УСО (М): Свашта се дјешавало 4. дана!

Четврти дан УС опена у мушкој конкуренцији обележило је неколико изузетно драматичних мечева, али и велика врућина која је условила предаје. Амерички тенисер Доналд Јанг биће противник Виктору Троицком у трећем колу овогодишњег УС опена. Енди Мари пласирао се у треће коло УС опена после великог преокрета у мечу са Адријаном Манарином у којем је губио са 2-0 у сетовима. Амерички тенисер Џек Сок доживео је топлотни удар током меча са Рубеном Бемелмансом због чега је колабирао на терену. Роџер Федерер наставио је да гази све редом на УС опену – у другом колу декласирао је Стива Дарсиса са 6:1, 6:2, 6:1. Аустралијски тенисер Лејтон Хјуит одиграо је свој последњи меч на УС опену у каријери, али какав – прави ‘хјуитовски’. 

Тенис 04.09.2015 | 12:45
УСО (М): Свашта се дјешавало 4. дана!

Јанг је у другој рунди савладао натурализованог Британца Аљажа Беденеа са 3:6, 6:4, 6:4, 6:2.

У мечу који је трајао нешто више од два сата и 45 минута виђено је чак 16 брејкова, а Доналд је направио два више и пласирао се у следећу фазу такмичења.

Претходно је други рекет Србије уз много потешкоћа савладао Раџива Рама, још једног домаћег представника, резултатом 7:6(12-10), 6:4, 3:6, 6:3.

Њих двојица до сада су се састали само једном, било је то на Мастерсу у Мадриду 2013. године када је Троицки славио 6:1, 4:6, 6:1.

Трећи тенисер света одиграо је веома лоше прва два сета, био потпуно надигран, али се онда игра Манарина распала, што је Британац искористио и славио са 5:7, 4:6, 6:1, 6:3, 6:1.

У мечу који је трајао три сата и 20 минута Енди је забележио 45 винера и 10 неизнуђених грешака мање, али је профитирао на грешкама противника којих је било чак 66.

Манарино је кренуо брејком, али се Мари вратио већ на 2:2. Није успео да настави низ јер је у четвртом гему пропустио брејк шансу, да би у финишу сета уследила казна – поново је испустио гем, а потом и сет.

Француз је био много бољи играч у првој половини меча – лако је освајао гемове у којима је сервирао, притискао је ривала и прве шансе пропустио је у петом гему, када је Британац спасао три брејк лопте. Ипак, оно што није тада, учинио је у деветом гему и са ‘нулом’ направио брејк који му је донео великих 2-0.

Међутим, преломни тренутак сусрета био је први гем трећег дела игре када је Манарино почео да бива свестан да је на сет до победе. Направио је две дупле грешке, једну неизнуђену бекхендом и све је кренуло низбрдо. Трећи играч на АТП листи смањио је број грешака вратио сервис и лагано дошао до 2-1.

Игра француског тенисера потпуно се распала што је Мари искористио и комплетирао преокрет.

Шампион УС опена из 2012. ће се у следећем колу састати са Томажом Белучијем који је избацио Нишиоку.

Сок је у другом колу УС опена играо против Бемелманса и водио са 2-1 у сетовима, али је морао да преда при резултату 1:1 и 30:30 у четвртом сету.

Он је после направљене дупле сервис грешке добио грчеве због којих је једва стајао на ногама, а по доласку лекарске екипе сео је на терен и малтене остао без свести.

Турнирски доктор одмах је показао да је меч за Американца завршен, а званичници УС опена су у саопштењу навели да је у питању био топлотни удар праћен грчевима.

“Играње на УС опену је највећи и најзначајнији тренутак у години за мене, зато сам изузетно разочаран што сам данас морао да се повучем. Желим свима да се захвалим на подршци и једва чекам да се вратим следеће године. Већ се осећам боље и радујем се игрању у Дејвис купу”, изјавио је Сок.

Бемелманс је је тако на бизаран начин остварио успех каријере на Грен слемовима и у следећем колу ће играти против Швајцарца Стана Вавринке.

Федерер је још једном потврдио да се налази у изврсној форми на последњем Грен слему завршивши меч за само 80 минута игре.

Швајцарцу је све полазило за руком, погађао је буквално шта је замислио и ни у једном тренутку Белгијанцу није дозволио да помисли да ће га изненадити као својевремено Рафаела Надала.

Дарсис је меч отворио сигурним сервис гемом, али је онда налетео на ураган – Роџер је везао девет узастопних гемова и преломио меч. До краја је наставио са убедљивом игром, а успео је и да добије поен после једног карактеристичног ритерна.

