Сиријски мигрант: Синови су ми исклизнули из руку

Отац трогодишњег сиријског дечака Ајлана Курдија, чије тело је пронађено на плажи у Бодруму, а фотографија забележена тада обишла свет, испричао је како се трагедија догодила.

Свијет 04.09.2015 | 10:22
Сиријски мигрант: Синови су ми исклизнули из руку

Абдулах ал-Курди својој породици је само хтио приуштити лијеп живот, а остао је сам на свијету.

Фотографија беживотног тијела његовог млађег сина Ајлана (3) којег је море избацило на обалу постала је симбол патњи хиљада и хиљада људи који рискирају све како би побјегли од сиријског пакла и покушали се докопати запада и достојанственог живота.

Ал-Курди је два пута покушао своју породицу довести до Европске уније. Први пут труд му је био узалудан, други пут био је кобан.

Након што се у Егејском мору преврнуо чамац у којем је његова обитељ заједно с још 13 људи из Турске покушала доћи до Турског острва Коса, његова супруга Рехан (35) те синови Галип (5) и Ајлан (3) су се утопили. Абдулах их је очајнички покушао спасити.

За турску новинску агенцију Доган испричао је што се дешавало кобне ноћи.

Први пут када је Ал-Курди покушао доћи до ЕУ зауставила их је обаска стража. Други пут су их преварили организатори којима су платили, а они нису набавили брод. Зато су се сами организирали и набавили чамац.

Већ након 500 метара од плаже вода је почела продирати. Ноге су нам биле потпуно мокре. Што је било више воде, то је паника била већа. Када смо покушали стајати лоша ситуација постала је још гора, рекао је Абдулах и додао да су имали појасеве за спашавање, али људи су од панике почели превише устајати и брод се само преврнуо.

Моја дјеца... Склизнула су ми кроз прсте.

Држао сам своју супругу за руку. Моја дјеца... Склизнула су ми кроз прсте…. Моја дјеца била су најлепша на свету... Сваког јутра будила су ме да се играм с њима. Сада их више нема, испричао је очајни отац који ће се вратити у сиријски Кобане и тамо сахранити своју породицу.

Покушали смо се држати за чамац, али почео се испухивати. Људи су вриштали у тами. Зато ме моја жена и синови нису могли чути. Покушао сам допливати до обале пратећи свјетло. Кад сам стигао до копна нисам могао пронаћи своју супругу и дјецу. Мислио сам да су нестали од страха. Када сам стигао у Бодрум отишао сам у болницу. Сазнао сам да их више нема, завршио је своју трагичну причу Абдулах.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ПОРАВНАТИ СВЕ

04.09.2015 07:25

ОВО ТРЕБА СВЕ ИЗНОВА, ОДНИО ЈЕ ДЈАВО САЛУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали

04.09.2015 07:43

Бозе јел те има? Асад и Исламска дрзава морају се срусити како год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

04.09.2015 08:11

Бозе дај снаге овом цовјеку да остане нормалан моцни су одавно полудили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиамер

04.09.2015 08:28

Ово сто гледамо је директан резултат америцке политике. Америцка политика је узрок свих ратова од друго свјетског рата па на овамо. Нароцито од 2003-е године када су поцели са "ослободјењем" Ирака. (цитај: бруталном окупацијом зарад крадје нафте).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

04.09.2015 10:20

Туга и јад