Храбре одлуке Србије

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је новинарима да је уверена да ће најновији споразуми у дијалогу са Приштином дати "важан импулс напретку Сбрије у европским интеграцијама", а премијер Србије Александар Вучић изразио наду да ће поглавља бити отворена још у току ове године.

Србија 07.09.2015 | 14:57
Храбре одлуке Србије

Меркелова и Вучић су то рекли новинарима после сусрета у Берлину, а потом су наставили разговоре.

Канцеларка Меркел је истакла да је најновјим споразумима направљен суштински напредак, чиме је створена ситуација која значајно доприноси миру на западном Балкану.

"То су храбре одлуке које су донете од стране Приштине, али посебно од стране Београда", истакла је она на конференцији за штампу поводом састанка са премијером Србије.

"Верујем да ће ти резултати дати важан импулс напретку Србије у ЕУ", истакла је она.

Меркелова изразила задовољство

Канцеларка је изразила задовољство што после кратког времена има поново прилику да разговара са Вучићем, који је, како је додала, допутовао у Берлин да би пред Бундестагом, то јест пред Одбором за ЕУ, говорио о резултатима реформи које је предузела његова влада.

Меркелова је подвукла да је Србија суочена са великим изазовом - таласом избеглица.

"Србију, иако није чланица ЕУ посебно погађа овај проблем. Чињеница је да избеглице у ту земљу долазе из једне државе чланице, и потом поново улазе на тло ЕУ, ", рекла је Меркел.

Она је додала да, имајући у виду проблеме Србије, мора пријатељски разговарати са српским премијером о заједничком деловању.

Што се тиче лажних азиланата из региона западног Балкана, Меркелова је казала да постоји сагласност са Србијом да је она, као земља кандидат, безбедна држава и да њени грађани немају право на азил, али и да ће се чинити све да младима у Србији буде дата перспектива.

Српски премијер казао је да ће о европским интеграцијама данас говорити у Бундестагу и у Конрад Аденауер фондацији, и да очекује што пре отаврање поглавља.

"Ми се надамо да ће поглавља бити отворена још у току ове године. Обавили смо тешке задатке, а обављаћемо их и у будућности", нагласио је он.

Србија сагласна са програмом Немачке

Када је реч о лажним азилантима, Вучић је рекао да је Србија сагласна са програмом немачке канцеларке који је најављен, а који предвиђа смањење финансијске помоћи подносиоцима молби за добијање азила.

С тим у вези је најавио да ће Србија донети закон да они који траже азил, а не добију га, јер су лажни азиланти, неће моћи да очекују социјалну помоћ у нашој земљи.

То ће, према његовим речима, драстично смањити број азиланата из Србије.

У вези са избегличком кризом Вучић је оценио да је то најтеже питање за целу Европу, које није лако ни за Србију.

Он је указао да постоје економске избеглице а то су лица из Пакистана и Авганистана, и избеглице које беже од рата у Сирији и Ираку, који чине 70 одсто избеглица у Србији. Србија се, како је подвукао, понашала одговорно и европски.

Иако није прва земља на чије тло су крочили у Европи Србија је прва која је регистровала и пружила медицинску помоћ избеглицама, као и медицинску интервенцију онима којима је била потребна.

Србија је, како је нагласио, земља која чека коначан одговор ЕУ.

"За нас то није проблем Немачке, или било које појединачне земље или ЕУ, већ целе Европе. Ми смо спремни да сарађујемо са свим земљама ЕУ и да свој део одговорности понесемо по том питању", казао је Вучић изразивши уверење да ће Србија бити земља која ће пружити озбиљну помоћ ЕУ.

 

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

...

07.09.2015 15:08

...Кад би Андјела хтјела а Алексаддар био кадар...

ОДГОВОРИТЕ