Анализа: ''Мала Мо'', Лејвер, Штефи... Да ли је Серена сљедећа?

Први пут после много година женски тенис изазива више пажње од мушког пре почетка неког Грен слем турнира.

Тенис 05.09.2015 | 00:00
Анализа: ''Мала Мо'', Лејвер, Штефи... Да ли је Серена сљедећа?

Прва играчица света Серена Вилијамс стиже у Њујорк као актуелна шампионка, али и као девојка која има прилику да уђе у историју и освоји сва четири највећа турнира у сезони.

Серена је већ комплетирала 'Серена слем' титулом на Вимблдону и тиме дошла на корак до остварења којим су током историје малобројни успели да се похвале.

До сада су само три тенисерке (Морин Коноли, Маргарет Корт и Штефи Граф), као и два тенисера (Дон Баџ и Род Лејвер два пута) комплетирали календарски Грен слем.

33-годишња Американка почела је на УС опену прошле године, победом над добром пријатељицом Каролином Вознијацки са два пута по 6:3. Онда је уследила страховита серија у 2015. у којој је доживела само два пораза.

Ипак, ниједан од њих није дошао на Грен слемовима – у Аустралији је у финалу надиграла стару муштерију Марију Шарапову, на Ролан Гаросу је у три сета била боља од Луције Шафаржове, док је на Вимблдону са 6:4, 6:4 добила младу Шпањолку Гарбиње Мугурусу.

Сада вам представљамо остале тенисере који су освојили сезонски Грен слем, али из посебног угла – угла новинара који су у то време писали о најбољим тенисерима планете.

Морин Коноли – трагедија зауставила 'Малу Мо'

Легендарна Моника Селеш о чијем несрећном случају смо већ писали носила је надимак ‘Мала Мо’, који је првобитно имала је Морин Коноли. Успеси Американке на тениском терену почели су 1951. када је освојила први УС опен са 16 година.

Две године касније Морин је постала прва тенисерка која је заокружила сезонски Грен слем. На Аустралијан опену савладала је Џули Сампсон, а онда и Дорис Харт у следећа три финала. Каријера која је светлуцаво почела трагично је угашена 1954. када је доживела несрећу и пад са коња. Камион пун цемента излетео је на пут и уплашио коња којег је јахала, а онда је доживела тежак пад приликом којег је зарадила вишеструки прелом фибуле десне ноге.

Пре него што се ’55 званично повукла, Коноли је освојила последњих девет Грен слем турнира на којима је играла, направивши серију од 50 мечева без пораза у синглу.

“Коноли је можда и најмање позната особа у овој групи, али да њена каријера није окончана годину дана пошто је освојила Грен слем, можда би била стандард према којем би се све тенисерке мериле. Штефи Граф је много подсећала на Коноли – њен стил и представе, а такође и зрелост. Све што је Граф остварила подсећаће на славу Морин Коноли. ‘Мала Мо’ је свој први ГС освојила ’51 у Њујорку када је још имала 16 година, а свој последњи (Вимблдон 1954.) док је још била тинејџерка. Да не кажемо да је стигла до девет највећих турнира од којих шест у низу. Коноли је била апсолутно немилосрдна према противницама, а на Аустралијан опену 1953. дозволила им је само 11 гемова, терајући себе да презире јадну жену прекопута мреже”, описао је Франк Дефорд за “Спортс Илустрејтед” тенисерку која је доминирала средином прошлог века.

“То није била пролазна нетрпељивост већ моћан и дуготрајан пламен мржње”, потврдила је Морин једном приликом.

Маргарет Корт – 'атлетска животиња' са 24 ГС и скором 1.180:107

Каријера Маргарет Корт обухватала је период пре Опен ере, али и период после њеног почетка 1968. године. Аустралијанка је први трофеј ‘код куће’ подигла 1960. и њена доминација на том континенту потрајала је 12 година уз рекордних 11 титула. Она је крајем седме деценије постала прва жена у Опен ери са освојеним календарским Грен слемом.

