Лакташи: Пронађен тиграсти комарац

Ветеринарски институт Републике Српске "Васо Бутозан" први пут на овим просторима пронашао је тиграстог комарца.Овај изузетно опасан инсект и преносник многих заразних болести пронађен је прије десетак дана у Лакташима.

Република Српска 05.09.2015 | 13:40
Лакташи: Пронађен тиграсти комарац

"Нашли смо га истражујући потенцијалне преносиоце неких заразних болести и послали га на додатну верификацију. То је први пут да је на овим просторима, односно у БиХ, пронађен тиграсти комарац и чекамо верификацију, али оно што је посебно интересантно, јесте да овдје није њихово уобичајно станиште и да је пронађен на оволико великој удаљености од Медитерана", рекао је Драго Недић, директор Ветеринарског института "Васо Бутозан".

Недић каже да се још  не може говорити о његовој бројности у БиХ, мада је то мало битно ако се узме у обзир на који начин се размножавају.

"Правили смо клопке на одређеним мјестима, али о бројности не можемо говорити. Он је ту, а ако узмемо у обзир како се размножавају, што зависи од влаге и сунчаних дана, може их бити огроман број или врло мало", рекао је Недић.

Тиграсти комарац, посебно у Европи, посљедњих година задаје велике проблеме епидемиолозима и инфектолозима с обзиром на то да је преносник болести које на овим просторима никада нису биле присутне, али и неке које су некада биле, али које су успјешно искоријењене.

Денга грозница, вирус Западног Нила, жута грозница и јапански енцефалитис само су неке од болести које преносе азијски тиграсти комарци, карактеристични за тропске и суптропске предјеле југоисточне Азије.

Према ријечима начелника Клинике за инфективне болести УКЦ Бањалука Антоније Верхаз, клима у сјеверозападној Европи и на Балкану постаје погодна за тиграсте комарце, јер климатске промјене у овим регионима доводе до све блажих зима и све топлијих љета, што погодује овој врсти инсеката.

Ипак, тиграсти комарци на нашим просторима најпознатији су као преносници вируса, односно грознице Западног Нила која се манифестује у осам од десет случајева.

"Они који оболе имају симптоме сличне грипу и прехлади. Најчешћи симптоми су повишена тјелесна температура, главобоља, умор, бол у зглобовима, а понекад вирус може изазвати и осип на кожи, натечене лимфне чворове и бол у очима", казала је Верхазова, наглашавајући да ове године у Клиници за инфективне болести УКЦ РС није забиљежен ниједан регистрован случај грознице Западног Нила нити је примљен пацијент код којег је постављена сумња на ову болест или друге болести које тиграсти комарци могу пренијети.

У један одсто случајева вирус Западног Нила изазива тешку неуролошку инфекцију која може изазвати упалу мождане овојнице, односно менингитис и енцефалитис, а понекад се упала може проширити и на кичмену мождину, па обољели осјећају изненадну слабост у рукама, ногама и тешко дишу.
Шта је тиграсти комарац?

Тиграсти комарац (Аедес албопицтус) је тропска и суптропска врста југоисточне Азије, а шири се свијетом од краја седамдесетих година.

Назив је добио по бијелим пругицама које има по тијелу и ногама, а распрострањен је на свим континентима. Најчешћи начин преноса у нова подручја је у аутомобилским гумама у које комарац полаже своја јајашца.

У Европи први пут је забиљежен 1979. године у Албанији. Изузетно је прилагодљив новим условима, а према обичном комарцу је изразито агресиван потискујући га с простора у којима се појави. За разлику од обичног комарца који је активан ноћу, тиграсти комарац је врло агресивна, дневно активна врста која напада током цијелог дана.

Извор: Независне новине

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Петос

05.09.2015 12:09

Аха дрзи се Ларо ето их ста цес сад

ОДГОВОРИТЕ
Name

сиб

05.09.2015 12:29

Сво зло за Србе је из Лактаса, па и то!

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

05.09.2015 12:36

Зао ми постеног народа,а у Лактасима сва ста це се искотит,да те Бог сацува.

Name

МА

05.09.2015 12:34

Да хоце бар један " њега " да уједе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

05.09.2015 14:15

имун је додо на њих то су му приљатељи

Name

Милојко

05.09.2015 13:03

Не може бити веће зло од Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ким јонг Ба Ја

05.09.2015 13:19

Тог комарца су послали издајници из Савјета министара БиХ: Мектић, Шаровић и Црнадак уз сагласност ментора и шефа Бакира Изетбеговића да сруше бастион српства и СНСДа Лакташе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило М.

05.09.2015 14:23

Можда је то напад на Републику Српску, БиХ са биолошким оружјем! Срби увијек служе попут бијелих мишева у лабараторији новог свјетског поретка за разне експерименте!

Name

без панике

05.09.2015 14:08

Људи не трабуњајте, тиграсти комарац у Западној Европи ево вец три године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саторски пјевац

05.09.2015 14:26

Кад би бар овај"тигар" мало боцнуо Бају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

михаило микић

06.09.2015 12:05

Хе хе хе. Ко другоме јаму копа сам у њу упада. Зато се чувај да тиграсти комарац не боцне тебе и тако да те не зарази са неком од својих болести или да ти не остави поклон после којег ћеш да имаш СИДУ и да будеш ХИВ позитив!

Name

Лактасанин

05.09.2015 15:13

Покренуо је Миле војску да га ухвате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

05.09.2015 15:53

Сад ће Еко-Бел добити 5 милиона марака да спријече потенцијалну опасност од појаве тиграстих комараца, а онда ће следеће године за предизборну кампању СНСД-а финансирати странку са половином новца. Тако то иде у СНСД-у са Милиним пријатељима. :-Д

ОДГОВОРИТЕ