Посао у Њемачкој за 20000 људи са Балкана

Много више од 20.000 људи годишње би могло да дође у Њемачку ако се рачуна да ће они, прије или касније, повести са собом и породицу, каже Андреа Налес (СПД), министарка за социјална питања, за Шпигел.

Свијет 06.09.2015 | 16:32
Посао у Њемачкој за 20000 људи са Балкана

Додаје да грађанима из шест земаља западног Балкана хоће да олакша запошљавање и плаћену професионалну обуку у Њемачкој у којој тренутно има рекордних 600.000 слободних радних мјеста, пише ДW.

"Морамо да створимо контигент радних дозвола за држављане свих шест држава Западног Балкана. То би била могућност да се прекине врзино коло уласка у Њемачку и депортације", рекла је Налес.

Суштина њеног приједлога је да се у наредних пет година, за људе из тих држава годишње укупно обезбиједи 20.000 радних дозвола - без обзира на квалификацију.

"Ријеч је о радним дозволама, 20.000 годишње, а не о људима. Много више од 20.000 људи из Западног Балкана би могло да дође у Њемачку, ако се рачуна да ће они, прије или касније, повести са собом и породицу", објаснила је она.

Уобичајено је да се у регион Западног Балкана рачунају земље бивше СФРЈ, без Словеније, плус Албанија. С обзиром да је Хрватска чланица ЕУ, овај приједлог министарке се односи на Србију, Црну Гору, БиХ, Македонију и Албанију.

Услови за добијање радног мјеста би били: одобрење њемачке Агенције за запошљавање, конкретна понуда за радно мјесто или професионалну обуку - уз плату на локалном нивоу.

Налес је свој приједлог образложила овако: "Не може бити да са земљама попут Босне и Херцеговине и Црне горе разговарамо о кандидатури за ЕУ чланство, док истовремено људи из тих земаља у Њемачку долазе само преко нашег закона о азилу. То је погрешан пут и оптерећује систем предвиђен за потражиоце азила."

Налес планира да уведе и друге олакшице. Наиме, по сада важећем закону странац може да се запосли тек када за то одређено радно мјесто нема прикладних кандидата из Њемачке или неке друге чланице ЕУ.

"Тамо где има непотребних препрека требало би их укинути. Могу да замислим да се (људима за Западног Балкана) послије три мјесеца боравка у Њемачкој, на три године укине то правило приоритета за Нијемце и грађане ЕУ. Тиме би се растеретила и агенције за запошљавање", додала је она.

Но, потпуно укидање те регулативе је Налес одбацила.

"Још увијек имамо 240.000 младих људи који не успијевају да нађу посао и милион дугорочно незапослених. Њих не смемо заборавити", преноси Шпигел њене ријечи.

Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) такође пише о приједлогу Андрее Налес да се годишње за 20.000 људи са Западног Балкана омогући посао у Њемачкој, напомињући уједно да све више расте број избјеглица из тог дијела Европе.

"У текућој години је скоро 45 одсто захтјева за азил дошло од људи из тог региона. Ти захтјеви за азил се готово увијек одбијају ", пише ФАЗ.

(НН/ДW)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дивља јабука

06.09.2015 14:55

А што не отворите неку фабрику у Босни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

еко

06.09.2015 15:35

Због цисте рацунице. Сто би градили Нијемци балкан кад балканци могу градити Њемацку. :)

Name

остао без предузећа

06.09.2015 15:41

Тако се то увек ради, кад срушите домаћу привреду раднике на улицу избаците. онда крећу приче о накој обећаној земљу, само је битно да се овде код нас ништа не ради и ништа не дешава, битбо је да се држав аповукла из пирвреде, а претходн је све распродала. Држава неће да гради фабрике, тако је веома лагодно бити у власти не сносити одговорност за привреду, а привреда је суштина државе, само убирати порезе, дерати кожу народу. Нећемо митове, бајке о обећаној земљу, хоћемо земљу аз коју смо се борили а коју нам политичари одузимају и себи присвајају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

роцк 'н' ролл

06.09.2015 21:11

А што онда народ упорно гласа за најгори шљам?

Name

Ццц

06.09.2015 19:09

10 000 сваке године се смањи број становника, 20 000 це добити дозволе, једно 5 000 се уда за папире, за 30 година РС це имати пола милиона становника....

ОДГОВОРИТЕ