“Госпођица Корт, сада 28-годишњакиња, слатка је и једноставна девојка и Новог Јужног Велса. Њена тениска игра, наравно, није ни налик томе. Она је снажна, деструктивна, немилосрдна и наизглед без мане. Дефинитивно није слатка. Она је врхунска атетска животиња, физички је једнака многим мушкарцима, али је одлучност заштитни знак Маргарет Корт”, писали су медији током њене каријере.

Маргарет је каријеру завршила са 35 година и нестварним скором од 1.180 победа и само 107 пораза.

На крају је бројала до 24 Грен слема што је рекорд који и даље важи, рекорд који Серена Вилијамс жели да стигне.

Међутим, оно што неће успети јесте још 40 ГС пехара у конкуренцији парова које има Маргарет – 19 у женском дублу и две више у миксу.

Штефи Граф – тинејџерка профитирала од 'Случаја Селеш'

Последња у низу девојака која је исто учинила јесте Штефи Граф и то само годину дана по освајању првог Грен слема (у финалу РГ боља од Мартине Навратилове). Штефи је те 1988. имала само 18 година, али то јој није сметало да у финалима редом побеђује Крис Еверт, Наталију Звереву, Мартину Навратилову и Габријелу Сабатини.

Недељу дана после пехара на УС опену Немица се уписала у историју као једина која је комплетирала ‘Златни слем’ – четири највећа трофеја и злато на Олимпијским играма исте године.

Интересантно је да она у тим тренуцима уопште није славила јединствено остварење, или то није желела. Током олимпијског турнира изјавила је да би било сјајно урадити тако нешто са само 18 година, али је после злата у Сеулу била малтене равнодушна.

“Тешко је рећи да ли је ово најлепши дан у мојој каријери. Потребно је мало времена. У следећих неколико дана ће бити добро”, казала је тада Штефи која се потом, према наводима светских медија, вратила у родни Брул у Западној Немачкој без жеље за јавним експонирањем.

Чак је и Иван Лендл ‘Страшни’ био одушевљен успехом: “То је невероватно, фантастично. Не занима ме и да је играла против баба или да су све биле болесне”.

Међутим, сваки пут када би се вратила на терен потврђивала би доминацију, али многи су сагласни са оценом да не би била ни упола успешна да се није десио трагични 30. април 1993, када је Гинтер Пархе, иначе велики навијач Штефи Граф, улетео на терен у Хамбургу и ножем у леђа убо Монику Селеш, тада њену највећу ривалку.

Од тог тренутка славила је на 11 Грен слемова и каријеру завршила са 22 – Серена има шансу да је евентуалном титулом стигне и сигурно је да ће бити изузетно мотивисана. Године 1999. објавила је повлачење, а две године касније удала се за Андреа Агасија.

Дон Баџ – човек који је срушио нацистичку Немачку

Дон Баџ је 1938. године био први човек који је комплетирао календарски Грен слем – достигнуће за које су многи у то време мислили да је немогуће остварити. Резултат је био део јединствене серије од чак шест узастопних трофеја на највећим турнирима које је Американац рођен у Оукланду освојио.

Постао је професионалац пошто је тријумфовао на ГС и победио водеће играче попут Елсфорта Вајнса и Фреда Перија. Такође, играо је за Дејвис куп репрезентацију Сједињених Држава (25 победа из 29 мечева од 1935. до 1938. године), али је и поред великог достигнућа остао упамћен по једном посебном мечу.

Годину дана пре календарског Грен слема изашао је на полуфинални меч Дејвис купа против Немца Готфрида вон Крама. Сусрет је игран на неутралном терену на Вимблдону када се десила бизарна ситуација.

Вон Крам је добио телефонски позив, а са друге стране жице зачуо се Хитлеров глас. “Да, мој Фиреру”, константно је понављао Немац на трави Централног терена. Његов тријумф готово извесно донео би пехар нацистичкој Немачкој која би га задржала и током Другог светског рата.

