БиХ очекује позитивну одлуку о извозу млијека

Љубомир Калаба, директор Канцеларије за ветеринарство Босне и Херцеговине очекује, да ће сутра бити одблокиран извоз млијека из БиХ у Европску унију.

Босна и Херцеговина 08.09.2015 | 22:52
БиХ очекује позитивну одлуку о извозу млијека

Наиме, сутра се одржава сједница Сталног комитета за ланац исхране и здравље животиња Европске комисије у Бриселу, на којој ће се расправљати о жалби Хрватске на одлуку о одобравању извоза млијека из БиХ у ЕУ и суспензији те одлуке.

"Надамо се позитивном исходу за Босну и Херцеговину, да ће наша листа бити валидна послије тог састанка. Битно је да кажем да се на том Комитету гласа простом већином да нико нема право вета и сви смо оптимисти да ће то бити у реду", казао је Калаба.

Он сматра да пролонгирање почетка извоза млијека из БиХ од десетак дана није мљекарама изазвало проблеме, те да ће "ако то сутра буде позитивно рјешено сви брзо заборавити ову епизоду".

Извоз млијечних производа из БиХ у ЕУ требало је да почне 26. августа. Канцеларија за ветеринарство БиХ тада је обавијештена да је једна чланица ЕУ поднијела жалбу и да је извоз стопиран.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, рекао је да је жалбу уложила Хрватска, уз образложење да је надлежна инспекција требала још једном посјетити одобрене мљекаре Меггле Бихаћ, Милкос, Ливно и Млијекопродукт, прије почетка извоза.

Шаровић је раније између осталог навео и да је Хрватска закаснила са приговором, те да се према његовом мишљењу иза жалбе крије и бојазан од конкуретности бх. млијека на хрватском тржишту.

Извор: Анадолија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дрон

08.09.2015 18:58

Каћете извозити аута, рачунаре, моб телефоне, електричне локомотиве, машине за паковање кафе, итд итд...стоко неписмена, а подла и покварена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

08.09.2015 19:00

Људи не купујте млијеко нити било ста сто долази из Хрватске...

ОДГОВОРИТЕ