Чединој жени пријети 10 година робије?

Републичка дирекција за робне резерве потврдила је да је против Јелене Јовановић, супруге лидера ЛДП Чедомира Јовановића, поднела кривичну пријаву због тога што је као директор компаније "Агропослови" прекршила уговор о складиштењу меркантилне пшенице из 2013. године.

Србија 03.09.2015 | 12:40
Чединој жени пријети 10 година робије?

За овакав вид злоупотребе одговорне функције Кривичним закоником је запрећена казна робије у трајању од три месеца до 10 година, у зависности од вредности имовинске користи која је чињењем кривичног дела прибављена.

Јовановићева је, према подацима привредног регистра, била законски заступник, односно директор "Агропослова" све до 21. јула ове године, кад је та фирма отишла у стечај. Документи АПР показују и да су Јовановићи били већински власници "Агропослава" до октобра 2014, кад је лидер ЛДП већински капитал продао фирми "БХ Кемикал индустри". Симболичан удео у фирми и даље је у власништву Јовановића.

У Дирекцији за робне резерве наводе да је кривична пријава против Јелене Јовановић поднета по службеној дужности.

"На основу члана 280, став 1, Законика о кривичном поступку поднета је кривична пријава против Јелене Јовановић, директора ПД „Агропослови" као одговорног лица", истичу у Дирекције и додају да због тога што је кривични поступак у току не могу да дају више детаља о предмету спора, пише Информер.

Ипак, објашњавају да су Дирекција за робне резерве, Компензациони фонд Србије и јавно складиште ПД „Агропослови" 3. октобра 2013. године закључили уговор о складиштењу, чувању и обнављању меркантилне пшенице. На основу тог уговора у силосе ПД „Агропослова" ускладиштена је пшеница која била власништво Дирекције.

"Та пшеница је предмет потраживања у стечајном поступку, који је покренуо Привредни суд у Београду 21. јула ове године", кажу у Дирекцији за робне резерве.

Чедомир Јовановић и његова супруга се нису оглашавали овим поводом.

Подсетимо, у јулу прошле године "Агропослови" су Дирекцији за робне резерве доставили фалсификовану потврду о повраћају око 5.000 тона меркантилне пшенице како би на превару остварили добит од 60.000 евра. Пљачка државе тад је спречена реакцијом компаније за издавање сертификата СГС, која је открила лажна документа.

Фирма дугује милијарду динара

Стечајни управник у "Агропословима" Никола Миленковић каже да је у том предузећу на предлог Марфин банке Привредни суд отворио стечај 21. јула ове године.

"Према књигама, тренутна потенцијална потраживања поверилаца према "Агропословима" су око милијарду динара, а колико ће још њих да поднесе пријаву потраживања, остаје да се види", каже Миленковић и додаје да очекује да остали повериоци, укључујући и Дирекцију за робне резерве, пријаве потраживања у наредних седам до десет дана.

Извор: Србија данас

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

брле

03.09.2015 20:38

Цудније је сто он вец одавно није у затвору, него она.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дундо мароје

04.09.2015 07:09

Како год, одвратан лик.