Како да уштедите гомилу новца

Пажљиво слушајте, а ако вам се ова прича учини немогућом, знајте да је истинита. Бивша новинарка, а данас професорка новинарства, Мари Ц. Франклин прије 12 година донијела је одлуку која је заувијек промијенила њен однос према новцу.

Босна и Херцеговина 07.09.2015 | 19:40
Како да уштедите гомилу новца

Умјесто да потроши сваку новчаницу од пет долара која прође кроз њене руке, она је одлучила да је  уштеди.

"У то су вријеме моје двије кћерке биле на приватним факултетима, а муж и ја смо били у финансијском шкрипцу. Међутим, открила сам да спремање са стране сваких пет долара које сам добила као остатак приликом плаћања олакшава моју ситуацију и помаже ми да контролишем нешто новца вишка које сам тако имала. Моја стратегија се исплатила, кћерке су завршиле факултете и удале се, а ја имам 36.000 долара у новчаницама по пет. Аха!", похвалила се Мари за магазин Тиме.

Додаје да је најбољи дио то што и ви можете да уштедите на њен начин, све што је потребно јесте обећање да ћете да уштедите сваких пет марака које добијете као кусур.

"Главни разлог због којег људи не штеде је тај што немају план. Ја га имам. Од тренутка кад се ујутро пробудим, размишљам о начинима да добијем својих пет долара. Први је тај да плаћам искључиво готовином, јер ми нико неће вратити пет долара ако плаћам дебитном или кредитном картицом", нагласила је.

Ако јој је вјеровати, након овог нећете истим очима гледати кованицу од пет марака. Кад их видите како се множе, нећете пасти у искушење да их потрошите, а убрзо то постаје готово зависност. Сами себе ћете изазвати у томе колико брзо можете прикупити хрпу кованица од пет марака.
Једна од идеја о уштеди коју промовше Варен Бафет јест да требате уложити у саме себе, а најбољи начин за то је порадити на особном плану уштеде, тврди Мари.

"Ја то видим овако, људи широм свијета чезну за једноставним начином уштеде новца, како би платили вјенчање или годишњи одмор, нови аутомобил или кућу, своју школарину или школарину свог дјетета, односно некима је циљ имати сигурну пензију. Неки убацују ситниш који добију у касицу, док они који су дисциплинованији и амбициознији, сваког мјесеца одвајају десет одсто својих прихода са стране. Ситниш се никад не претвара у значајнију своту новца, а већина људи не може да приушти да штеди десет одсто своје плате сваког мјесеца", рекла је.

Мари је покренула и блог како би људима помогла да почну да штеде скупљајући кованице од пет марака, а на њему и други могу подијелити своја искуства.

Извор: Дневни аваз

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

гост

07.09.2015 18:05

Предјите у странку од Мр. Додика или у Владу

ОДГОВОРИТЕ
Name

питај

07.09.2015 18:06

Једино додик и људи око њега знају како се спарају милијарде

ОДГОВОРИТЕ
Name

сос

07.09.2015 18:11

Знали би ми то и без ове прице да су нам плате као код господје Мари! 5 КМ! Па код нас се презиви дан са 5 КМ! Зато Дневни аваз не прицај бајке овом народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

07.09.2015 18:40

Или као код многих оде на бинго и кладионице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

07.09.2015 19:12

Гдје год одете од Бајине прце тј. РС устедице те јер нема Баје, Дрпољуба, Јарица, Станковица, мркоњицког клана, Ковацевица, Радмановица, Спирица....да вам отму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

07.09.2015 19:14

Овако мозгове дегенерика паметни протурају кроз центрифугу а идиоте убједјују да це успјети остварити Америцки сан ако буду пасли траву а сав новац који је потребан за хљеб њихове дјеце туре у касицу прасицу наравно у њихове банке ха ха.Какав идиотлук сервиран и за какве идиоте...

ОДГОВОРИТЕ