Готфрид Александер Максимилијан Валтер Курт Фрајер вон Крам, како му је пуно име, играо је сјајно и водио са 4:1 у петом сету. Тада је Баџ променио тактику – почео је да шаље високе лопте, такозване балоне, и на крају славио резултатом 6:8, 5:7, 6:4, 6:2, 8:6.

“Баџ је требало да постане професионалац следеће године, али је сањао о концепту освајања шампионата четири нације које су побеђивале у Дејвис купу – Аустралије, Енглеске, Француске и САД. Тако је Џон комплетирао Грен слем. Питао сам га једном да објасни најзанимљивије тренутке. ‘Знаш, ништа много се није десило те године’, рекао је. И није, Баџ је једноставно био предобар. У ствари, оно што је он највише памтио од тих Грен слемова јесте што је слушао приватни концерт легендарног виолончелисте Пабла Касалса, након што је славио у Паризу”, открио је Дефорд у тексту после смрти Дона Баџа.

По завршетку сезоне 1942. године Американац се нашао на списку националне ваздухопловне армије, а на почетку следеће покидао је мишић у десном рамену, што му је успорило каријеру.

Пензионисао се 1955. са освојених 10 великих титула од којих је шест било на Грен слемовима.

Род Лејвер – ракетна моћ зглоба и два календарска Грен слема

Род Лејвер један је од оних које поред Роџера Федерера и Рафаела Надала стављају у најужи круг људи за наслов највећег свих времена. Прву Грен слем титулу освојио је у дублу у родној Аустралији, а онда исте године (1959) и микс на Вимблдону. Ови успеси били су само почетак тринаестогодишње професионалне каријере која ће бити завршена са округло 200 пехара – 11 било на највећим турнирима.

‘Ракета’ из Роктемптона и даље држи рекорд са највише трофеја у једној сезони – 22, из 1962. године.

“Лејвер је користио ручни зглоб при ударцима више од свих играча у историји осим Франка Ковача. Био је први тенисер који је комбиновао зглоб ‘бича’ и скоро перфектну контролу. Једнако са обе стране је могао да удара лоптицу равно, уз топспин или слајс. Као играч сквоша могао је да повећа снагу ударца, а да сакрије намеру зглобом у тренутку контакта са лоптицом. Мали број тенисера имао је такав репретоар удараца, али нико није успевао у тој мери да их замаскира. Имао је невероватан кик код сервиса, а други сервиси су му били толико дубоки да је често подизао креч с линија. Ипак, његова највећа способност била је да ритерне за које би многи били срећни да их само врате, он учини нападачким”, писао је Рекс Ларндер, један од водећих тениских новинара тог времена.

Многи су говорили да је живео ван времена у којем је живео, о чему сведочи и једна интересантна прича са пута за Холандију.

“Он је такође био миран. Прошлог јула авион којим је летео за Хилверсум морао је да почне нагло да понире како би избегао судар са другим авионом. Укупно 13 путника изнето је на носилима, док су остали били видно потресени оним што се десило. Лејвер се пресвукао, изашао на терен и лагано победио протвника. 'Скоро је погинуо, а онда изашао тамо и играо као да се ништа није десило', писале су новине. На све то, имао је најефектнији смеч у аматерском тенису, најубитачнији сервис од играча нижих од 180 центиметара, као и тајанствену способност да завршава поене волејима са готово сваког дела терена. Лејвер није само убацивао лоптицу у игру. Чињеница је да су фелш и спин овог леворуког играча били потпуно супротно од онога на шта су ривали навикли, и због тога је Род Лејвер заиста постао веома тежак противник“, открио је Ларндер једном приликом.

Свој први Вимблдон освојио је по почетку Опен ере 1968, да би већ следеће постао једини човек икада који је комплетирао два календарска Грен слема.

Такав резултат никада није поновљен.

Коментари / 0

Оставите коментар