Еуробаскет: Три "Змаја" у дресу других држава!

И на овом Европском првенству, као на многим претходним, наступиће неколико кошаркаша поријеклом из БиХ у дресовим других репрезентација.

Кошарка 04.09.2015 | 09:45
Еуробаскет: Три "Змаја" у дресу других држава!

На Еуробаскету 2015 тројица играча који су рођени у БиХ играће за Хрватску, Србију и Словенију. Ријеч је о Бојану Богдановићу (26 година), Огњену Кузмићу (25) и Алену Омићу (23).

Најзвучније име од тројице споменутих је свакако Бојан Богдановић, кошаркаш Бруклин Нетса. Рођени Мостарац је каријеру почео у Зрињском, али је већ са 16 година отишао у Реал Мадрид. У раној фази каријере одлучио се за дрес хрватске репрезентације, па је тако велики талент остао изгубљен за бх. кошарку. Осим за Реал и Бруклин играо је за Мурсију, Цибону и Фенербахче.

Најближи дресу БиХ био је Огњен Кузмић, бивши центар Голден Стејт Вориорса који ће наредне сезоне носити дрес грчког Панатинаикоса. Кузмић је имао чудан пут у својој каријери коју је почео у бањалучком Борцу. Овај 213 центиметара високи рођени Добојлија потом је отишао у Финску из које се вратио у БиХ, тачније у зенички Челик. Потом га је пут преко Шпаније (Уникаха, Ринкон, Ховентут) одвео у Сједињене Америчке Државе. У Голден Стејту се није наиграо, али је протекле сезоне освојио НБА прстен.

Кузмић је у вријеме селектора Александра Петровића прихватио позив у репрезентацију БиХ пред квалификације за Еуробаскет 2013. Но, након десетак дана је напустио бх. тим, а годину дана касније прихватио позив из Србије.

Најмање познат бх. јавности је Ален Омић, центар шпанске Гран Канарије. Момак рођен у Тузли, висок 217 центиметара, рано је отишао у Словенију гдје је каријеру градио у Златорогу Лашко. Након што је напредовао логична степеница изнад била је љубљанска Унион Олимпија, а наредне сезоне играће у АЦБ лиги за Гран Канарију с којом је овог љета потписао двогодишњи уговор. Једно вријеме је КС БиХ покушао вратити Омића под заставу земље у којој је рођен, али је КС Словенıје одбацио ту могућност. На овогодишњем ЕП изборио је мјесто у словеначком тиму који води Јуриј Здовц.

Еуробаскет 2015 почиње 5. септембра и трајаће до 20. септембра. По први пут играће се у четири земље Француској, Хрватској, Њемачкој и Латвији. Домаћин Групи А је Монпеље, Групи Б је Берлин, Групу Ц угостиће Загреб, а у Риги ће се играти сусрети Групе Д. Завршница турнира биће играна у Лилу.

БиХ се налази у Групи А са селекцијама Пољске, Француске, Израела, Финске и Русије. Први ривал Ивановићевим изабраницима биће Пољаци 5. септембра са почетком у 15 сати.

Коментари / 0

Оставите коментар