Херој 8. дана: Двометраш у првом Грен слем четвртфиналу!

Годинама је вребао, али до овогодишњег УС Опена ниједном није успео да се пласира у четвртфинале неког Грен слема.

Тенис 08.09.2015 | 19:00
Херој 8. дана: Двометраш у првом Грен слем четвртфиналу!

На Вимблдону је био близу, узео је два сета првом рекету света Новаку Ђоковићу, али је у Њујорку тек осетио сласт победе која води у четвртфинале, и то против трећег тенисера света Ендија Марија. Андерсон је до тријумфа дошао са 7:6, 6:3, 6:7, 7:6, и сада га чека сусрет са Станом Вавринком из Швајцарске, који је победио домаћег тенисера Доналда Јанга са 6:4, 1:6, 6:3, 6:4.

„Осећам да сам одиграо један од најбољих мечева у својој каријери. Али, урадити то овде, у осмини финала и проћи у четвртфинале Грен слема први пут у каријери, то ми још више значи“, истакао је Андерсон.

Јужноафриканац је релативно касно успео да се пробије, а своју прву победу над играчима из Топ10 на свету уписао је над Ђоковићем на Мастерсу у Мајамију 2008. године. Од тада, четири пута је узео ’скалп’ Швајцарцу Стану Вавринки, два пута Давиду Фереру из Шпаније, као и Марију, којег је по други пут победио протекле ноћи.

Андерсон је висок 203 центиметра и због тога је очекивано што му је најјаче оружје сервис. Многи играчи имају велике проблеме против његовог сервиса, па се ретко дешава да његови дуели буду обележени великим бројем брејкова.

Тенисом је почео да се бави у родној Јужноафричкој републици, али је прве озбиљније кораке направио током студија у Илиноису. Тада је постао и велики љубитељ америчког фудбала, а колико се ’заразио’ тим спортом говори и податак да се труди да не пропусти пренос ниједне утакмице Чикаго Берса.

Сањао је да буде као Пит Сампрас. То није било могуће јер су на терену потпуно другачији играчи, посебно због висине, али је Андерсон био пресрећан када је добио прилику да упозна свог идола.

„Пит Сампрас ми је одувек био инспирација, обожавао сам да гледам његове мече. Имао сам срећу да добијем позив да му се придружим на ручку у његовој кући 2008. године. Не могу да опишем какав је осећај то био“, рекао је Андерсон.

До сада, Андерсон је уписао три титуле, од којих је последња дошла пре неколико недеља у Винстон-Сејлему. За свој највећи успех за сада сматра тријумф на турниру у Јоханесбургу 2011. године, где је освојио свој први трофеј, а иако има већ 29 година, нада се да су још већи успеси тек пред њим.

„Свој најлепши спортски тренутак везујем за своју прву титулу у Јоханесбургу. Имао сам подршку својих навијача, а сам боравак у Јужној Африци је допринео свему томе“, рекао је Андерсон.

За Швајцарца Роџера Федерера каже да би волео да му буде дубл партнер, али је Надал тенисер којег жељно жели да победи, а има и занимљив разлог зашто.

„Изгубио сам од Надала са нулом када сам имао око 13 година, па се надам да ћу једног дана добити прилику за освету“, истакао је Андерсон уз смех.

Андерсонов наредни ривал биће Вавринка, а пошто се зна да је он једини од најбољих на свету са којима има позитиван скор, има чему да се нада. Јужноафриканац тренутно води са 4-3 у тријумфима, а у прилог му иде и чињеница да га Вавринка није победио у последње две године. Срећом, само до среде ћемо морати да сачекамо да видимо шта Андерсон може...

Коментари / 0

Оставите коментар