Момак из Базела је у 22 гема забележио нестварних 46 винера од којих су 11 били ас ударци. Направио је 25 грешака, док је тај однос код противника био 8:18. Он је на овај начин постао тенисер са највише победа у вечерњем термину на УС опену – укупно 29, уз само један пораз.

“Нисам знао за тај рекорд, али је баш супер. Хвала организаторима што су ме стављали да играм увече све ове године, без тога не би било могуће остварити тај рекорд. Хвала и мом тиму који је све време био уз мене, ово дефинитивно није мој последњи меч у вечерњем термину”, рекао је Федерер после меча.

Он ће у следећој рунди играти против Филипа Колштрајбера који је у три сета избацио Лукаша Росола. Тај меч вероватно ће бити игран на стадиону ‘Артур Еш’ који ће следеће године добити кров јер је конструкција већ постављена.

“Нема ветра и то је највећа разлика у односу на прошле године. Знам да сам овде играо много мечева по јаком ветру и играчи који знају да се понашају у тим условима увек су добро пролазили”, додао је Роџер.

Хјуит је у другом колу последњег Грен слема сезоне поражен од сународника Бернарда Томића после драматичне борбе у пет сетова – 6:3, 6:2, 3:6, 5:7, 7:5.

Томић је рекао пре меча да ће му бити веома криво ако он буде тај који ће Растију приредити опроштај од Њујорка, али су њих двојица публици на Грендстенду пружили сјајну забаву.

Томић је лако освојио прва два сета, имао брејк у трећем када се Хјуит пробудио и успео да избори четврти. Боље је почео и тај део игре, али је његов млађи репрезентативни колега направио серију и стигао до сервиса за тријумф.

Као и током читаве каријере, Лејтон је показао велику борбеност, још једном се вратио и меч одвео у пети сет. Да има неколико година мање сада бисмо писали да је обезбедио пласман у треће коло јер је при резултату 5:4 сервирао за тријумф. Пропустио је две меч лопте и то га је на крају коштало.

Ипак, колико је велики показују и велике овације које је добио по изласку са терена.

Хјуит је објавио да ће после 17 година на АТП Туру завршити каријеру на Аустралијан опену следеће године.

Момак из Аделејда током каријере освојио је укупно 30 титула и 80 недеља је провео на првом месту АТП листе. Највећи успех остварио је почетком прошле деценије када је стигао до титуле на Вимблдону и УС опену.

Скедећи Томићев противник биће Ришар Гаске који је у четири сета елиминисао Робина Хасеа.

Једно од изненађења направио је Чех Јири Весели који је у пет сетова савладао хрватског џина Ива Карловића – 7:6 (7-3), 3:6, 3:6, 6:2, 7:6 (7-4).

Џон Изнер није имао проблема са Михаилом Јужним (6:3, 6:4, 6:4), бап као ни Филип Колшрајбер са Росолом. Ришар Гаске се и даље мучи, али пролази. Сада је надокнадио сет дефицит и победио Робина Хасеа резултатом 6:4, 3:6, 6:7 (4:6), 4:6.

Томашу Бердиху био је потребан један сет да сломи отпор Јиргена Мелцера, да би у наредна два изгубио укупно четири гема.

УС опен, четврти дан:
Томаш Белучи – Јошихито Нишиока 6:0, 6:3, 6:4
Стан Вавринка – Хјеон Чунг 7:6, 7:6, 7:6
Виктор Троицки – Раџив Рам 7:6 (12-10), 6:4, 3:6, 6:3
Рубен Бемелманс – Џек Сок 4:6, 4:6, 6:3, 1:1 предаја
Јири Весели – Иво Карловић 7:6 (7-3), 3:6, 3:6, 6:2, 7:6 (7-4)
Аљаж Бедене – Доналд Јанг 6:3, 4:6, 4:6, 2:6
Николас Мау – Гиљермо Гарсија-Лопес 4:6, 2:6, 7:6 (7-4), 6:1
Енди Мари – Андреас Манарино 5:7, 4:6, 6:1, 6:3, 6:1
Џон Изнер – Микаел Јужни 6:3, 6:4, 6:4
Денис Истомин – Доминик Тим 4:6, 4:6, 0:1 предаја
Кевин Андерсон – Остин Крајичек 6:3, 6:4, 6:2
Томаш Бердих – Јирген Мелцер 7:6 (7-2), 6:1, 6:3
Робин Хасе – Ришар Гаске 6:4, 3:6, 6:7 (4:6), 4:6
Филип Колшрајбер – Лукаш Росол 7:6 (7-4), 6.2, 6:2
Бернард Томић – Лејтон Хјуит 6:3, 6:2, 3:6, 5:7, 7:5
Стив Дарсис – Роџер Федерер 1:6, 2:6, 1:6

Коментари / 0

Оставите коментар