Арапи углавном купују српску земљу

Због чега је БиХ постала једна од најатрактивнијих дестинација за држављане арапских земаља, по којем основу привремено и стално бораве у БиХ и како су покуповали цијела насеља у Сарајеву, Илијашу, Тарчину, Брези, Пазарићу.

Република Српска 04.09.2015 | 08:05
Арапи углавном купују српску земљу

Недјељно је послијеподне, популарно сарајевско излетиште Врело Босне врви посјетиоцима који су одлучили барем накратко побјећи од градске спарине. На самом улазу у парк, на травњаку испод паркинга, мушкарац, жена и дијете клањају намаз.

Нико на њих не обраћа пажњу, пролазници обазриво скрећу погледе, нико се не усуђује рећи им да је мјесто које су одабрали за обављање свог вјерског обреда потпуно неприкладно. Уосталом, овакви призори постали су посљедњих мјесеци сасвим уобичајени на Врелу Босне.

Највећи број излетника је арапског поријекла, а много је оних који долазе из Кувајта и Катара и нису само туристи. У насељима на рубним дијеловима Сарајева и недалеко од града купили су земљу и куће, и одлучили ту остати.

Илиџански угоститељи и улични продавачи о арапским туристима, као и новопридошлим становницима њиховог насеља углавном говоре прилично суздржано.

Негативни коментари најчешће се могу прочитати на фејсбуку и интернет-порталима. Затечени рапидном промјеном демографске слике која је у том дијелу града најочигледнија, поједини становници Илиџе ово су сарајевско насеље у шали прозвали „Уједињени Илиџански Емирати.“

Арапи нам највише и купују, иако су много мање дарежљиви него што се то обично мисли, каже једна продавачица са Илиџе. Воле да се цјењкају и неће баш тако лако дати свој новац.

У насељу Поповићи у Општини Илијаш прије рата живјели су искључиво Срби. Након што су отишли из села, пусто је остало 150 дунума земље које су пријератни становници Поповића продали фирми ММ Унитед, регистрираној у Вогошћи, чији је директор извјесни Ахмед Кубат.

Кубат заступа инвеститоре из Кувајта који су унајмили грађевинске фирме из БиХ и на поменутој локацији изградили 48 кућа.  

Свака кућа има површину од око 100 квадратних метара. Градња је скоро завршена, остали су још само финални радови и асфалтирање сеоског пута. Први становници новоизграђеног арапског насеља, како сазнајемо, требали би се уселити почетком наредне године. Међутим, нико тачно не зна ко су ти људи, за кога раде, нити по којем основу ће боравити у нашој земљи.

Акиф Фазлић, начелник Општине Илијаш која је издала све потребне грађевинске сагласности, неодређено каже да ће корисници ових објеката бити они „који могу регуларно боравити у држави БиХ, те да се насеље гради на бази свих проведених процедура и дозвола.

Поповићи су само једно од бројних мјеста у околини Сарајева гдје су инвеститори махом из Катара, Кувајта и Саудијске Арабије купили земљу.
У њиховом су власништву и куће и имања у Тарчину, Брези, Пазарићу, Раковици, Доброшевићима, Осенику, Локвама, Соколовић Колонији, Љубинићима.

На подручју Општине Илиџа највеће насеље за Арапе гради се на подручју Надосјека. Инвеститор је кувајтска фирма Алдијар.

На простору од око стотину дунума ничу 74 куће и три стамбене зграде. Гради се и џамија, али без мунаре, због близине аеродрома и честих надлијетања авиона. Цијена једне куће износиће од 150 до 200 хиљада марака, што је је за људе који долазе из арапског свијета изузетно повољно.

Мјесто гдје се гради ово насеље прилично је завучено. До њега се стиже макадамским путем, а са ове локације пружа се прекрасан поглед на Сарајево.

Општина Илиџа прије неколико година изградила је комплетну инфраструктуру у овом крају - водовод, канализацију, резеревоар за воду од пет хиљада литара и уличну расвјету.

Поред овог комплекса који је у изградњи, Арапима је у посљедњих годину дана у Надосјеку продато преко 350 дунума земље.

Сњежана Јанковић, коју смо затекли испред њене куће у овом насељу, каже да су све њене комшије, углавном Срби, продали земљу, а она ће своју продати половином септембра, када очекује да стигне купац из Катара са којим је већ договорила продају.

Земљу ће продати за 30 хиљада марака по дунуму.

На питање зашто продаје имање, Сњежана одговара: „Шта да радим, овдје ме више ништа не веже. Скоро све моје комшије су продале своја имања: комшије Ракићи око 40 дунума, Братићи исто толико, Шкркари око 40, двије породице Јанковића око 110 дунума... Комшије са имањем продају и куће, шуме... Жали Боже што морам, али нема друге. Прије рата овдје су живјели попови Јокановићи и Милићи. Они су направили цркву на Врелу Босне и давно су одселили. Једино Душан Јанковић неће да им прода своју земљу.

