Републику Српску притисло сиромаштво

Република Српска притиснута је сиромаштвом, а с порастом незапослености, све више младих људи одлази у иностранство, што додатно усложњава ионако тешку ситуацију.

Република Српска 05.09.2015 | 23:05
Републику Српску притисло сиромаштво

Предсједник Социолошког друштва Републике Српске Рајко Куљић сматра да је то посљедица небриге државе, осиромашене привреде, али и лошег образовног система чији нови кадрови не могу да одговоре изазовима транзиције.

Друштво Републике Српске је осиромашено превасходно ратом, а додатни проблем је тај што је пљачка привреде настављена и у  послијератном периоду.  Тако да имамо неколицину богатих и армију сиромашних, гладних, незапослених, понижених.

"Прва категорија су незапослени, друга категорија су пензионери и трећа категорија су људи који имају ниске личне дохотке, то су плате од 300-400 марака па како човјек да ствара породицу са тако нечим", каже Куљић.

Куљић сматра да једини излаз је покретање производње, јер са садашњим ресурсима тешко да се може напријед.

"Једини начин да се нешто уради јесте производња, нема ништа од трговин, ниједном трговином, услугама, не може се надокнадити производњу", указује Куљић.

Због немогућности да остваре ни основну егистенцију у својој земљи, све више младих, образованих људи жели да оде и одлази са ових простора. Република Српска тиме остаје без будућности, сматра Куљић.

(БН ТВ)

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цезар

05.09.2015 19:34

Прима ли и он бар 3000 за ову констатацију! А ми то све сви знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аркадас

05.09.2015 20:53

Само Додик и његова секта то не види, не види како му народ живи и расељава се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

06.09.2015 04:35

Прво - стати ногом за врат криминалу и корупцији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

06.09.2015 13:00

Корупцији ногом стати за врат, то је наша дужност најсветија. Цитати из приступних бесједа, експозеа, резолуција президента, премијерке, парламентарних доглавника и доглавница, партијских поглавица.

Name

Градјанин

06.09.2015 06:34

Ови самопрокламовани мудраци су највеце зло.Везе немају.Само прицају излизане фразе.И онолико колико им се ПЛАТИ.Таквих је огромна вецина.Цаст Ценицки,Милојевицу ,Миљевицу и јос некима.Остало је ГОЛИ СЉАМ ДО СЉАМА.Поготово ови такозвани "струцњаци за безбједност и тероризам",типа Лазанског и оног Галијасевица који је лезао прије рата због малверзација у Маглају и Завидовицима.Платис им и онико папагаји......Нико од њих не смије Додику реци да је криминалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

06.09.2015 06:54

То само не виде полтрони из СНСДа који су зло за српске интересе и народ сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

06.09.2015 10:53

ОВЕ ШТО ЗБОГ СИРОМАШТВА НАПУШТАЈУ РС, ТРЕБА КРИВИЧНО ГОНИТИ ЈЕР РАДЕ ПРОТИВ ИНТЕРЕСА РС, ТЈ ИЗДАЈНИЦИ СУ, ЈЕ ЛИ ТАКО МИЛОРАДЕ?