Не избјегицама у арапским земљама!

Од почетка грађанског рата у Сирији више од 4 милиона људи побегло је из те земље у страху за властити живот.

Свијет 04.09.2015 | 12:10
Не избјегицама у арапским земљама!

Највише их је побегло у суседне или блиске арапске земље - Турску, Либан, Јордан, Ирак и Египат.

Међутим, ретко тко из Сирије креће према земљама Персијског залива, иако се ради о богатим државама с којима многи који беже деле веру и културу.

Они који крећу даље, готово искључиво крећу према северозападу, према Европској унији, у којој се тренутно налази више од 160.000 регистрованих избеглица.

Главни проблем за избеглице је што нити једна од шест богатих и утицајних земаља Персијског залива - Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Оман, Бахрејн, Кувајт и Катар - није потписница УН-ове конвенције о избеглицама, која дефинише појам избеглице и права особа које траже азил.

Улаз у те земље није могућ без визе, коју ретко добивају.

Уместо прихвата избеглица, земље Персијског залива пружају новчану помоћ.

Емирати су финансирали цели камп за избеглице у Јордану који прима десетке хиљада Сиријаца.

Владе Саудијске Арабије и Катара донирале су новац, храну, склоништа и одећу за сиријске избеглице у Либану, Турској и Јордану.

Укупно су дале више од 900 милиона долара за Сиријске избеглице.

С друге стране, земље Европске уније до сада су донирале више од 2,4 милијарде долара, и припремају се за прихват још већег броја избјеглица.

Ради се о ситуацији у којој све већи број муслимана, као и муслиманске заједнице у европским државама, почињу прозивати своју "браћу по вери", а тренд је све видљивији на друштвеним мрежама.

ББЦ-јева новинарка Амира Фатхалла верује како ће тешко доћи до промене у политици заливских држава према избеглицама.

Већина се ослања на раднике из Индије и југоисточне Азије, који раде тешке послове за које није потребно образовање.

Иако Арапи из држава које нису из Персијског залива често раде послове средње класе, у последње време се суочавају са све јачом ‘национализацијом,’ у којој саудијске и кувајтске власти дају предност локалној радној снази.

Либерални коментатор из Уједињених Арапских Емирата, Султан Соуд ал-Касеми, отворено позива своју владу на прихват избеглица.

Локални тхинк-танкови противе се прихвату уз аргументе који су привукли бројне јавне критике - тврдње да је ‘цена живота у Заливу превисока за њих’ или да се ради о тешко трауматизираним људима који ‘се неће прилагодити животу у заљевском друштву’.

Иако се заливске земље годинама боје губитка свог језика и културног идентитета због великог броја економских имиграната, ал-Касеми верује и да одбијају Сиријце јер се боје прилива великог броја политички активних Арапа у своје земље, које су традиционално изразито политички пасивне.

Кувајт је за сада показао највише добре воље према сиријским недаћама тиме што је одобрио визе за дуготрајни боравак свим Сиријцима који тренутно раде и живе у тој земљи - њих 120.000 - што значи да их неће депортовати натраг у Сирију када им истекну актуелне визе.

У ситуацији у којој Европска унија припрема планове за долазак и смештај нових избеглица, а земље Персијског залива не признају ни међународну повељу о правима избеглица, није чудно да стотине хиљада људи чији су домови разорени ратом бежи у смеру где постоји барем каква-таква нада да ће бити прихваћени.

Ни Америка не жели избеглице: 'Европа је способна сама решити овај проблем'.

Сједињене Државе су у четвртак изразиле спремност помоћи европским земљама суоченим с великим порастом броја миграната с Блиског истока и из северне Африке, али ипак нису понудиле да преузму више миграната из регије.

"Европа је способна решити овај проблем", рекао је портпарол Беле куће Џош Ернест.

Упитан је ли САД спремна преузети више миграната из регије он је рекао како нема ништа да најави, али је истакао 4 милијарде долара америчке хуманитарне помоћи сиријским избјеглицама од 2011.

САД је спремна понудити своје техничко искуство међу којима и знања америчке обалне страже европским земљама, рекао је он не улазећи у појединости.

Напоменуо је како се ради о очајним људима који беже од насиља и нестабилности и позвао политичаре да не изгубе из вида "људскост ових људи".

Казао је да САД поздравља састанак Европске уније крајем месеца посвећен мигрантској кризи као и напоре да се сузбију кријумчари људима који искоришћавају мигранте.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Гаврило

04.09.2015 10:13

Инвазија азиланата на Српску и Србију је осмишљени план Ватикана. Ватикан ће нас уништити са азилантима! Ватикан је геј енклава. Ватикан нас је са бомбардовањем вратио укамено доба, а сад изводи инвазију са азилантима. Ватикан је закувао верски рат на Блиском Истоку имеђу Шита И Сунита ради отимања ресурса И инвазије са азилантима. Европска унија је Карнегијев план из 1922 годинео Уједињеној Европи. Карнегијев палн предвиђа да се одрекнемо: 1.Националног 2. Расног И 3.Културног идентитета.Да се укрштамо са Азијатима И обојенима, стварајући мултинационално друштво једнаких особина, које Ватикан лако може да контолише.Карнегијевим планом Уједињена Европа треба да нестане.Евроска унија представља геноцид.Ангела Меркел И Ван Ромпеј су добитници Карнегијеве награде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

04.09.2015 10:22

ЕУ регистровано 160000 избјеглица а у Кувајту 120000 добило дрзављанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

баш баш

04.09.2015 10:27

Јадни људи, шта раде од њих. Исто су урадили нама прије 20 година. А онда наставили економски, културни и сваки други геноцид за који нико не може бити директно оптужен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.5.Септембар 2015

05.09.2015 12:40

Не смемо заборавити да тај егзодус изазвала,Америка са својом хушкачком политиком.Као што је изазвала у,Украјини.Добро знамо да је,Америка растурила,Ирак,Либију бившу,Југолавију.Ту је кумовала,Немачка.Немачка сада остварује оно што је,Хитлер замишљао,само на културнији начин преко,Нато Алијансе на челу са,Америком.Америка је у Украјини направила хаос да народ гине заради,Амерички и Немачки интереса.Србија ако не буде повукла добре потезе у преговорима са Европом,зна је Европа изоловати и завадити са,Русијом и на крају оставити је на цедилу.Србија ни укаквом случају не сме ући у Нато.Добро знате шта нам је Нато урадио.Не заборавите да,Америка гледа своје интересе,па заради својих интереса зна завадити Србију са,Русијом и на крају пустити је на милост и немлост да је,Руси изолују.А знајте шта нас чека,непријатеље имамо Хрвате,Албанце такозване,Муслимане.

ОДГОВОРИТЕ