Сњежана планира да са породицом пресели у Србију. „Од добијеног новца купићу два стана. Један сину у Београду, а други на Фрушкој Гори, гдје планирам да живим“, каже.
Земљу је у овом насељу продао и познати пјевач Сеид Мемић Вајта. На 14 дунума, који су њему донедавно припадали, почела је градња шест вила. У овом крају налази се и православно гробље, а Арапи су, како сазнајемо, понудили новац да се оно измјести.

Извор: Независне

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Карадоз

04.09.2015 06:19

Који је проблем, Сњезана је добила 30.000 КМ по дунуму да није Арапа цијена неби била веца од пар хиљада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

04.09.2015 06:38

Проблем је сто није хтјела продати, а нема другог избора, а цијена је доста мање битна у овом слуцају...

Name

Карадоз

04.09.2015 07:35

Како знас да није хтјела продати? О томе у тексту нема ниста. Да ти понудим висеструко вецу цијену за твоју имовину у некој вукојебини ти неби продао и отисао у Београд?

Name

Наса посла

04.09.2015 09:11

Ако смо неспособни правити и одгајати дјецу , ми цемо их увести !

Name

Босниакум

04.09.2015 06:37

ЈА,као Бошњак нема ништа против доласка Арапа као туриста или да улажу у привреду,то они већ раде и по Србији, ЈА сам ПРОТИВ издавања пасоша БиХ тим особама,то не долази у обзир,ми смо два различита свијета и ја сам апсолутно против давања држављанства.Видимо да Срби не мрзе арапске доларе,што је друга страна медаље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

04.09.2015 06:59

Није ми јасно којим језиком це се споразумјевати са комсијама. Такозвани Босњаци српски не разумију висе а Арапски им је Спанско село а свој језик као измисљена нација нису никада ни имали!!!!!!!!!

Name

Србин

04.09.2015 10:26

Ајд Драго не с..., а то ти казем као Србин из Бијељине.

Name

Ма ово

04.09.2015 11:20

Па зар није ово Додо измислио за Арапе? Јел их стварно има или ста? Не разумијем сад.

Name

са

04.09.2015 11:30

Ста ти знас око дрзављанства?? Постоји закон који је јасан ко и како мозе добити дрзављанство, како у БиХ тако и у свим другим земљама. Сто се тице Арапа, а и свих осталих, сви су добродосли док постују Устав и законе БиХ - овима којима сметају само Арапи,нека погледају како то Руси купују по Требињу. Сјетимо се да су и Руси ратовали на страни Срба и убијали по Истоцној Босни.

Name

Измишљатор

04.09.2015 12:42

@ Драго Тебе није потребо измишљати,ти си већ формирана б.д..а.

Name

Коментатор

04.09.2015 06:47

Ста оно писе у цланку, купују или отимају? Онај ко је покретао ратове оцито није размисљао ста послије. А послије долази беспарица и пад наталитета. Свеједно, безнацајни смо и за сто година овдје це зивјети зути или смедји људи ма ста ми мислили о томе или пак покусали да до тога не додје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

04.09.2015 06:49

Па свако има право да прода или не прода своју земљу, кућу, стан или било шта друго коме хоце. И ја бих продао своју земљу у некој забити а купио у неком развијенијем дијелу само да хоће ко доћи гдје сам ја да пита. Не интересује ме јел Арап, Турчин, Рус, Аустријанац, Кинез или неко десети и не интетесује ме шта ће ту да ради или гради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

04.09.2015 08:02

Нудим било коме стан у центру Тузле комплетно реновиран и све ново у њему за три исељеницке визе у Канаду и ли Аустралију сто даље од Балканоида ! П.С. Потпуно се слазем са васим коментаром !!

Name

Геограпхy

04.09.2015 09:00

И ја се борим и ногама и рукама да се ишчупам из ове земље и да идем не битно дал нека западноевропска земља или Канада, САД, Аустралија. Свако ко има бар мало мозга размишља да оде ако не због себе онда због своје дјеце, а овдје ко ће да живи заболи ме дјон да не кажем нешто друго. Која је сврха живота у земљи у којој се и нека најбаналнија ствар гледа кроз националну призму, ови на власти се ко фол свадјају а уствари сарадјују у крадји и криминалу и нећемо никада ући у ЕУ зато што ови наши знају да их чека затвор па ћемо се вртити у круг. Ко има година вишка да губи овдје нека остане ја немам.

Name

Уна

04.09.2015 07:01

Док Руси купују Црногорска приморја нико се не буни..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

04.09.2015 09:11

Када би Уна да однесе болеснике?

Name

Уна

04.09.2015 11:27

Стани у ред Луди милојко.

Name

Логика

04.09.2015 07:22

40 дунума по 30000!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавина

04.09.2015 07:40

Срби нека погледају како то Хрвати раде у Посавини (сјеверно од Добоја): Људи су и даље задржали своја имања и куће и ријетко ко је продао своје. А при том скоро сви живе у Хрватској - и сада је цијели тај крај потпуно пуст. Они који су продали земљу су је продали другим Хрватима који су укрупнили имања и сада их обрађују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е ЈЕСИ

04.09.2015 08:25

Патриота као твој Додик, па жена ће добити милион и двјесто хиљада за неку вукојебину и оде за Београд. Па је ли јој боље да преживљава у овој јебеној Босни или да ужива са Дјецом на Теразијама? Аман заман јеси патриота.

