УСО - Хероина 4. дана: Од штака до највеће побједе у каријери!

Крајем прошле и почетком ове године провела је ван терена седам месеци због операције левог кука.

Тенис 04.09.2015 | 19:15
УСО - Хероина 4. дана: Од штака до највеће побједе у каријери!

То је била само последњи у низу проблема са куковима Петре Цетковски, проблема који јој је умногоме пореметио каријеру.

Некада 25. тенисерка света у Њујорк је дошла без озбиљних амбиција, у главни жреб ушла је захваљујући ’заштићеном рангу’, а ту могућност искористила је максимално – прво је победила Кристину Мекхејл, а затим и четврту носитељку Каролину Вознијацки.

По сопственом признању, била је то једна од највећих победа у Петриној каријери – и због реномеа противнице, двоструке финалисткиње УС опена, али и због тога шта је све прошла да би са 30 година поново заиграла на највећој сцени.

“Првих неколико месеци било је екстремно тешко, свакога дана питала сам се да ли поново моћи да играм тенис, па још на тако великом стадиону. Поготово што на почетку није ишло тако глатко, ово је награда за све оно што сам прошла“, рекла је емотивна Петра и додала:

“Постојали су тренуци када сам мислила да нећу моћи, али бих врло брзо ту идеју остављала иза себе и настављала бих да се борим. Уложила сам много сати како бих поново стекла снагу – никада нисам претпостављала да то може да траје тако дуго, али трајало је. Ипак, нисам желела да одустанем“.

Последње у низу мука почеле су прошлог јула – после победе на једном од ИТФ турнира, Петра није могла ни да хода, леђа су јој била потпуно блокирана. Много се одмарала, али проблем се није повлачио – бол је постајао све јачи, па се одлучила за операцију.

Захвату на куку подвргла се крајем септембра, потом је месец дана провела на ђтакама, а тек после три месеца почела је да трчи. Први пут дотакла је рекет у фебруару, још све није идеално, али Петра је очигледно на правом путу.

Чехиња је победила Вознијацки са 6:4, 5:7, 7:6 (7-1) у мечу у којем је спасла четири меч лопте. Играла је на начин који ју је у прошлости довео до осмине финала на два Грен слем турнира – Ролан Гароса 2008. године и Вимблдона три године касније. Агресивно, без задршке, па куд пукло – меч је завршила са 61 директним поеном и 60 грешака.

Петра је почела да се бави тенисом са пет година, пошто њен отац Петр ради у локалном тениском клубу. Израсла је у играчицу са офанзивим стилом игре која се ослања на сервис и форхенд, а воли и да изађе на мрежу. Висока је 172 цм, а осим у тенису, ужива у читању, дружењу с пријатељима и кувању.

Срећом по њу, за те ствари сада неће бити много времена јер је Петра на корак до осмине финала – следећа ривалка јој је Флавија Пенета, од које је изгубила оба досадашња међусобна окршаја.

“Била сам на масажи, попила сам пиће за опоравак. Сада ћу да се одморим, да се наспавам, а сутра ћу поново ићи на масажу. Сигурно нећу бити на максимуму, али надам се да ћу бити у стању да изађем на терен у суботу“, каже Цетковска.

Шта год даље да се догоди, Петра се већ доказала оној најважнијој особи – себи.

Коментари / 0

Оставите коментар