Бањалучком зоо - парку сви окренули леђа

О зоо-парку у Делибашином селу, чини се, нико више не размишља.

Република Српска 03.09.2015 | 10:40
Бањалучком зоо - парку сви окренули леђа

Туристичка организација града има мастер план за то подручје у који је уврштћен и зоо-врт, али с представницима овог предузећа нико није контактирао. У ТОБЛ-у кажу да су изгубили контакт.

Зоо-парк је сада у стању мировања. Поплаве су нас уништиле. Комисија је процијенила штету од 60.000 до 70.000 КМ. Очекујемо средства за санацију, али засад нисмо добили никакав одговор.

Очигледно нисмо дошли на ред. Мислим да од тога неће бити ништа, јер су у граду исти људи као и прије, којима зоо-парк није у интересу. До дана-данашњег, од поплава, нико није ни упитао за зоо-парк - рекао је Прессу директор „Зоо-парка" Зоран Сувајац.

Имплементација Мастер плана туристичке зоне Делибашино село требало би да допринесе туристичкој валоризацији потенцијала овог подручја, кажу у градској туристичкој организацији и додају да се зоо-врт у мастер плану спомиње као потенцијална локација од интереса и садржај, који може употпунити туристичку понуду зоне у функцији излетишта, игралишта за дјецу, локације за одржавање манифестација и слично.

Зоо-врт је у приватном власништву и ТОБЛ не може одлучивати о садржају и намјени овог простора већ само сугерисати и заговарати одређену политику локалитета ради општег квалитета зоне - рекао је Прессу самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији Бањалука, Младен Шукало.

Он је додао да у ТОБЛ-у немају информацију шта се догађа са зоо-парком, са чијим представницима су у прошлости имали сарадњу.

Колико смо упознати, зоо-врт је затворен и тренутно у фази продаје. Судбина животиња нам није позната. Били смо прије у контакту са директором парка Зораном Сувајцем, али тај контакт је прекинут - рекао је Шукало.

Сувајац се чуди како је могуће да су у ТОБЛ-у изгубили контакт, када су и прије сарађивали. Он је разочаран односом града према зоо-парку, посебно јер је тај комплекс од јавног интереса за Републику Српску и за Бањалуку.

Класичан зоолошки врт прескуп пројекат

Шукало сматра да је класичан зоолошки врт скуп пројекат и да је у Бањалуци неодржив. Најбоље рјешење би било да то постане рекреативни парк или излетиште забавног и образовног карактера.

Мислимо да би алтернативни начин приказивања животиња и њиховог окружења у виду виртуелног или едукативног зоо-врта, били боље рјешење за наведену локацију.

Такође, прихватљиво је да локација бившег зоо-врта буде преуређена у излетиште и парк са, рецимо, домаћим животињама о којима дјеца такође не знају много. У сваком случају ми смо локацију узели у обзир под називом зоо-врт, али она са туристичког становишта и потреба дестинације може бити на више начина организована о чему ће на крају одлуку донијети власник - додао је Шукало.

Зоран Сувајац каже да је пред затварање зоо-парк управо то и био - поред презентације неколико животињских врста парк је нудио културни и образовни садржај - позоришне представе, предавања о биљном и животињском свијету, играонице за дјецу.

Зоолошки врт сада је затворен, а да ли ће бити обезбијеђена средства за његово реновирање, те на који ће начин бити презентован у оквиру туристичке зоне Делибашино село остаје да се види.

Извор: Прессрс.ба

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дивља јабука

03.09.2015 09:44

Исправно што је затворен. Све Зоо вртове треба затворити и ослоботити јадне животиње. Дивљина је њихово станиште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

03.09.2015 10:04

Цијела ова држава је један велики зоо врт, највећи на свијету има чак 3,8 милиона животиња. Само што у овом зоо врту преовладавају овце, коњи, магарци, лешинари а деси се која хијена и понеки мајмун

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

03.09.2015 12:27

ГЕОГРАПХY ДОБАР КОМЕНТАР, ОКРЕНУЛИ СУ НАМА ЛЕЂА, А ПОКАЗАЛИ ОНУ СТВАР! НИКАД СЕ ОПАМЕТИТИ НЕЋЕМО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА ЖИРАФА

03.09.2015 12:35

ДИРЕКТОР ЗОО ПАРКА СА УПРАВНИМ И НАДЗОРНИМ ОДБОРОМ ЋЕ ДО КРАЈА МАНДАТА ПРИМАТИ ПЛАТУ И СВЕ ДРУГЕ БЕНЕФИЦИЈЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рецимо

03.09.2015 12:51

Засто се не би, као у Београду, дале зивотиње док су мале волонтерима који их зеле хранити док не порасту. Нпр. цовјек који има месару или фарму узме младунце тигра, одгоји га до 100Кг и врати га у Зоо.

ОДГОВОРИТЕ