Name

Београдски пашалук

04.09.2015 15:18

Додик патриота? Причаш глупости! И то не само када је Додик у питању: Када бисмо сви тако размишљали, онда би се сви Срби настанили у Београду а остатак би продали за добре паре.

Name

БАЊАЛУКА

04.09.2015 07:47

ПОЗИВАМ АРАПЕ ДА КУПЕ СВЕ СТО ИМАМ У РС ДАЦУ ПОВОЉНО, ИАКО ЈЕ ОВО БОЉИ ДИО БОСНЕ, АЛИ ПОСТО НИСТА НЕ МОГУ ДА РАДИМ У РС ЈЕР НИСАМ ПОДОБАН МОЗДА БИ СЕ БОЉЕ СНАСЛИ АРАПИ ПА ИЗВОЛИТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

04.09.2015 08:34

И ја и неце бити по дунуму 30 хиљада, дацу јефтиније.

Name

Марко

04.09.2015 07:48

Ови на слици купе сљиве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

млада босна

04.09.2015 08:27

Има овај доле са Хрватима право. Сто Босњаци не продају своја имања у РС-у трецим лицима, па не купују у федерацији? Нама Босњацима су у РС-у Турци нудили паре и паре. Није се радило о 30 хиљада него висе па нико није хтио продати!! Само ојебине могу продати своју дједовину и онда из некога стана у Београду, Загребу или Сарајеву кукати како су они тобозе протијерани!!! Са 150 дулума земље да се линепо зивит само је проблем мрско радити ракија дуса, дај кес стан,паре па да ја могу говорити јао бре како је лијепо у Београду!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВИНА

04.09.2015 08:56

За УНУ. Словенски народи су Руси ,Пољаци, Цеси, Хрвати , Срби , Босњаци итд а Арапи какве везе Арапи имају са Балканом ? Један народ не цини вјера то је споредна ствар, али цини језицка култура, исти или слицан језик. То разликује Русе од Арапа. Нека ми неко казе ко би волио да му је Арап комсија или сусјед у овој БиХ а не Пољак , Рус , Цех, Хрват итд. ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

04.09.2015 10:49

Лицемјеран си.Какве везе ти имас са Русима?Странац је странац. Ти као издајес потврде ко је погодан,а ко не.

Name

Братунац

04.09.2015 09:04

Ја цу сад продати двије куце и 30 дунума земље.... Било ком за сто хиљада марака....

ОДГОВОРИТЕ
Name

тихи

04.09.2015 09:08

Ја мислио да купују они који имају паре. А пљацкају они који немају

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГД

04.09.2015 09:10

Цули смо причу да када ти Арапи удју у објекте на врелу Босне, конобар каже није халал.............. И они оду........ Јој чула отишла и увјерила се...............

ОДГОВОРИТЕ
Name

и.сарајево

04.09.2015 10:18

У задње вријеме и на улицама у Лукавици, И.сарајево могу се примјетити арапске породице како сетају. Једни прицају да купују станове овдје. Прица се да купују у селу Петровици земљу. Многи становници у И. Сарајеву једва би доцекали да додју и покупују све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

04.09.2015 10:22

Нема теорије да они могу добити пасош и остати овдје. Имам познаницу која из Катара, удала се овдје и дјецу добила и неки дан добила писмо да мора у року 3 дана напустити земљу, сада је упутила жалбу на одлуку. Жена муку мучи годинама да добије боравиште још јој муж Босњак. Ово што долазе су само туристи који проведу љетне мјесеце овдје јер је тамо пакао љети. Они традицонало љета проводе ван својих земаља и сада их има и у Босни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

300 КМ на дан

04.09.2015 10:35

Јесу неки овдје наивни. Ста мислите ко је власник пола Лондона, фудбалских клубова итд..итд. Капитал и зарада не знају ко је Арап, а ко Рус. Ја зивим на Илидзи и будимо реаллни.. Никада се није десило да се пистољима попуцају или украду неком ауто. Они потросе у просјеку 300 км на дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куца и дванаест дунума земље

04.09.2015 12:39

Код Приједора продајем 12 дунума земље и куцу од 250 квадрата на атрактивној локацији. Дајем ономе ко највисе понуди. Поцетна цијена је триста хиљада КМ. Све друго ми је небитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

04.09.2015 13:27

Ја будала мили бозе па и цацу би продали да им неко плати.Постале паре преце него деца па није ни цудо где смо догурали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

7777

04.09.2015 18:48

Није истина да су Поповици били насељени вецинским српским народом само три куце двије на поцетку и једна на крају Поповица ција је земља продата Арапима тј.150 дулума то је сва ИСТИНА ....50-60 куца су биле и остале насељене Муслиманима ...

ОДГОВОРИТЕ