У Београду протест за легализацију марихуане

Неколико стотина грађана протестовало је у центру Београда захтевајући легализацију марихуане у медицинске сврхе, јер, како тврде, канабис има изузетна лековита својства и помаже код обољења попут малигнитета, дијабетеса или мултиплесклерозе.

Србија 04.09.2015 | 21:32
У Београду протест за легализацију марихуане

Више удружења грађана је организовало "Канабис марш" од Трга Републике до Министарсва здравја, небили од те институције добили подршку за декриминализацију канабиса и његову употребу у медицинске сврхе. Како се могло чути са данашњег скупа, у Србији свакога дана око 70 особа умре од рака, постоји око пола милиона дијабетичара и још толико особа са инвалидитетом, а свакоме од њих канабис може да буде од помоћи.

На скупу су учествовале и особе у инвалидским колицима, које су заједно са члановима својих породица затражиле да Србија одобри оно што је веч прихвачено у многим земаља. Затражено је да законском регулативом они који се лече канабисом у Србији престану да буду третирани као криминалци.

"Захтев је да се људи који се лече на тај начин више не прогањају као криминалци, да не буду присиљени да имају посла са криминалцима и дилерима, него да им се дозволи да сами гаје биљку од које се лече и да то буде као да гаје нану или камилицу", казала је Маја Васић из новосадског Социјалног клуба канабис.

Према њеним речима, злоупотреба марихуане практично не постоји, јер је потребно да за само неколико сати попушите више килограма да бисте се "овердозирали". Она је упитала и шта радити и како спречити злоуптребу лекова за смирење.

"Марихуану треба декриминализовати зато што прави проблеме и правницима и судијама. Људи који немају никакво криминално понашање нити прошлост због једног џоинта заврше у затвору у једној криминогеној средини", сматра Васићева.

Скуп јер подржао и глумац Сергеј Трифуновић.

"Тхц дефинитивно убија ћелије рака. Тоје признала америчка здравстевена администрација. Легализовано је у Холандији, користи се као лек у болницама. Не знам зашто би ми живели у средњем веку и зато би нам фармаколошка мафија уваљивала скупе и ничим оправдане цитостатике", казао је Трифуновић.

"Канабис марш" обележило је видно присуство полиције. Уочљиви су били зелени балони и пароле "канабис је лек" и "дозволите ми да се лечим".

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лоло

05.09.2015 10:34

Шта ће вам марихуана, ионако сте к'о дрогирани.

ОДГОВОРИТЕ