Анализа: Дом УС Опена...

УС Опен је један од најстаријих тениских турнира, који је први пут одржан 1881. године, од 1887. је четврти и последњи Грен слем сезоне.

Тенис 03.09.2015 | 23:45
Анализа: Дом УС Опена...

Њупорт је био први дом УС Опена, али је већ 100 година то Њујорк, а место одржавања турнира мењано је неколико пута током година, као и подлога.

Последњи Грен слем сезоне игра се на тврдој подлози од 1978. године, а претходно су мечеви били играни на трави, од 1881. до 1974. године, и шљаци, од 1975. до 1977.

Први дом УС Опена био је Њупорт казино на Род ајленду, а првобитно су само чланови Националне травнате тениске асоцијације Сједињених Држава могли да учествују на њему. Већ 1915. године турнир је премештен у Вест Сајд тениски клуб у Форест Хилсу.

Тенисери су били ти који су иницирали селидбу УС Опена у Њујорк, путем петиције, а као разлог су навели да је већина тениских клубова, играча и навијача из тог града или окружења и да би то било добро за развој спорта. Испоставило се да је то био прави потез, али је три године турнир био одржан у Филаделфији, од 1921. до 1923. године, пре повратка у Форест Хилс.

Селидба у Флашинг Медоуз, у Квинсу, дошла је 1978. године и тај део града је синоним за УС Опен и данас. Тамо је изграђен Национални тениски центар Сједињених Држава који носи име Били Џин Кинг, по једној од најбољих тенисерки у историји, не само у Сједињеним Државама, већ и у свету.

Комплекс тренутно броји 22 терена, уз које постоји још 11 у оквиру парка Флашинг Медоуз, али се они не користе за мечеве УС Опена, већ само за тренинге. Цео комплекс се простире на 188.000 квадратних метара и највећи је тениски стадион на свету, а Артур Еш стадион је највећи терен на свету, са капацитетом од 22.547 метара.

Национални тениски центар је отворен за јавност током 11 месеци годишње, а затворен је једино током трајања УС Опена и у случају временских непогода.

Артур Еш стадион – капацитет 22.547 места

Највећи терен комплекса Националног тениског центра Сједињених Држава изграђен је 1997. године и има капацитет од 22.547, што га чини највећим тениским стадионом на свету. Изградња стадиона коштала је 254 милиона долара, а отворила га је 25. августа 1997. године Витни Хјустон песмом „Оне Момент ин Тиме“.

Стадион је добио име по легендарном америчком тенисеру Артуру Ешу, који је током каријере освојио три Грен слем титуле. Уз то, исписао је нове странице историје тиме што је био први тамнопути тенисер који је био изабран у Дејвис куп тим Сједињених Држава и једини који је освојио титуле на Вимблдону, УС Опену и Аустралијан Опену.

Последњих година, организатори УС Опена су се нашли на удару због чињенице да Артур Еш стадион нема покретни кров, јер је киша много пута прекидала игру у Њујорку, па је чак мушко финале померано за понедељак пет година заредом. Уз то, због недостатка крова, ветар зна да прави велике проблеме тенисерима, али би покретни кров, какав постоји на Централном терену на Вимблдону, требало да буде завршен за наредно издање турнира.

Ове године ћемо видети делимични кров изнад највећег терена у Њујорку, који би требало да помогне у случају јаких ветрова са Атлантика. Комплетна конструкција крова ће коштати 100 милиона долара, у оквиру 500 милиона вредне реновације целог Националног тениског центра.

Луј Армстронг стадион – 10.200 места

До изградње Артур Еш стадиона, Луј Армстронг стадион је био највећи у комплексу Флашинг Медоуза. Име је добио по легендарном џез музичару Лују Армстронгу који је живео у близини комплекса до смрти 1971. године. Стадион је првобитно изграђен 1964. године за Светски сајам у Њујорку, а када су челници Тениске асоцијације Сједињених Држава тражили алтернативу за Форест Хилс, решење су нашли у њему.

Првобитни стадион је подељен на два дела – Луј Армстронг стадион и Грендстенд. До 1997. године имао је капацитет од скоро 18.000 места, али је после реновирања он смањен на 10.200. Организатори УС Опена планирају ново реновирање тог терена, после којих би његов капацитет требало да се повећа на 15.000 места. Очекује се да ће нови изглед стадиона бити представљен 2018. године, а и он ће имати покретни кров.

Трећи терен по величини на Флашинг Медоузу је Грендстенд који има капацитет од 6.000 места и налази се одмах уз Луј Армстронг стадион.

Коментари / 0

Оставите коментар