Аустријанци хоће колима да иду по избеглице

Више од 2.000 људи придружило се иницијативи да се формира конвој приватних возила који би отишао по мигранте блокиране у Мађарској и доведу их до Аустрије.

Свијет 04.09.2015 | 17:35
Аустријанци хоће колима да иду по избеглице

Грађанска иницијатива покренута је преко друштвене мреже Фејсбук.

"Истекло је време да се упућују позиви Европској унији и политичким званичницима, сада треба да делујемо", написали су активисти на страници "Конвој Будимпешта-Беч", која је јутрос имала 2.000 виртуелних учесника. Први конвој би требало да крене у недељу ујутро из Беча и да довезе "колико год је могуће више избеглица из Будимпеште у Беч и одатле, ако је могуће у Немачку", наводи се на том вебсајту.

Организатори су навели да реагују на одлуку мађарских власти да ове недеље обуставе железнички саобраћај са западном Европом, укључујући и за мигранте са важећим картама.

Четворо аустријских грађана осумњичених да су хтели да превезу мигранте у Аустрију приведени су данас у Будимпешти, а за тај преступ може да се добије до пет године затвора у Мађарској.

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто, је пошто је интервенисао његов аустријски колега Себастијан Курц, рекао да ће активисти бити одмах пуштени. "Те особе ће бити пуштене. Ми се налазимо у врло тешкој ситуацији, нису нам потребни људи који долазе да се забављају да још погоршавају ситуацију", рекао је Сијарто из Брисела.

Аустријско министарство унутрашњих послова је одвојено јуче подсетило да помагање илегалној имиграцији представља преступ за који се плаћа казна од 5.000 евра у тој земљи. Иницијатива "Конвој Будимпешта-Беч", наводи да су предвидели правну помоћ за учеснике. Они наводе као преседан то што је прошле недеље аустријска железничка компанија ОББ изнајмила воз за мигранте.

Више хиљада миграната који желе да дођу до богатих западноевропских земаља, првенствено Немачке, блокирани су данас код железнице станце Келети у Будимпешти. Неки од њих, уморни од вишедневног чекања, кренули су пешке ка аустријској граници.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЗА ЛОНДОН

04.09.2015 15:38

МА ЗА ЛОНДОН, ПРЕД ВЕСТМИНСТЕРСКУ ПАЛАТУ, КАД СУ ЗНАЛИ СРУШИТИ СИРИЈУ САД НЕК ТЕ ЉУДЕ ФИНО И ПРИМЕ, И НЕК СЕ ЈОШ ИЗВИНЕ, ДОСТА ЈЕ ЗАЈЕ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

04.09.2015 15:41

То је само једна мала МАЊИНА ниста друго(Висе)!!!Питајте остали народ па ћете да цујете ста они казу и Мисле!!!Реци це вам да они тако несто не требају то је ФАКТ!!!После избјеглица из некадасње СФРЈ нису зељни људи,из Сирије,Афганистана Итд!!!То је сигурно као Амин у Цркви!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

04.09.2015 19:11

И тих 2000 о којим се прица вероватно су неки људи који су некад досли и добили аустриско дрзављанство ..па се сад залазу да помогну "својим " земљацима... мада све це се то заврсити на томе, јер огромне су казне за превозење и помагање мигрантима да то ураде.

Name

ВЕТЕРАН

04.09.2015 18:52

У ПРАВУ СУ МАЂАРИ, НЕКА ОНИ ИДУ У ЕНГЛЕСКУ И АМЕРИКУ, ОНИ СУ И ПРОИЗВЕЛИ СВО ЗЛО У ТИМ ЗЕМЉАМА, МОГУ И САУД.АРАБИЈУ И ЕМИРАТЕ, ТАМО СУ ИМ ИСЛАМСКА БРАЋА, ЕВРОПА ЊИХ НЕ ТРЕБА, БРЗО БИ ОНИ ПРВО ПОЧЕЛИ ГРАДИТИ ЏАМИЈЕ, А ЗАТИМ БИ ФОРМИРАЛИ ВЕХАБИЈСКЕ ПОКРЕТЕ, ЗАТИМ БИ ИШЛИ У ИСИЛ ДА РАТУЈУ, МА БАГРА ЈЕ ТО, ДАЛЕКО ИМ КУЋА ОД НАС

ОДГОВОРИТЕ