, самопоуздања екипе, због смиравања страсти и свега овога што се дешавало око клуба, али не бих оптерећивао играче и стручни штаб значајем утакмице, без обзира што ћемо урадити све да победимо", поручио је Терзић и додао:

"Најважније је да се не расплињујемо, да задржимо јединство свих звездаша, јер је Партизан достигао Звезду по броју титула и сви би требало да се концентришемо на освајање титуле, а не да дозволимо да превагну лични интереси и сујета".

Терзић сматра да предстојећи дерби, колико год био важан, неће својим исходом имати превелик утицај у шампионској трци.

"Мислим да у спортском смислу дерби не решава много, јер је тек почетак првенства. Поготово у овом систему такмичења, где се пре плеј-офа бодови 'цепају' на два. Мислим да су тако помало и деградирани бодови освојени у овом делу првенства".

У сваком случају, челник црвено-белих верује да ће се пехар намењен шампиону Србије у мају вратити у витрине стадиона Рајко Митић.

"Уверен сам да ће Црвена звезда бити шампион, као што сам и рекао 18. јуна на Скупштини. Тада сам рекао да ћу отићи ако не будемо били шампиони, много пре овог незадовољства које се десило на утакмици са Радничким из Ниша. Зато што стварно верујем да смо добро и квалитетно радили у претходном периоду, али, рекао сам већ, не бих много оптерећивао екипу да мора да победи дерби. Било би добро због мира у кући да побегнемо Партизану на осам бодова, али у сваком случају овај дерби неће решити шампионску титулу".

Пре серије добрих резултата, међутим, ескалирало је незадовољство навијача које је допринело оставкама бројних чланова Управног одбора, па и генералног директора Звездана Терзића.

За 15. септембар најављено је расписивање избора на свим нивоима, али се у међувремену појавила вест да би могло да дође и до одлагања.

"Све ствари око избора, смена и тако даље, препустио сам Управном одбору, којем то и припада по Статуту, јер сам ја поднео оставку. Рекао сам да ћу своју функцију вршити у складу са законским овлашћењима, као што ми налаже Статут, а како год да се договори Управни одбор, ја ћу пратити њихове одлуке. Бићу у клубу до избора новог руководства, али не видим себе у неком новом руководству. Бар за сада... Не бих расплињавао причу на ту страну, јер се морамо концентрисати на дерби и победу над Партизаном, којом би се послала јасна слика звездашкој јавности да ова екипа има велику будућност и велику моћ, не само на домаћој сцени", истакао је Терзић.

Једна од тема разговора било је и изненадно масовно учлањење људи у клуб.

"Наравно да је неуобичајено ако имате 28.000 чланова, а само 3.500 са плаћеним чланаринама и онда одједном почне неколико стотина људи дневно да се учлањује пред изборе", сматра Терзић, који ипак није желео превише да се бави овом темом.

"Управни одбор доноси правилник о изборима и има простора да реагује уколико установи да је дошло до било какве злоупотребе", закључио је.

О провизији за Рајковића

Најбољи млади голман Европе, Предраг Рајковић, недавно је прешао из Црвене звезде у Макаби Тел Авив за три милиона евра, а разне приче појавиле су се поводом провизије коју су узели људи који су посредовали у овом трансферу. Терзић је открио да је тај проценат износио три одсто.

"Клуб је заузео став да ниједан од пет клинаца не може да иде за мање од 1.500.000 евра. За Рајковића смо имали понуде око 2.000.000, а онда је стигла понуда Галатасара од 3.000.000, али смо је стопирали због добро познатог случаја убиства нашег навијача Марка Ивковића. Потом се појавио Макаби са три милиона евра, који је тражио 10 одсто провизију, али смо им одобрили само три одсто. Јесмо им усмено рекли десет, али остали смо при ставу да она буде три одсто. То је по пропису ФСС, пошто је ФИФА дала препоруку да се провизије смање са десет на три одсто и ми ћемо се придржавати тог лимита од три одсто, нећемо прелазити границу".

Коментари / 0

Оставите коментар