ЕП: Кикановић за прву побједу БиХ!

Кошаркаши Босне и Херцеговине савладали су Израел 86:84 након продужетка (29:16, 16:19, 15:25, 15:15, 9:11) у најважнијој утакмици на Европском првенству у Француској.

Кошарка 07.09.2015 | 20:20
ЕП: Кикановић за прву побједу БиХ!

Каква побједа БиХ у Монпељеу над Израелом!

Губили су "змајеви" у првом полувремену и 15 разлике, нису имали никаквих рјешења у нападу, шут је слабо слушао, а у одбрани није било начина да се заустави фантастични кошаркаш Сакраменто Кингса Омри Каспи, који је у првих 20 минута убацио исто толико погодака.

У наставку, након вјероватно "рибања" од стране селектора Душка Ивановића, "змајеви" су појачали одбрану и окренули резултат у своју корист највише захваљујући Андрији Стипановићу, који је био бриљантан, па се у посљедњу четвртину ушло с неријешеним резултатом.

Посљедњи период је протекао у смјењивању вођства на обје стране, али су у сам финиш ипак с предношћу ушли Израелци и у пенал завршници имали побједу у својим рукама.

Међутим, Дор Фишер је два пута промашивао по једно бацање омогућивши да евентуалном тројком БиХ избори продужетак, а њега је осигурао центар Елмедин Кикановић и то са звуком сирене!

У додатних пет минута, Израел је серијом 7:0 направио огроман посао чврсто корачајући ка трећој побједи на Еуробаскету, али тако није мислио Немања Гордић, који је с неколико везаних погодака одржао БиХ "у игри" до посљедње секунде.

А онда је Алекс Ренфро бриљантним продором и асистенцијом омогућио Кикановићу да постане херој! И то опет са звуком сирене!

Гордић је био најефикаснији са 22 поена, Кикановић је убацио 17, а Стипановић погодак мање уз фантастичних 18 скокова. Двоцифрени учинак имали су и Марко Шутало, те Ренфро (по 12 кошева).

На другој страни, Израелце је прееводио Каспи са 29 поена, те Лиор Елијаху и Гал Мекел са по 14 погодака.

Послије два почетна неуспјеха против Пољске (64:68) и Француске (54:81), "змајеви" су остали у трци за осмину финала Еуробаскета и то тријумфом над тимом, који су прије десетак дана на сличан начин веома тијесно побиједили у Загребу (80:79).

Овом побједом направљен је велики корак ка пласману у осмину финала Еуробаскета, први пут послије 22 године.

С двије побједе, изабраници Душка Ивановића би како сада ствари стоје глатко могли да осигурају наступ у другом кругу, што је и зацртано као циљ на почетку припрема.

То би свакако био велики успјех, посебно, јер су "змајеви" у Француску стигли ослабљени неиграњем најбољих кошаркаша - Мирзе Телетовића, Јусуфа Нуркића и Нихада Ђедовића.

ТАБЕЛА ГРУПЕ А
1. Француска 2-0
2. Израел 2-1
3. Пољска 2-0
4. Финска 1-2
5. Босна и Херцеговина 1-2
6. Русија 0-3

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Прави змајеви

07.09.2015 21:31

Морал данас за 10. Цеститам Босно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

07.09.2015 21:48

Поносан

ОДГОВОРИТЕ