Арапске земље без избјеглица

Сирија се суочава са највећим егзодусом становништва у својој историји након што је ту земљу напустило више од 4 милиона становника.

Свијет 06.09.2015 | 10:05
Арапске земље без избјеглица

Док су све очи упрте у Европу према којој је већина избјеглица кренула, да би тамо нашла спас и рјешење за своје проблеме, поставља се логично питање шта је са арапским земљама.

Те исте земље које се називају Исламским свијетом бациле су љагу на своје име јер према учењима ислама, исте вјере којој припадају већина избјеглица из Сирије, света дужност је одговорити на бол и патњу избјеглице те им исказати гостопримство.

Па и сам посланик ислама Мухаммед био је избјеглица у Медини након што је осам година био протјеран из Меке.

Податак да супербогата Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Катар и Кувајт нису примили нити једну избјеглицу "једноставно згражава", каже координатор Одјељења за избјегличка и права миграната Схериф Елсаyид-Али.

Стручњак за питање избјеглица Султан Сооуд ал-Qассеми додаје да је "крајње вријеме да богате арапске земље промијене своју политика према избјеглица из Сирије".

"То је моралан, етичан и одговоран корак који морају предузети", сматра Ал-Qассеми.

Арапске земље се правдају да су одбиле гостопримство избјеглицама због страха од могућих терориста, размишљају, ваљда, боље да се тим питањем позабави Европа.

ББЦ подсјећа да нити једна од ових држава није потписала Конвенцију избјеглица 1951, која дефинише "избјеглицу као особу која из земље бјежи ради прогона због расе, религије или националности".

Такође, поражавајући је податак да је САД донирала четири пута више помоћи од свих земаља Арапског полуострва, које се такмиче како да саграде што већи небодер или да имају скијалиште усред пустиње.

Већина сиријских избјеглица налази се у земљама Блиског истока. Највише их је у Турској. Близу 1,9 милиона их живи у избјегличким камповима у овој земљи.

Што се тиче Европе, Њемачка ће примити више од 800.000 избјеглица и тако "поднијети највећи терет".Остаје да се види хоће ли богати Арапи оставити градњу небодера мало по страни и осврнути се на патњу Сиријаца, народа с којим дијеле исто поријекло.

Извор. Н1

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ратко Слабић

06.09.2015 08:13

Неце да приме зато сто тим земљама влада Америка,велики сотона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1.9

06.09.2015 08:15

Нисам знао да је у Турској 1.9 милиона избеглица.. Од сад нецу никада да казем лосе против Турске....То испаде половина од 4 милиона који су избегли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скрбничка држава Wелфаре Стате

06.09.2015 08:56

У Скандинавији је био креиран за локалну популацију па су људи стимулисани да имају висе дјеце. Пето дјете и даље знаци фини новац. Сад они то све исплацују људима који и без тих пара производе дјецу. Довели су старце на руб понора гдје многи просе на стајалистима да би платили храну и лијекове. Толико је озбиљно просјацење да це Сведска увести бесплатног доктора за старије од 85. На другу страну, Арапи праве куце и купују станове у Каиру, Бејруту, Емиратима од дјецијих доплатака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

06.09.2015 08:59

Како Америка и Енглеска културно сурдукнусе глупавим Европејцима ха ха Њима нафта а Европејцима избјеглице.Тако продјес када се одрекнес свог суверенитета ради америцких корпорациских интереса а бице и горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрка капа

06.09.2015 09:06

Па амери кроје другацију карту Свијета...Искрено рецено запоцињу И распирују сукобе гдје хоце И са киме њима годи..Оптеретили су Европу смисљено , а они су изазвали сукобе у земљама избјеглица..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

06.09.2015 09:15

Од када је људског рода о правди и правицности се прицало а управљало аргументима силе.Периоди мира и благостања у свијету су била када је постојала равнотеза сила и када се нису могли водити ратови без посљедица за оне који су поцињали сукобе.Назалост данас та равнотеза не постоји и сви који се не потцињавају вољи господара свијета предмет су насиља,уцјена а на крају отворених ратних интервеција ције су данас зртве стотине милиона људи сиром свјета и њихове судбине господаре рата и мира и њихове вазале не интересују.Избјеглице знају ко је одговоран за њихову несрецу и сигурно неце затразити помоц од комсија које сматрају одговорним за своју судбину.У страху су велике оци а то доказује цињеница да Сиријске избјеглице не зеле кроз Хрватску ка европи јер су цули да су Хрвати у протеклом рату клали муслимане.Ту изјаву су Хрватски новинари добили од Сириски избјеглица у Србији.Уколико свијет не уједини напоре и стабилузује сукобе у свијету а не да их и даље распирују имацемо несретнике који це лутати свијетом сто је била и наса судбина прије двадесетак година.

ОДГОВОРИТЕ