И људи са Балкана биће протјерани из Њемачке

Њемачка канцеларка Ангела Меркел би овог викенда на сусрету са својим коалиционим партнерима, социјалдеморкатама, требало да говори и о свом плану у седам тачака рјешења избегличке кризе у Њемачкој, пише данас таблоид "Билд".

Свијет 04.09.2015 | 15:00
И људи са Балкана биће протјерани из Њемачке

Тај план, између осталог, предвиђа пооштрење услова за стицање азила, укидање такозваног "џепарца" од 143 евра мјесечно и скраћење рока за депортацију на једну седмицу, уз петогодишњу забрану уласка, што се односи, прије свега, на грађане Србије и других балканских земаља сигурног порјекла. Меркелова, жели да до краја октобра све избјеглице буду смјештене у чврстим објектима, наводи таблиод као прву тачку и указује да у овом тренутку у Њемачкој најмање 20.000 избеглица још живи у шаторима.

Канцеларка планира и убрзање поступка за стицање азилантског статуса, што би посебно могло да се односи на придошлице са Балкана, који немају скоро никакву шансу да добију азил у Њемачкој. За убрзање поступка, до краја ове године за 1.650 људи биће повећан број запослених у надлежној савезној служби за избјеглице и мигранте. У наредној години се, како предвиђа друга тачка плана, планира повећање броја службеника за 1.000, а осим тога при савезној служби за добровољну помоћ, требало би да се отвори око 5.000 радних мјеста, како би избјеглице биле боље збринуте.

Меркелова, предвиђа и да се избјеглицама, који добију статус азиланта, омогући учење језика и приступ образовном систему, са циљем да се они брзо оспособе за тржиште рада, преноси таблиод, што је трећа тачка плана, док у четвртој предлаже да се кеш-новац од 143 евра месечно више не исплаћује, већ да се људима, док траје азилантски поступак и док су у прихватним центрима, пружају услуге-бонови за храну, гардеробу и остале потребе.

Када је ријеч о праву на азил, ту се могу очекивати пооштрења, односно измјена одгварајућег члана Устава, за који се залаже подружница њене Хришћанско-демократске уније у најмногољуднијој покрајини Сјеверној-Рајни Вестфалији, што би значило да више нема свако аутоматски право да затражи азил у Немачкој.

Шеста тачка плана, односи се на протјеривања и то би, такође, могло да се односи, прије свега, на грађане са Балкана. Онај ко из "земаља сигурног порекла", попут Србије, Босне или Македоније дође у Њемачку, требало би да у року од једне седмице буде депортован назад и да добије забрану уласка до пет година. Осим тога круг "земаља сигурног порјекла" требало би да буде проширен и на Албанију, Косово и Црну Гору, преноси "Билд".

Поред тога, све избјеглице би прво требало да буду регистроване у прихватним центрима у Италији и Грчкој, па тек онда се се расподјеле на одређене земље европске уније, стоји у плану њемачке канцеларке. Меркел, такође, жели да се борба против кријумчара људи даље пооштри и предлаже, између осталог, више контрола у пограничним областима и да се у оквиру Савезне полиције, Савезне криминалистичке службе и Савезне службе за штиту устава до 2016. године отвори нових 1.150 радних мјеста, преноси "Билд".

Извор: Независне

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Један са Балкана

04.09.2015 13:25

Имате право!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој...

04.09.2015 15:52

Према статистици њемачког Министарства за Миграцију и избјеглице за 2015-у, 22% оних који траже азил (кажу да) долазе из Сирије, 15% са Косова, 15% из Албаније, 6% из Србије, 5% из Ирака, 5% из Афганистана. Питам се само ко је дестабилизовао бившу нам државу почетком и крајем 90-их.... Ах да, то је (између осталих) била Њемачка. Кохл и Генсцхер преурањеним признавањем Словеније и Хрватске, Сцхрöдер и Фисцхер бацањем бомби на Србију. Резултат: Људи бјеже из поробљених државица, свим силама потпомогнуто Косово извози само избјеглице (и дроге) у Европу. Народски речено: Њемачка се понаша као неко ко око своје куће непрекидно врши велику и малу нужду а онда се жали што јој у кућу улази непријатан мирис! А онда се још појави неки "паметњаковић" и пише да имају право!

Name

ре: ма немој

04.09.2015 19:41

Е браво за текст! Конкретно, тацно! Без вриједјања, пљувања и простаклука!

Name

Дијаспора

04.09.2015 13:57

све вратити и увести визе.уватите се мотике у својим земљама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

04.09.2015 14:21

Нормална земља и несто нормално и конкретно да цујем од једног политицара

Name

ре Дијаспора

04.09.2015 16:04

Јеси се ти то уплашио конкуренције дијаспорац? Плашиш се ти да због Сиријаца не смање социјалну помоћ? Или да ти газда тамо гдје радиш на црно не да отказ јер ће Сиријци бити јефтинији? Реци нам, како си се ти дочепао Њемачке? Јеси ли и ти збрисао у деведесетим? Као избјеглица? Или си бјежао раније ("од Тита и комунизма")? Опет: Као избјеглица? Било како било, прошао си исто као и ови људи и зато буди солидаран. И прихвати одговорност земље у којој живиш и која је саучесник у несрећи ових људи.

Name

Дијаспора

04.09.2015 17:42

Не говорим за Сиријце мада је и њима социјала драга него за све Балканце.Који азил за Роме,Србе,Сиптаре и остале.Бези бре

Name

сс

04.09.2015 19:53

А гдје си ти оставио мотику! Срам те било!

Name

Диаспора

04.09.2015 21:19

Понио је са собом па је гледам окачену на зиду кад се вратим уморан с бауштеле а знам и жени помоћи око WЦова Свабских.Јбг

Name

Неђчо.4.Септембар 2015

04.09.2015 14:23

Меркелова мора знати да ове избеглице бегају из ратни подручја,зате избеглице кривци су,Америка а и Немци имају ту умешане прсте.Које наметнуо рат у,Сирији?Америка и Немачка.Свет мора знати да ће престати ратови,када се буте,Америка престала да меша у суверене државе,све ове избеглице треба послати,Немачкој и Америки******

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лабуд

04.09.2015 14:27

Свака част на коментару

Name

Боки

04.09.2015 15:02

Апсолутно тацно

Name

ЈА

04.09.2015 16:58

Швабама требају странци да цисте Дјубре,и да раде послове сто Швабе неце!!?Ја например радим у фабрици,дје су све странци,а засто???Зато сто свабо неце да се трује,а ја на неки начин морам!!!Гледам само да прехраним своју Жену и Дјецу!!!то је то РОДЈО И НИСТА ДРУГО!(РОБ САМ ЉУДИ)!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

05.09.2015 03:46

Ре Ја да ли би ти радио да они додју код тебе засто смо нереални?

ОДГОВОРИТЕ