ИД планирала атентат на британску краљицу

Џихадисти из редова Исламске државе, који су ликвидирани прошлог месеца у нападу дрона у Сирији, ковали су заверу да убију краљицу Елизабету ИИ, откривено је у понедељак. Оно што је додатно шокирало Британце је чињеница да су џихадисти заправо били њихови сународници који су се придружили Исламској држави.

Свијет 08.09.2015 | 11:44
ИД планирала атентат на британску краљицу

Премијер Велике Британије Дејвид Камерон рекао је да је ликвидација џихадиста "нови лист у борби његове земље против Исламске државе".

Рејад Кан (21), један од убијених џихадиста, планирао је да изврши терористички напад на тлу Велике Британије, а мета му је била краљица, открио је британски МИ6. Рејаду је у завери помагао још један британски држављанин, Рухул Амин (26). Обојица су убијени у нападу дрона 21. августа у Раки.

- Ово је први пут да су наше снаге наредиле антитерористичку акцију усмерену против једног од наших држављана, а да земља није у рату. Спремни смо да изнесемо већи терет борби у Сирији, Либији и Ираку - рекао је премијер Камерон.

Постоје назнаке да је британски МИ6 направио црну листу, на којој се налазе имена џихадиста које треба ликвидирати. У питању су, наводно, Британци који су се приклонили Исламској држави, а међу њима је и озлоглашени "Џихад Џон", који се појављује на снимцима погубљења бројних талаца.

Ипак, из Даунинг стрита 10 стигао је експресан деманти да таква "листа за одстрел" постоји.

Напад који су Британци спровели у Сирији Камерон је наредио без одобрења парламента своје земље. Ипак, како каже, дозвола му није била потребна, с обзиром да је у питању била "самоодбрана, јер су ликвидирана лица планирала да нападну Британију".

Откриће о ликвидацији британских џихадиста додатно је подгрејало јучерашњу дебату о мигрантској кризи, на којој се расправљало о 20 хиљада сиријских избеглица које би Британија требало да прими до 2020. године.

Камеон је рекао да "сви морају да раде на томе да се ескалација кризе спречи, а избеглице врате у своје домове". Ипак, рекао је да је његов примарни задатак да штити британски, а не неки други народ.

- Моја прва дужност као премијера јесте да британски народ буде безбедан. То је оно чему сам посвећен. Тамо (у Сирији) се налазио терориста који је издавао наредбе за нападе у нашој земљи. Не постоје друга средства да се таква претња отклони осим оних које смо употребили. Одлука је била тешка, али то је морало да се уради. Не пада ми на памет да дозволим напад на улицама моје земље, а затим се кајем зашто сам то дозволио - рекао је Камерон.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јулио

08.09.2015 09:54

Полако,сломице се вама од главу. Не мозес се свуде мјесати а да ти се не врати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.09.2015 09:56

Глупост! Тешко да су џихадисти сународници Енглезима. Евентуално имају британско држављанство, што не значи да припадају домицијелним народима. Мешате појмове 'држављанин' и 'припадник народа'. Примера ради, Насер Орић и ја имамо исто држављанство али он није мој сународник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

08.09.2015 10:00

Прича за малу дјецу . Кад су их побили сад би да се правдају .

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

08.09.2015 10:32

О господине Камерон,каква зла цините по свијету,Енглезе би требало да нападају дронови сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

08.09.2015 10:49

Кога се хоце тога се мозе ако су могли Америцке предсједнике сто неби да су хтјели и ову старицу... ипак питам се ста би тиме добили?

ОДГОВОРИТЕ