Анализа: Прелазни рок Црвене Звезде...

Цео тим за 840.000 евра, Рајковић попунио касу! Рано је за процене о томе какав је прелазни рок одрађен у Љутице Богдана, али оно што је сасвим јасно је да Црвена звезда има јачи тим него прошле године.

Фудбал 05.09.2015 | 22:30
Анализа: Прелазни рок Црвене Звезде...

На почетку прелазног рока одговорни са Маракане водили су се оном народном да све што је брзо може да буде кусо... Рецидивима прошлогодишњег тима, који је предводио Ненад Лалатовић, пружена је шанса у двомечу са Каиратом. Била је то скупоцена грешка руководства актуелног вицешампиона, довољна за немире које су кулминирали после ремија с Радничким када су навијачи тражили ултимативни одлазак Управе.

Иако је реконструкција играчког кадра била планирана, свесни да онај прошлогодишњи материјал није достојан шампионских амбиција, Звездан Терзић и његови најближи сарадници куповали су по убрзаном процесу у другој половини летње пијаце, па је у овом прелазном року за Црвену звезду потписало 11 играча.

Рано је за процене о томе какав је прелазни рок одрађен у Љутице Богдана, али оно што је сасвим јасно јесте да Црвена звезда има јачи тим него прошле године. Аргентинац Луис Ибањез и Холанђанин Мичел Доналд демонстрирали су да у Суперлиги могу да праве разлику, док се и даље чека да Израелац Идан Веред „надође“.

За 11 нових играча Црвена звезда је морала да издвоји 840.000 евра, а готово две трећине те суме уложене су у трансфере Славољуба Срнића и Срђана Плавшића. Шабачки брзањац је дошао последњег дана прелазног рока и није дебитовао, док би у Срђану Плавшићу Црвена звезда могла да добије озбиљан играчки и финансијски потенцијал. Тачније, Плавшић је у неколико мечева потврдио тезу да се отров држи у малим бочицама и већ постао играч на кога Миодраг Божовић може да се ослони. И не само да се ослони, него да гради офанзивне креације.

Гледајући суве бројке, Звезда је финансијски профитирала, јер је трансфер најбољег младог голмана света Предрага Рајковића у Макаби из Тел Авива напунио касу. Међутим, о томе да ли је владајућа гарнитура с Маракане џабе кречила или не, сазнаћемо на почетку европских квалификација наредне године. Јер овај прелазни рок у Црвеној звезди моћи ће да се назове успешним само ако кичма овог тима остане заједно на окупу макар до августа 2016.


„Од када је завршен прелазни рок, имам осећај да сам са себе скинуо 700 килограма. Било је баш напорно, али мислим да смо одрадили одличан посао. Довели смо све што нам је потребно. Поштујем мишљење јавности која сматра да смо закаснили, али мора да се има у виду да смо имали само три недеље припрема, практично две да скоцкамо тим за Каират. То ни мађионичари не би могли, а не Миодраг Божовић. Знам да Црвена звезда увек мора да избаци представника Казахстана, али треба бити поштен и рећи да смо налетели на дефинисан тим. Намерно нећу да кажем бољи, али то је уиграна екипа с бројним аутоматизмима“, поручује спортски директор Црвене звезде Блажо Раосављевић.

Увек су руководиоци Црвене звезде говорили како не гледају само данас, него сутра и прекосутра. Обично су те речи остајале мртво слово на папиру. Спортски директор црвено-белих тврди да овог пута неће бити тако.

„Ускоро ћемо сви на челу с Божовићем почети да скаутирамо играче за децембар. План нам је да после ове полусезоне направимо још једну селекцију. И да у јуну имамо финални произовод. Неко ће морати да оде, али план је да не долазимо у ситуацију као ове године. Ако тако будемо, имаћемо шта да покажемо Европи. Многи ће, у том случају, да заплачу на Маракани“, додао је Раосављевић.

Јавност увек интересују примања фудбалера Црвене звезде. Озбиљан издатак клупском буџету представљају годишња примања Луча Ибањеза, Уга Вијеире и Мичела Доналда. Уосталом, познато је колико су се људи из Црвене звезде натезали с менаџерским тимом аргентинског левог бека, док је Угу Вијеири гаранцију дао Миодраг Божовић речима да ће га он плаћати у случају да плата у Звезди касни. Занимљиво, Славољуб Срнић је пристао да игра за 8.000 евра месечно у матичном клубу, док ће Срђан Плавшић инкасирати дупло мање...

Занимљиво је да Бруно Матос има већу плату од Плавшића, иако због повреде није одиграо ниједан званичан меч (тек неколико минута против Радничког из Ниша). Искусни тандем из Вождовца Сикимић и Супић има симболична примања.

Било је на Маракани и неостварених жеља. Устремили су се челници Црвене звезде на Мирка Иванића, али коначна понуда од 900.000 евра је глатко одбијена у Новом Саду. Маштало се и о Мијату Гаћиновићу, па и Пољаку француског порекла Обранијаку. Стидљиво се причало о Аргентинцу Виоли, те Здјелару на почетку прелазног рока. Управни одбор Црвене звезде одобрио је трансфер најбољег стрелца друге португалске лиге Еривелта да Силве, али је тај посао стопирао Миодраг Божовић.
„Мислим да Црвена звезда дуго није одрадила овакав прелазни рок. Направили смо тим који не само да има перспективу у домаћем првенству. Сигуран сам да има европску перспективу. Сада је потребно стрпљење како би тренер Миодраг Гроф Божовић на миру могао да радим“, кратак је, али јасан Звездан Терзић.

Много играча је напустило Црвену звезду. Профит је донео само Предраг Рајковић, мада за касу клуба с Маракане еликсир представљају опроштени дугови Вукана Савићевића, Александра Ковачевића и Милоша Босанчића.

Коментари / 0

Оставите коментар