Анализа: Ко је сад Лилипутанац?! Исланд је први пут на ЕП-у!

Штавише, први пут на неком великом такмичењу! Исланд, велико острво на самом северозападу Европе, последње је насељено од територија Старог континента. Тек крајем деветог века викиншки истраживачи су прешли бродовима из Норвешке на ово лепо, али за живот у средњем веку не баш једноставно место. Некако, природним током, и фудбал је у Европи најкасније стигао на Исланд. Изгледа, корене је пустио тек у 21. веку.

Фудбал 08.09.2015 | 22:30
Анализа: Ко је сад Лилипутанац?! Исланд је први пут на ЕП-у!

Зато је многе фудбалске фанове широм Европе шокирала чињеница да је управо Исланд једна од првих репрезентација које су избориле пласман на континентални шампионат следеће године. То ће уједно бити и први велики турнир за ову вулканску државу, која броји нешто мање од 330 хиљада становника.

Пре само пет година, док је Србија учествовала на Мундијалу у Јужној Африци, Исланд је био 110. репрезентација на ФИФА ранг листи. Сада ми можемо само да маштамо да се нађемо на месту Исланђана, 23. репрезентације света.

Шта се то десило, па је ова репрезентација доживела оволики напрадак за мање од пола деценије, није баш најјасније чак ни самим Исланђанима.

Није унет велики новац у овај спорт, нити се родио „исландски Лионел Меси”.
Кључан потез био је постављање селекторског тандема Ларса Лагербека и Хеимира Халгримсона. Искусни тренер из Шведске, некадашњи селектор своје државе и Нигерије, није преко ноћи научио Исланђане да стварају магију, већ једноставно, да играју на резултат.

Тако су играли у квалификацијама за Светско првенство, одржано прошле године у Бразилу, када су први пут направили изненађење заузевши друго место у групи, испред Словеније, Норвешке и Албаније. Кључ тог успеха лежао је у добрим наступима у престоници Рејкјавику, који је само Швајцарска напустила без два гола у својој мрежи.

У плеј-офу ипак нису успели да изборе пласман на Мундијал, пошто је после двомеча боља била Хрватска, са укупних 2:0.

Исланђани су научили лекцију у Загребу, па су се у новом квалификационом циклусу потрудили да не буду само хит једног лета, већ су своју игру подигли на још виши ниво. Шансу за пласман на Европско првенство у Француској видели су у повећању броја учесница на 24, што је довело до тога да је и треће место у групи довољно за бараж. Ипак, испоставило се да им то није било потребно...

Екипа која у својим редовима нема истинску звезду европског фудбала заблистала је у тешкој групи са Холандијом, Чешком, Турском, Казахстаном и Летонијом. Тим је састављен од играча просечних скандинавских клубова, појачан везистом Свонсија Гилфијем Сигурдсоном, нападачем Олимпијакоса Алфредом Финбогасоном, играчем средине терена Кардифа Ароном Гунарсоном и дефанзица Краснодара Рагнара Сигурдсона.

Нису то имена због којих би селектори њихових ривала трошили много сати размишљајући како да играју против њих. Нису то фудбалери који наступају у европским великанима попут Челсија, Интера, Ливерпула, Бенфике, Манчестер ситија, али и оно што имају им је сасвим довољно.

Исланд је после осам утакмица освојио 19 бодова, уз само један пораз, од Чешке, и реми са Казахстаном. Уз то, победом у сред Холандије (1:0) довео је полуфиналисту Мундијала на руб испадања у квалификацијама.

Показали су Исланђани Европи да за добар резултат у фудбалу нису неопходни ни новац, ни познати играчи, ни дуга традиција. Доказала је ова, по популацији мала држава, да су довољни само добра организација и прикладан приступ националном грбу. Када је то присутно, резултати сами долазе.

Историја је исписана у Рејкјавику! Фудбалери Исланда пласирали су се на Европско првенство у Француској 2016. године пошто су одиграли без голова са Казахстаном што им је било сасвим довољно да уз Чешку обезбеде место на континенталној смотри као најбољи из Групе А.

Први пут откако се игра Европско првенство малена острвска земља од свега 329.100 становника имаће за кога да навија. Исланд ће у Француској дебитовати међу најбољима на Старом континенту. Штавише, Исланд ће први пут у историји своје земље играти на неком великом такмичењу (Светско или Европско првенство).

Фудбалски лилипутанци су израсли у озбиљну европску екипу! Уосталом, није да је жреб био наклоњен изабраницима Ларса Лагербака. У конкуренцији велесиле каква је Холандије, те увек неугодних Чеха и Пољака своје место под сунцем пронашли су Гилфи Сигурдсон, Колбајн Сигторсон, Ејдур Гудјонсен и остали играчи која свакако не спадају у фудбалске чаробњаке, али који гину за сваку лопту, који играју напред, који ће наредног лета живети свој и сан читаве земље.

Против Казахстана им је био довољан и бод, а с обзиром на то да су све време као осице кружили око противничког казненог простора право је чудо како нису и победили. Али неће им нико замерити на томе. Исландски репрезентативци су хероји отаџбине.

У баражу за пласман на Мундијал у Бразилу зауставила их је Хрватска. Овај пут су наум изгурали до краја. Заслужено! Потпуно заслужено. Изгубили су само у Плзењу, на домаћем терену очитали лекције Турској (3:0) и Холандији (2:0), ове друге шокирали и минималцем у Амстердаму, на осам утакмица примили само три гола, два на том гостовању у Чешкој.

Исланд игра фудбал! Озбиљан фудбал.

Коментари / 0

Оставите коментар