Хрвати "висе" за ЕП, паљба по селектору!

Хрватска фудбалска репрезентација била је "већ виђена" на Европском првенству у Француској. Али, Норвежани су их "спустили на земљу", а сада зависе од осталих резултата. Селектор Нико Ковач на удару јавности, могућа смена.

Фудбал 08.09.2015 | 14:20
Хрвати "висе" за ЕП, паљба по селектору!

Пре само два кола у квалификацијама за Европско првенство у Француској, репрезентација Хрватске била је у сјајној позицији за одлазак на европску смотру.

После ремија са Азербејџаном (0:0) и пораза од Норвешке (0:2), Хрватска је са прве пала на трећу позицију у групи са бодом заостатка за Норвешком и три бода мање од лидера Италије.

Срећа по Хрвате па им је распоред наклоњен. У последње две утакмице, Хрватска игра против Бугарске на свом терену (10. октобар), а потом гостује Малти (13. октобар). Норвешка дочекује Малту, а у последњем колу гостује Италији. Италијани иду на ноге Азербејџану, а расплет групе се очекује 13. октобра у дуелу са Норвешком.

Без обзира на то што Хрватска још има шансе да се пласира на Еуро, спортска јавност у комшилуку љута је на фудбалере и селектора Нику Ковача, а председник Савеза Давор Шукер није искључио могућност да за који дан буде промене на кормилу "коцкастих".

"У среду је редовна седница Извршног одбора Хрватског савеза. Не размишљам сад о селектору, бићемо паметнији у среду", рекао је Шукер после пораза од Норвешке и додао: "Зна се како је у оваквим ситуацијама. Када се квалификујеш за неко такмичење, сви су радосни, а када се то не догоди морају се повући неки потези...".

Изјаву је завршио у оптимистичнијем тону: "Циљ нам је пласман у Француску јер Хрватска мора да буде тамо. Знамо да Норвешка игра са Малтом и Италијом, постоје још шансе".

У сваком случају, Нико Ковач неће мирно спавати до среде. Према оцени појединих спотских медија, Ковачева одговорност је у томе што није успео да смири екипу после ремија са Азербејџаном (којег води Роберт Просинечки), али ништа мање нису одговорни ни играчи.

"Али, највећи кривци су играчи, који врло добро или одлично играју у својим клубовима, великим клубовима, а у националном тиму углавном - мизерно. Осим у неким случајевима, као на Сан Сиру у Милану", поентира "Јутарњи лист" у свом коментару.

Лист истиче да је Хрватска у Ослу "постојала на терену само шест минута" када је направила једну сувислу акцију.

"И то је било све. Остатак утакмице били смо углавном смешни статисти у опери, у којој су главну ролу играли фудбалери, које смо у Загребу здробили 5:1. Утакмицу смо одиграли у првој брзини, били смо спори и безидејни, готово да нисмо одиграли ниједну акцију која је мирисала на фудбал. Шта се догодило овој репрезентацији? Можда су играчима 'џепови претешки', евидентно су изгубили на брзини. Били су несигурни, преплашени, превелики је био респект према репрезентацији, коју су у Загребу унаказили", додаје "Јутарњи лист".

Према оцени тог листа, нешто у свлачионици не штима и изгледа као да су поједини играчи "прецртали" селектора.

"Кључни људи овог пораза су везна линија, чији је сервис потпуно заказао. Ни Ракитић, нити Модрић, а нарочито не Брозовић нису били на нивоу свог реномеа. Слушајући Нику Ковача, стиче се утисак да је свлачионица дубоко подељена, да су играчи 'прецртали' селектора. Други разлог наших фудбалских невоља је Марио Манџукић. Толики промашаји тако класног играча, то је стварно несхватљиво. У две утакмице нашао се у седам, осам стопостотних прилика, али ниједну није успео да реализује", пише "Јутарњи".

Да ови редови имају потврду, односно да "где има дима има и ватре", потврђује и изјава Нике Ковача после пораза од Норвежана у којој је прилично оштро говорио о играчима.

"Хрватска је постојала само почетком другог полувремена, остатак утакмице припао је Норвежанима. Играли су срцем и награда је стигла, само срчани момци могу добити овакву утакмицу. Ми смо јаки само на језику, а кад је требало гинути, заћутали смо...", рекао је Ковач.

Уследило је питање које се поставља и у Србији - како то да такви играчи играју врло добро у својим клубовима, а у репрезентацији неупоредиво слабије?

"Једно је играти у клубу, сасвим другачије је у репрезентацији. За репрезентацију се игра с поносом и срцем. Јасно ми је да ћу ја одговарати за неуспешне резултате. Не знам да ли ћемо стручни штаб и ја и даље водити тим, да ли ћемо да одрадимо две последње утакмице, али, ако играчи не промене приступ, нећемо освојити шест бодова, колико нам треба да останемо у игри", одговорио је Ковач.

Наставио је у истом тону:

"Када имате овакве играче, тактика је небитна, небитно је хоћете ли ида играте са једним, двојицом или тројицом нападача. Тактика је битна ако вам нешто фали. Овде је важно бити заједно, мислити на исти циљ, трчати и борити се од прве до последњег минута. То нам фали. Можда је требало да раније будем оштрији према играчима, можда сам закаснио...".

Упитан да ли размишља о оставци, одговорио је: "Не, ја сам борац од рођења и никад се нећу предати!".

Коментари / 0

Оставите коментар