Јавне говорнице постају банкомати

"Поште Српске" разматрају идеју да се говорнице које су самостојеће, затворене и квалитетне конструкције искористе у друге сврхе, јер је са развојем нових комуникационих технологија њихова употреба постала готово симболична.

Република Српска 06.09.2015 | 15:01
Јавне говорнице постају банкомати

"Размишљамо да се (говорнице) искористе као доставни депои, банкомати или Wи-Фи приступне тачке. На тај начин би добиле исплативу намену", навела је Жељка Кољанчић, портпарол "Пошта Српске", једног од предузећа задуженог за говорнице на територији Републике Српске.

Она је додала да је тренд смањеног коришћења телефонских говорница присутан у целом свету и да засад не постоји пример да је такав тренд било где промењен, па ни у земљама у којима је постојала дугогодишња традиција њиховог коришћења.

"Чак ни њихова извесна вредност у смислу традиционалног или туристичког добра није помогла да се у већем броју задрже у раду", казала је Кољанчић.

Уз смањење интересовања, односно потреба за јавним говорницама, у последњих десет година смањивао се и приход који су оне доносиле.

Током 2006. године приход од телефонских разговора обављених из говорнице у РС износио је 2,3 милиона конвертибилних марака (КМ) (1,18 милиона евра), а у 2014. години 179.000 КМ.

По подацима прикупљеним од релевантних институција, говорнице се највише користе у затворима и зградама пошта, где су доступне 24 сата на дан, а од годишњих доба издваја се лето.

У Федерацији БиХ ситуација са телефонским говорницама је нешто повољнија, али и даље далеко од добре. На територији читаве ФБиХ налази се 1.435 јавних говорница.

Највећи промет забележен је 2001. године када је са јавних говорница обављено око 2.750.000 позива и потрошено 70,26 милиона импулса, што је произвело добит од 5,96 милиона КМ, а након те године долази до огромног пада у коришћењу, наведено је у тексту.

Сличне идеје са јавним телефонским говорницама имају и у "Хрватском телекому". Њихова могућа решења за трансформацију телефонских говорница укључују и куповину карата за јавни превоз или претварање у специфичан огласни простор.

Када је реч о свету, пионир у модернизацији телефонских говорница је аеродром у Талину, главном граду Естоније, који је још пре пет година преуредио своје телефонске говорнице и уместо телефона поставио екран од 22 инча осетљив на додир и камеру која омогућава видео позиве Скајп корисника, при чему корисник користи Скајп кредит на исти начин као и на свом кућном рачунару.

(Вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Патриота

06.09.2015 13:48

А шта људи да Подизу на тим аутоматима кад нема посла да зараде своју поштену плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

06.09.2015 15:15

Хоцемо аутомате, а онда цемо тразити посао и плате...